Artikeln publicerades 5 oktober 2017

Grästorp topplacerad som skolkommun

Grästorps kommun hamnar på en sjundeplats i årets upplaga av Lärarförbundets rankning Sveriges Bästa skolkommun av totalt 290 kommuner.

Lärarförbundets årliga rankning är den mest heltäckande jämförelsen mellan kommunernas utbildningsverksamhet och baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat. Rankningen genomförs för sextonde året i rad.

-Ett sånt här resultat har Grästorp inte uppnått under alla de år jag jobbat, säger en glad Rickard Göransson, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Grästorp, som under det senaste året upplever ett mycket bättre samarbetsklimat mellan arbetsgivare och politiker.

-Jag är inte alls förvånad över resultatet. Det goda resultatet beror på vår skolpersonal som aktivt deltar i utvecklingsarbetet, säger Tobias Leverin (C) bildningsutskottets ordförande.

Grästorps kommun korta beslutsvägar menar Leverin är ett framgångskoncept.

-Medinflytande är a och o och ett jättebra sätt att känna sig delaktig. Oavsett vilken roll man har i skolundervisningen, säger Tobias Leverin.

Lärarförbundet har utsett Sveriges bästa skolkommuner sedan 2002 för att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan.

Lärarförbundet vill också med sin rankning uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar. Förhoppningen är att rankningen Bästa skolkommun ska inspirera kommuner att satsa på dem som skapar den goda skolan – elever, lärare och skolledare.