Företag i Grästorp och covid-19

Här hittar du information som kan vara till hjälp för dig som företagare. Sidan uppdateras löpande.

Coronaviruset (covid-19) sätter vårt samhälle och näringsliv i en helt ny situation. Som företagare kan du söka hjälp och få information från både staten och kommunen under coronavirus-tiden, för att ditt företag ska fungera så smidigt som möjligt.

Näringslivssamverkan Grästorp (NSG), som Grästorps kommun är en del av, arbetar för högtryck med kommunikation, dialog med företagare och att minimera skadorna som detta virus medför för det lokala näringslivet. Vi ser att företagen än så länge drabbas väldigt varierat i dessa tider. Här har vi samlat hjälpinsatser och information som finns i dagsläget.

Information till privata vårdaktörer som utför kommunalt finansierad vård- och omsorgsverksamhet

Sjukvårdsmaterial och egentester

Är du en privat vårdaktör och saknar sjukvårdsmaterial till följd av spridningen av sjukdomen covid-19, till exempel handskar, munskydd och handsprit, vänd dig till medicinskt ansvarig sjuksköterska i Grästorps kommun, Carina Arvidsson, så att kommunen kan ta med era behov i begäran om stöd till Socialstyrelsen. Som privat vårdaktör kan du även ha möjlighet att få egentester för dina medarbetare vid återgång i arbete vid lindriga symptom.

Carina Arvidsson
Medicinsk ansvarig sköterska
Telefonnummer: 0514-581 93
E-post: carina.arvidsson@grastorp.se

Nya regler för servering

I och med covid-19 ställs nya krav på restauranger och serveringar. Här nedan finns lite information från Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen.

Tillsynsvägledning gällande restauranger, krogar m.m. från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Smittskydd på serveringsställen - fakta, råd och vägledning från Länsstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Företagscoachning i kristid

Näringslivssamverkan Grästorp (NSG) tillsammans med Åse & Viste Sparbank har tagit fram en kostnadsfri företagscoachningPDF för företag som drabbas och känner behov av stöttning. Företagscoachningen är tillgänglig både för NSG:s medlemmar och andra företagare.

Möjlighet att söka anstånd med kommunala avgifter

Detta gäller fakturor för vatten, sophämtning eller andra kommunala avgifter. För att begära anstånd skickas ett mail till ekonomi@grastorp.se med fakturanummer och en kort text om att ni begär anstånd.

Företagsakuten

Nyföretagarcentrum har med anledning av coronakrisen tagit fram Företagsakutenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som ger kostnadsfri rådgivning till för alla företag, såväl etablerade som nya.

Du når dem på:

Telefonnummer: 0500-45 41 41 (öppet måndag - fredag 10.00 - 16.00)
E-post: skaraborg@nyforetagarcentrum.se

Användbara länkar med information

Verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
På Verksamt.se finns lättläst och uppdaterad information om vad staten och olika myndigheter har beslutat att stödja företagare med. Företag kan exempelvis ansöka om anstånd med avgifter och skatter samt ekonomiskt stöd för att korttidspermittera personal att gå ner i arbetstid. Riksbanken stödjer bankerna att ge lån till företagare. Där finns också information om vad som gäller för resor, transporter och att samlas i grupp (exempelvis bolagsstämmor).

ALMIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Info om företagsrådgivning, lån m.m.

Svenskt Näringslivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Frågor och svar om förslag på kommunala och regionala åtgärder från Svenskt Näringsliv och Visita.

MSBlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Minska covid-19-spridningen: Här finns råd, tips och exempel samt material från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) för verksamhetsutövare.

Har du svårt att få svar eller hitta rätt är det bara att höra av sig till

Sofia Jessen
Kultur- och näringslivschef