Förbifart Grästorp

I över 25 år har det diskuterats hur man ska få bort den tunga trafiken genom Grästorps centrum. I februari 2016 blev det klart med en förbifart.

I dag passerar lastbilarna genom Grästorp på Södergatan, som skär rakt igenom samhället. I och med den nya förbifarten kommer all tung genomfartstrafik att förbjudas och istället vingas åka via Östra vägen.

Beskedet som kom i februari 2016 innebar att Västra Götalandsregionen meddelade att de
skjuter till de 15 miljoner kronor som saknas för att projektet, som totalt kostar 25 miljoner, ska bli möjligt.

– Eftersom det här har varit en fråga som diskuterats i så många år, så känns det helt underbart att äntligen att få vara med och komma till en lösning. Att det händer just nu, när vi har så bra "rull" på Grästorp, gör förhoppningsvis att ännu fler vill flytta hit, sa kommunalrådet Kent Larsson (M) då.

Vad innebär det?

Förbifarten kommer att innebära en bättre miljö för de flesta men kan också upplevas
negativt av de som bor utefter Östra vägen.

En noggrann bullerutredning kommer därför att göras och därefter åtgärder som ska
se till att bullernivåerna håller sig på godkända nivåer.

På Östra vägen finns det till skillnad från Södergatan plats att bullerbekämpa.

Kommunen får ta över Södergatan från Trafikverket och startar nästa projekt, att göra den till en affärsgata. Kommunen ska jobba ihop med Näringslivssamverkan Grästorp (NSG) för att  utforma hur den framtida affärsgatan kan se ut.

Tidplan

2016/2017

Förstudie hur vi ska utveckla centrum när tunga trafiken leds förbi.

2017/2018

Förberedelser kommer pågå fortlöpande under 2017 och förbifarten beräknas vara klar 2018.

Bakgrund

• Det första riktiga genombrottet för att få till förbifarten kom 2015, när det blev klart att Västra Götalandsregionen kunde bidra med 10 miljoner.
  • Efter att Trafikverket kopplats in och undersökt vilka åtgärder som skulle behöva
    göras, och vad det skulle kosta, hamnade prislappen på 25 miljoner kronor.
  • Därefter jobbades det hårt från Grästorps kommuns sida för att lösa de resterande 15  miljonerna – som Västra Götalandsregionen alltså nu har beslutat att skjuta till.

Se sträckningen

Här kan du titta på webb-TV-avsnittet om Förbifart Grästorp.