Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 27 februari 2018

Nyheter NSG

Nyhetsbrev för april 2020

En hälsning från styrelsen

NSG:s styrelse träffades under veckan och sammanfattade läget för kommunens företagare samt diskuterade åtgärder och lösningar.
Situationen är allvarlig för många företag, i vissa fall på kort och i vissa fall på lång sikt. Dock finns en tydlig anda av beslutsamhet och vilja att klara denna situation tillsammans.
För att summera finns olika problembilder för olika branscher. Inom lantbruk och gröna näringar är det viktigt att inget steg i livsmedelskedjan stoppas upp och att sjukdom inte gör att produktionen avstannar på gårdarna.
Inom industin m fl (Företagarna) finns oro för logistik, leveranser men också för ordernedgång på sikt, särskilt för underleverantörer.
Inom handel, besöksnäring och restaurang ser det akut mörkt ut och här krävs åtgärder snabbt för att behålla det fina utbud vi har. Bland annat diskuterades stödåtgärder och hur viktigt det är att invånare i Grästorp väljer att handla och äta lokalt. Flera idéer om insatser från olika håll diskuterades. Kolla gärna in #hållgrästorplevande på Facebook, som är en grupp som stadigt växer och som startades i syfte att visa lokalt engagemang.
Fastighetsägarna har också bråda tider. Alma Ohlin meddelar att det på deras hemsida finns information till fastighetsägare kopplat till Covid19. Läs gärna där.
Styrelsen vill skicka varma hälsningar till alla kämpande företag i Grästorp och vara tydliga med att vi kommer att arbeta hårt för att stötta upp och hitta lösningar för så många som möjligt under denna tid.
Har du idéer på aktiviteter som skulle stödja företagen, tveka inte att höra av dig till oss!
Vi har även möjlighet att från NSG antingen komma på besök eller ha ett digitalt möte med er. Bara hör av er!
Sofia Jessen: sofia.jessen@grastorp.se
0732-750673
Sofie Skalstad: sofie.skalstad@grastorp.se
0514-58003

OBS! Specifik information för företagare i Grästorp gällande Corona finns nu på kommunens hemsida och NSG:s sida. Se länk: Företag i Grästorp och Covid 19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad finns det för hjälp att få?

Detta gör NSG och övrig hjälp till företagen
NSG förbereder insatser för rådgivning direkt till företag som har behov av det. Det kan handla om juridisk, ekonomisk eller arbetsrättslig rådgivning.
Redan nu finns rådgivning att få, bland annat via den nystartade "Företagsakuten" i Skaraborg, skapad av nyföretagarcentrum på grund av Coronakrisen. Den är till för alla företag, såväl etablerade som nya. Rådgivningen är kostnadsfri.
Ring dem på 0707- 352568 eller maila på vast@nyforetagarcentrum.se
Även Connect Väst har extra rådgivning. Gå gärna in på deras hemsida för information.
Flera andra aktörer erbjuder också stöd till företag. Vi återkommer med mer tips gällande detta.
Utöver detta siktar NSG på att erbjuda rådgivning på lokal nivå. Vi återkommer med information när detta är på plats.
Grästorps kommun tittar också på olika sätt att stötta företagen. Bland annat finns möjlighet att söka anstånd med kommunala avgifter. Läs mer på kommunens hemsida, se länk i föregående stycke, Länken "Företag i Grästorp och Covid 19".
Kommunen har även andra aktiviteter på gång för att stödja företagen, information kommer så snart det är på plats.
Information nationellt om företagare i Coronatid finns på verksamt.se. Läs gärna här. Länk nedan.

Verksamt.se Corona-infolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyhetsbrev för mars 2020

Vilka tider!

Corona-viruset sätter vårt samhälle och näringsliv i en helt ny situation.
Nu är det extra viktigt att vi stöttar varandra, har en dialog och att vi följer de riktlinjer som myndigheterna ger.
NSG arbetar för högtryck med kommunikation, dialog med företagare och att minimera skadorna som detta virus medför för näringslivet.
verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns en bra samanställning för företagare. Läs gärna där för aktuell information.

