Artikeln publicerades 12 maj 2017

Krismöte efter massuppsägningar

Efter att ett drygt 60-tal deltidsbrandmän sagt upp sig i Grästorp, Essunga och Vara, träffades samtliga kommunchefer, kommunalråd och personalchefer för de berörda kommunerna tillsammans med ledningen för Räddningstjänsten i Västra Skaraborg i ett krismöte i Kvänum under torsdagskvällen i ett konstruktivt möte.

I Grästorp sa 23 av 24 deltidsbrandmän upp sig under slutet av förra veckan. Detta på grund av kollektivavtalet RIB17. Kommunledningen träffade brandmännen i Grästorp under tisdagskvällen för att lyssna in. Senare under veckan har ytterligare ett 40-tal brandmän i grannkommunerna Essunga och Vara lämnat in sina avskedsansökningar.

Under torsdagskvällen fick kommuncheferna uppdraget att tillsammans med räddningschef och personalchef fortsätta diskussionerna med BRF (Brandmännens Riksförbund). Ambitionen är att hitta ett långsiktigt hållbart avtal som säkerställer personalförsörjningen.

-Vi hade konstruktiva diskussioner och jag känner tillförsikt inför det fortsatta arbetet. Och ytterligare diskussioner kommer inledas inom kort, säger Linda Esseholt, kommunchef.

- I Västra Skaraborg är vi sammanlagt fyra kommuner som samarbetar kring räddningstjänsten. Detta innebär att Lidköping har personalansvaret för våra brandmän. Vi måste därför hitta bra lösningar tillsammans med de övriga kommunerna, säger Linda Esseholt vidare.

- Besluten för Räddningstjänsten fattas​ av räddningsnämnden för Västra Skaraborg där sammanlagt sju politiker ingår och där jag som politiker representerar Grästorp. Med anledning av att lokala avtalsförändringar påverkar kommunernas ekonomier deltog därför även vi i diskussionerna, säger kommunalrådet Kent Larsson (M).