Artikeln publicerades 18 september 2017

Grästorp får högsta betyg för mat och trivsel

Grästorps äldre serveras den godaste maten i landet. Det står klart sedan nio av tio äldre på särskilt boende i Socialstyrelsens brukarenkät gett högsta betyg för den mat som personalen på kommunens kostenhet lagar. De ger även högsta betyg för trivseln i samband med måltiden.

Det visar Socialstyrelsens senaste brukarenkät ”Öppna Jämförelser”.

Det har skett en stor utveckling sedan kostenheten bildades 2010 då kommunen tog över verksamheten från äldreomsorgen där målet var att fokusera mer professionellt på måltider.

I samband med att kostchefen Erik Kaaling anställdes drogs nya riktlinjer upp där de äldre fick se betydligt mer lokalproducerade råvaror på sina tallrikarna istället för hel- och halvfabrikat. Numera lagas nästan allt från grunden och måltiderna håller en riktigt hög kvalitet.

-Att laga måltider från grunden blir godare, nyttigare och faktiskt även billigare. Förändringen har inneburit att kommunen minskat den totala inköpskostnaden med runt 20 procent för måltiderna, säger Erik Kaaling.

Kommunens storkök driver även Jon Jespers restaurang där även de boende på kommunens äldreboende kan välja att äta om man vill ha miljöombyte.

Framgångsfaktorerna till det höga betyget är flera.

-Bra råvaror med exempelvis färsk fisk direkt från Kungshamn. När vi inte hinner baka hembakt bröd eller kakor själva köper vi lokalproducerat färskt bröd från Gerdas bageri i Grästorp. Vi använder mycket ekologiska livsmedel, exempelvis kaffe, mejeriprodukter och mycket grönsaker, säger Kaaling.

-Utan driven, engagerad och kompetent personal, bra råvaror och bra styrmedel hade vi inte fått det här betyget, säger en nöjd Erik Kaaling.