Nästan allt är inställt. Mässa, Vårmarknad, kunskapskvällar,frukostar. Vi i NSG arbetar nu på högtryck med att ha en dialog med företagare och att i arbetet med att bekämpa Corona-virusets framfart ha företagens perspektiv och förstå hur vi på bästa sätt kan hjälpa..

Gällande själva viruset och riktlinjer där hänvisar vi till kommunens hemsida och den specialsida som hela tiden uppdateras angående Corona-viruset. Se länk nedan.

OBS! På denna sida finns en länk till "Hjälp och stöd utanför kommunens verksamhet". Här ligger det ännu så länge bara några få tips men vi vill gärna lägga in mer. Har ditt företag någon typ av service för att underlätta situationen i samhället, hör av dig till sofia.jessen@grastorp.se, så lägger vi mer er här. En variant kommer även att komma upp på facebook.

 

Företag i Grästorp. Det är nu tid att visa hur fina vi är på att stötta varandra och att samarbeta med varandra och andra delar av samhället. Staten gör olika åtgärder för att stödja företagen och i kommunen ser man också över vilka hjälpåtgärder som är möjliga. Men de behöver veta era behov.

Vi ser att företagen än så länge drabbas väldigt varierat i dessa tider. Vissa kan behöva mer personal, vissa har nästan inga kunder alls.
Leveranser kan vara ett problem liksom osäkerhet gällande ekonomin och ordrar.

Vi finns här för att lyssna, förmedla, stötta och hjälpa så gott vi kan.
Maila eller ring oss gärna så att vi får en så bra bild som möjligt om det läge just ni står inför.

Vi har även möjlighet att från NSG antingen komma på besök eller ha ett digitalt möte med er nästa vecka. Kommunens och bankens representanter har också möjlighet att vara med vid ett sädant möte. Bara hör av er!

Sofia Jessen: sofia.jessen@grastorp.se
0732-750673

www.verksamt.se : Coronainformation till företagare länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frukostmöte företagare 26/2

Klockan 8.00-10.00 i Bellmansalen, Kulturhuset.
Tema: Sponsring och samarbeten med föreningslivet. Information om mässa, vad händer i kommunen, AF och NSG:s planer 2020.

Anmäl dig härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen på kostnadsfri frukost i NSG/Kultur-huset, Bellmansalen.
Grästorps handel håller i en punkt om sponsring och vi har en hel del information från NSG och om mässan. Dessutom är det ett fint tillfälle att träffa andra företagare i Grästorp.
Anmälan senast måndag 24/2.
Frågor: Kontakta Sofia Jessen, sofia.jessen@grastorp.se

 

Kunskapskväll för företagare i Grästorp, Vara, och Essunga.

Hur funkar kommunernas offentliga
upphandlingar och hur gör jag som företagare
för att lämna anbud?

Den 18 mars 2020 är du välkommen på en föreläsning om hur du som företagare kan göra affärer med kommunerna.

Upphandlingschef Lennart Jonsson med kollegor från Upphandlingsenheten om hur det är att lämna anbud till en kommun – vad ska man tänka på och var hittar man annonserade upphandlingar? Även en genomgång av vilka krav som kan ställas i en upphandling, allt från arbetsrättsliga till hållbarhetskrav. Det kommer också att finnas möjlighet under kvällen att träffa upphandlare och ställa frågor.
Det blir en kul och kunskapshöjande kväll, hoppas vi ses!

 

Grästorpsmässan är tillbaka – visst ska du med?

