Artikeln publicerades 26 september 2017

Grästorp har bästa företagsklimatet i Skaraborg.

Grästorps kommun rankas som femma i landet när det gäller kommunens service och tillämpning av lagar och regler av landets 290 kommuner.

Grästorp har placerat sig på en 24:e plats i den totala rankningen kring det sammanfattande omdömet om kommunens företagsklimat 2017. Det visar den rankning som Svenskt Näringslivs presenterat. Därmed har Grästorp gått upp två placeringar sen ifjol. Grästorp är också även en av landets 32 kommuner i landet som fått högsta betyg (4,0 eller mer på en sexgradig skala) i samma omdöme.

-Därmed har Grästorps kommun återigen placerat sig bäst i Skaraborg, säger en glad Sofia Jessen, näringslivsutvecklare som tror att den höga placeringen beror på ett bra, samverkande företagarnätverk, en närhet och enkelhet i kontakten med kommunen och ett starkt driv i hela samhället.

Metoden för att ta fram rankningen är en årlig enkät där företagare svarat och betygsätt en rad områden som påverkar hur det är att driva företag. I Grästorp svarade drygt hälften av totalt 180 företagare på enkäten.

Det kan handla om nivån på den kommunala servicen till företagen, hur höga avgifterna är för olika tillståndsärenden eller hur de kommunala inköpen från näringslivet utformats.

Hälften av kommunfullmäktiges 27 politiker som valde att svara på samma enkät kring företagsklimatet i våras gav däremot ett högre betyg (5).
Solna kommun hamnade i topp för tionde året i rad.