Dela sidan på sociala medier

Låneregler och avgifter

Hur får jag tag på ett lånekort och vad kostar en försent inlämnad bok? Här hittar du mer information om biblioteket i Grästorp.

Lånekort

  • Du behöver ett lånekort för att kunna låna på biblioteket. Kontakta personalen på biblioteket för att skaffa ett lånekort.
  • Ditt första lånekort får du gratis. Om ditt kort förstörts eller kommit bort kostar det 15 kronor att få ett nytt om du är under 18 år.
  • Är du 18 år eller äldre kostar det 25 kronor.
  • Du är ansvarig för allt som lånas på ditt kort, låna därför aldrig ut ditt lånekort till någon annan. Meddela biblioteket om lånekortet stulits, tappats, om du bytt adress, telefon-nummer eller e-postadress.

Lånetid

Lånetiden är i de flesta fall fyra veckor. Film får lånas i sju dagar och mycket efterfrågade böcker i sju eller 14 dagar.

Du får ett kvitto vid varje lånetillfälle. På kvittot står vilka titlar du lånat, när de ska lämnas tillbaka och om det finns någon förseningsavgift eller reservationsavgift, som inte betalats.

Omlån av såväl bibliotekets egna böcker, som fjärrlånade går att göra per telefon. Med ditt lånekortsnummer och en PIN-kod kan du logga in via bibliotekets hemsida. Då kan du låna om och ställa dig i kö på utlånad media. Säg till personalen om du vill ha en PIN-kod. Om någon bok är reserverad av annan låntagare går det inte att låna om.

OBS! Begärt omlån efter lånetidens utgång räknas som en försent inlämnad bok och då får du betala förseningsavgift.

Fjärrlån

Om den boken du vill låna inte finns i Grästorp lånar biblioteket från andra biblioteket.

Fjärrlån kostar 20 kronor per titel.

OBS! Vid fjärrlån gäller lånetiden från det datum som boken lämnar biblioteket som lånar ut den, alltså inte från det datum när du hämtar ut boken hos Grästorps bibliotek.

Reservation

Reservation innebär att man ställer sig i kö på till exempel en bok som är utlånad. När boken kommit in skickar vi ett meddelande till dig via post eller e-post.

Förseningsavgifter

Försent återlämnade böcker och tidskrifter tillhörande vuxenavdelningen:
Vuxna: 10 kronor per bok och vecka, max 200 kronor.
Barn: 10 kronor per bok och vecka, max 50 kronor.

För sent återlämnade cd-skivor tillhörande vuxenavdelningen:
Vuxna: 10 kronor per cd och vecka, max 200 kronor.
Barn: 10 kronor per cd och vecka, max 50 kronor

För sent återlämnad film:
Vuxna: 30 kronor per film och dag, max 200 kronor.
Barn: får ej låna film

Ersättningsavgifter

Ej återlämnad, förkommen eller förstörd bok, tidskrift, cd-skiva tillhörande vuxenavdelningen: inköpspris eller enligt bedömning

Ej återlämnad, förkommen eller förstörd videofilm: Vuxna (18 år och äldre): 600 kronor per film.

Kopiering eller utskrift av eget material: 2 kronor per sida för svartvitt och 3 kronor per sida för färg. Bibliotekets material: 10 kopior gratis, därefter 2 kronor per sida för svartvitt och 3 kronor per sida för färg.

Som låntagare förbinder man sig att följa bibliotekets regler.