Det finns en mängd varianter på uppvärmningssystem till ditt hus. Här får du tips på hur du kan tänka kring detta.
En vanlig fråga är vad som är bäst, men det finns det inget enkelt svar på. Vad som är lämpligt beror på vilka förutsättningar som gäller för det specifika fallet, exempelvis: ett äldre hus ställer andra krav än ett nytt, vad av det existerande värmesystemet är bra, hur stor budget finns för förändringar, finns det tillgång till gratis ved, och så vidare.
Vissa förändringar du gör i huset, som att byta värmepanna, kan innebära att du behöver ha tillstånd från kommunen.
Läs mer om bygglov och tillstånd här
När man tittar på hur värmesystemet kan göras mer effektivt, och därmed billigare i drift och miljövänligare, måste man utgå ifrån det existerande värmesystemets utformning och husets förutsättningar i övrigt.
Att byta från en uppvärmningsprincip till en annan innebär inte bara en investering, och därefter lägre driftskostnader. Då uppvärmning och ventilation hör ihop med varandra, komplicerar det bilden ytterligare. Ogenomtänkta förändringar kan tyvärr efter en tid resultera i tråkigheter som man kanske inte hade en aning om.
Vi skall här gå igenom de vanligaste fallen, och diskutera dess för och nackdelar, samt risker:
Värma huset med eldstad
Att tänka på om du slutar elda
Allmänt om värmepumpar
Olika typer av värmepumpar
Under lång tid var oljeeldning vanlig, men numer är det på stadig tillbakagång – främst beroende på att det är en dyr uppvärmningsform. De som värmer sina bostäder med en eldstad är idag ofta vedeldning eller pelletseldning. Ur miljösynpunkt är en pelletsanläggning eller en välskött vedeldning riktigt bra, då båda använder en förnyelsebar energikälla. Priset per kWh värme är behagligt lågt, men båda är förknippade med egen arbetsinsats.
Tyvärr kan en vedeldning utföras på många olämpliga sätt. Attelda med sur ved är ineffektiv och förorsakar ohälsosamma utsläpp. Det är mycketolämpligt att ha en vedpanna utan ackumulatortankar, och istället strypapannan, då förbränningen blir dålig och skorstenen full med sot och tjära.
Pelletseldning kan göras väldigt effektiv, bekväm och miljövänlig, genom att satsa på en effektiv pelletspanna och köpa pelletsen ibulk (fylla pelletsförrådet direkt från lastbilen).
Detta gäller oberoende om du eldade med olje-, ved-,pellets- eller kombipannor. Gemensamt för dem är att de är gynnsamma för husetsklimat, genom att:
Värma pannrummet och närliggande rum
Den värme som pannan läcker, är ofta den enda uppvärmning som finns i pannrummet. Detta kan ställa till med problem, speciellt när pannrummet är i källaren. Försämrad eller utebliven uppvärmning, i kombination med att kall luft sjunker, gör det kallt i källaren om pannan tas bort eller inte längre används. Denna kyla kan i sig ge upphov till fuktproblem, speciellt sommartid. Under sommaren är uteluften varm, och innehåller mycket fukt. När den kyls (exempelvis i en kall källare) ökar dess fukthalt och fuktproblem kan uppstå.
Hålla grunden torr
Äldre hus med kryp- eller torpargrund kan vara beroende av en varm murstock för att hålla torrt i grunden. När eldningen upphör, blir det kallare under huset, vilket gör att den relativa fuktigheten ökar. Dessutom försvinner den fuktbortdrivande effekt som murstocken hade. Tillsammans gör det att huset som klarat sig problemfritt i kanske 100 år börjar få fuktproblem med mögel och röta.
Bidra till husets ventilation
Den luft som går åt till förbränningen i pannan, tas ofta direkt från utrymmet där pannan står, och bidrar därigenom till luftomsättningen där. Fukt, som kommer från golv och källarväggar, vädras ut. Utan denna luftomsättning blir det troligen unket, och risk för fuktskador.
Uppvärmningen av skorstenen bidrar också indirekt till hela husets ventilation. Den värme som läcker från skorstenens ”eldnings-”pipan bidrar till att skapa ett sug i de andra piporna, så ingen eldning – inget sug.Utöver det finns det risk för frostsprängning av skorstenen, om regn och fukt inte drivs ut, utan fryser till vintern.
Så, ska du sluta elda behöver du åtminstone: Sätta in ett element där pannan var, sörja för ventilationen i källaren, se över självdragsventilation och skydda skorstenen.
Hur kan värmepumpen ge mer värme än den förbrukar el Innan vi sjunger värmepumpans lovsång, kan det vara bra med en djupdykning i fysiken bakom det hela. Och, om du tycker detta är svårt – du är inte ensam.
Skapa bra förutsättningar för värmepumpar
För att få så bra värmefaktor som möjligt bör man se till helheten vad det gäller uppvärmning, dvs. se över både den tänkta värmekällan och husets isolering/värmesystem.
Värmefaktorn/verkningsgraden (COP) på en värmepump anger hur många gånger mer värme du får jämfört med den tillförda mängden elenergi. Dessangivna värde gäller vid vissa förutsättningar. Tyvärr har man aldrig likadanaförutsättningar under hela året. Värmepumpens värmefaktor sjunker betydligt närden måste jobba hårdare – dvs. när sidan den hämtar värme ifrån är kallare,respektive när sidan dit värme ska är varmare. För värmepumpar som hämtarvärmen från uteluften drabbas av bägge dessa faktorer. Berg- ellerjordvärmeanläggningens slipper beroendet av kall värmekälla, och får därför baraen faktor som sänker dess verkningsgrad.
Ett hus med vattenburen värme kan vara konstruerat som ett hög-eller lågtemperatursystem. Skillnaden mellan dessa är vilken temperatur somradiatorvattnet behöver ha för att hålla husets värme, speciellt vid de kallastedagarna. Ett högtemperatursystem har hög temperatur på radiatorerna och klarassig därför med mindre radiatorer. Lågtemperatursystemen kom kring 1980 och ärbättre förberedda för värmepumpar, då värmepumpar ju är effektivast när denlämnar låga temperaturer.
Om man har ett högtemperatursystem och vill koppla in envärmepump är åtgärdeninte att byta till större radiatorer. Iställetskall man se över klimatskalet. Med bättre isolering behövs mindre värmeeffekt,vilket resulterar i lägre maxtemperatur – man har fått ett lågtemperatursystem.
Välj rätt storlek på anläggningen
Att välja en så stor värmepump så att den själv täcker husetsvärmeförbrukning alla årets 365 dagar, utan att elpatronen alls behöver stötta,är oftast oklokt. En berg- eller jordvärmepumpbör dimensioneras för ca 90 procents av husets energibehov. Det kan verkamotigt att använda elpatronen men det är faktiskt klokt! En för stor värmepumpkostar förstås mer i inköp, och behövs det ett djupare borrhål så kostar detockså extra. En något mindre värmepumpkommer gå mer jämnare under året vilket sliter mindre på den.
Installera luft – luftvärmepump
Installera luft– vattenvärmepump
Installera jord/berg – vattenvärmepump