Nu är det dags igen! För fjärde gången arrangerar Näringslivssamverkan Grästorp (NSG) en företags- och föreningsmässa. Lördagen 18 april 2020 bjuds företagare i och runt Grästorps kommun in för att ställa ut och visa upp sig för både nuvarande och blivande grästorpare.
Cirka 100 utställare är på plats i och utanför Åse & Viste Arena och 5000 besökare väntas. Under dagen pågår dels ett underhållningsprogram på stora scenen inne i arenan samt en serie föreläsningar på en mindre scen i foaljén. Föreningar ställer ut gratis och kommer stå tillsammans i arenans foaljé.

Mässan pågår klockan 10.00 till 15.00 och avslutas med After Mässa med mingel, mat, musikunderhållning och prisutdelning för alla utställare från kl 17.00. I varje monterplats ingår en biljett till After Mässa, ytterligare kvällsbiljetter kan köpas till för självkostnadspris 200 kr. Även personer som inte ställt ut på mässan är välkomna på kvällsevenemanget. Föranmälan krävs!

Anmäl och mer info för utställare: https://forms.gle/9a4pf39zxVvzK7K48länk till annan webbplats
Program och mer info om vad som häner under dagen kommer löpande att publiceras på NSGs facebooksida
https://www.facebook.com/naringslivssamverkangrastorp/länk till annan webbplats samt i facebookevenemanget https://www.facebook.com/events/2613536485336457/länk till annan webbplats

Vid frågor kontakta sofie.skalstad@grastorp.se | 0514-58003

Varmt välkommen till Grästorpsmässan!

Kompetensmatchning

Vill du som företagare prata om kompetensbehov på lång eller kort sikt med "alla på en gång". Se hit!

Sedan några år genomför NSG tillsammans med Arbetsmarknadsenheten, Skolan, Vuxenutbildningen och AF vår unika och uppskattade modell för kompetensmatchningar.

Under cirka en timme har du som företagare möjlighet att gå igenom just dina specifika behov av kompetens och rekrytering där vi tillsammans letar lösnignar för just dig. Bästa tillfälle är den 10 mars kl 8.30-10, hör av dig till Sofia om du vill boka in dig!

Tips om pengar att söka inom kreativa och kulturella näringar
Välkommen att söka medel för hållbart företagande inom programmet för Kulturella och Kreativa Näringar, KKN!
I Västra Götalandsregionens program för KKN 2018-2020 finns nu möjlighet att söka medel för hållbar affärsutveckling av företag inom KKN-sektorn, insatsområde 3 – Kompetens- och företagsutveckling.

Programmet ska bidra till att skapa goda förutsättningar för en stark utveckling och långsiktigt hållbar tillväxt inom KKN-sektorn i Västra Götaland i linje med VG2020 och Kulturstrategi Västra Götaland.

Utlysningen omfattar ca fyra miljoner kronor. Projekten ska bidra till att Västra Götaland har en väl utvecklad och långsiktigt fungerande infrastruktur som ska stödja utveckling och hållbar tillväxt inom KKN-sektorn.

Utlysningen i sin helhet kan läsas här: https://www.vgregion.se/regional-utveckling/program/kulturella-och-kreativa-naringar/

Kontaktpersoner hos Västra Götalandsregionen:
Lisa Belfrage lisa.belfrage@vgregion.se
Marie Sjövall marie.sjovall@vgregion.se
Sofia Lubian sofia.lubian@vgregion.se

NSG vill önska en GOD JUL till alla företagare i Grästorp!

Vilket år det varit, och vilket härligt år vi har att se fram emot.
18:e april 2020 är det bland annat Grästorpsmässa igen! Det blir en folkfest!
En näringslivsutvecklare till börjar under januari, Sofie Skalstad kommer att finnas med i teamet i Kulturhuset från och med 20/1. Varmt Välkommen!
Företagarfrukostar, kunskapskvällar och andra tillfällen att träffa varandra och att lära sig nytt är planerade. Kkommunen planerar bland annat att arbeta mycket med centrumutveckling, detaljplaner och turismutveckling, saker som gynnar företagarna på olika sätt.
Vi vill tacka för allt engagemang och allt gott samarbete under 2019 och för det fantastiska omdömet i företagsklimat, plats 15 av 290 kommuner! Ni är bara bäst!
Nu hoppas vi att ni alla får en riktig god och trevlig jul med vila, god mat och mycket skoj!

Varma julhälsningar: Sofia, Hadia och NSG

Jul

Dags för årets PARTY! GRÄSTORPS JULGALA 2019

Vi gör om förra årets succé och slår ihop
näringslivsgalan och kommunens julfest.

Datum: 6 december
Tid: klockan 18.00-01.00
Plats: Bollhallen, Lunnevi
Kostnad: Pris per kuvert är 750 kr, inklusive julbord, underhållning och alkoholfri dryck.

Glöggmingel från klockan 18.00. Därefter serveras årets julbord med mat från Lumber & Karle.

Vi kommer att dela ut priser och utmärkelser, bland annat till årets värdskapare, årets företagare, Grästorps trevligaste butik och NSGs utvecklingspris.

Kvällens underhållning står Claes Lindberg Covershow för. Det ska bli bra fart på festen och på dansgolvet!

Klädsel: Jultema, såklart!

Anmäl dig senast den 20 november. Faktureras.

Anmälan är bindande, om du får förhinder
och inte avbokar i god tid, tar vi ut en avgift på 750 kr.

ANMÄLAN MÅSTE GÖRAS SENAST 20 NOVEMBER! VIKTIGT ATT ANMÄLA SIG I TID FÖR ATT FÖRENINGARNA SOM ANORDNAR SKA KUNNA BESTÄLLA RÄTT ANTAL AV MAT MM.
SEN ANMÄLAN MÖJLIG ENBART OM DET FINNS ÅTERBUDSPLATSER.


Anmälan!

Julgala 2019

Kostnadsfri kunskapskväll den 23/10.

Hej,

Vara, Essunga och Grästorps kommuner bjuder här in dig till en kunskapskväll med fokus på generationsskiften/ägarskiften. Missa inte det. En engagerad föreläsare som är mycket erfaren inom området och kunskapskvällen är kostnadsfri.
18.30 i Vara Kommunhus.

Anmälan görs via denna länk senast den 18 oktober 2019: https://a.entergate.se/vara/generationsskifte länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Väl mött!


VIKTIGA DATUM FRAMÖVER:

17/10 Kompetensmatchning. Fullbokad denna gång. En möjlighet för dig som vill anställa nu eller i framtiden.Hör av dig till Sofia för att boka tid till nästa.

23/10 Kunskapskväll (planerade frukosten framflyttad)

14/11 Företagsfrukost med NSG.

19/11 9.30-11.30 Yrkesmässa. Träffa alla 8: or och 9:or och arbetssökande. Anmäl dig till Sofia

6/12 Näringslivsgala med julfest tillsammans med kommunen.
Inbjudan kommer i dagarna.

Grästorpsmässan återuppstår våren 2020, den 18/4 2020!! Boka in!! Plats går nu att boka hos sofie.skalstad@grastorp.se

Mer kul grejer kommer in i kalenden efter hand!

Vi ser fram emot en givande och aktiv höst i NSG!

Kalender!
VIKTIGA DATUM FRAMÖVER:

5-12/10 Nossan ljusfestival
8/10 Lunch med Svenskt näringsliv
17/10 Kompetensmatchning. En möjlighet för dig som vill anställa nu eller i framtiden.
19/11 Yrkesmässa
6/12 Näringslivsgala med julfest tillsammans med kommunen
Grästorpsmässan återuppstår våren 2020, den 18/4 2020!! Boka in!!

Självklart kommer det in mer datum, bland annat företagsfrukostar och kunskapskvällar.

Vi ser fram emot en givande och aktiv höst i NSG!

Vill du läsa tidigare nyhetsbreven besök nyhetsarkiv