Dela sidan på sociala medier

Fysisk aktivitet

Grästorps kommun är en plats som inbjuder till alla möjliga typer av fysisk aktivitet. Här hittar du mer information om varför det är bra att röra på sig samt hur och var du kan röra på dig.

Våra kroppar är byggda för rörelse. Däremot är det bara cirka en fjärdedel av den svenska befolkningen som är i rörelse tillräckligt mycket för att det ska vara optimalt för hälsan.

Alla människor bör, helst varje dag, vara fysiskt aktiva i sammanlagt 30 minuter. Intensiteten bör vara åtminstone måttlig, till exempel en rask promenad. Att röra på sig är en friskfaktor för både kropp och själ.

Gör motionen till en naturlig del av din vardag, så att du saknar den när du måste vara utan den. Ta trapporna i stället för hissen, gå eller ta cykeln till arbetet, eller varför inte ta en promenad på din lunch.

Förutsättningarna för en god hälsa stiger om du kombinerar vardagsmotionen med till exempel ett pass gymnastik, jogging, styrketräning eller vattengympa. Det viktiga är att kroppen belastas lite mer än i viloläge.

Grästorps fina motionsspår

Vill du ha kartor över olika motionsspår eller leder finns det material att hämta på Medborgarkontoret Öppnas i nytt fönster..

Du kan också läsa mer om motionsspåren i Grästorp här Öppnas i nytt fönster..

På Skubbets motionsspår finns också ett utegym som är fritt fram att använda för vem som helst.

Kulturvandring och hälsoslinga

Varför inte ta en promenad runt Grästorp och både få motion och få veta lite mer om Grästorp?

Nu har vi uppdaterat kommunens Kulturvandring och Hälsoslinga Pdf, 5.4 MB, öppnas i nytt fönster.. Slingan är en kombinerad slinga där du både kan promenera och samtidigt få en inblick i Grästorps nyare historia.

Slingan är uppbyggd så att alla kan gå den. Den är lättpromenerad och följer gångvägar runt i centrala delar av Grästorp. Slingan har en total längd på 5,5 kilometer. Efter varje slinga finns en skylt uppsatt där du kan följa hur långt du gått.

Du kan starta och avsluta var som helst på slingan då dessa skyltar sitter utmed hela sträckan. På kartan är halvkilometersskyltarna märkta med bokstäverna A-K.

De historiska platserna är märkta med siffrorna 1-40 och du kan läsa om de markerade platserna i broschyren. Du kan ladda ner broschyren här eller hämta den på Medborgarkontoret Öppnas i nytt fönster. i Kommunens Hus i Grästorp.

Här kan du ladda ner broschyren med Kulturvandring och Hälsoslinga Pdf, 5.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Cykelleder

I Grästorp finns det mängder av trevliga cykelvägar. I broschyren Upplev Grästorpsbygden på cykel Pdf, 1.6 MB, öppnas i nytt fönster. finns flera cykelturer med härlig information om både cykelleden och miljön runt omkring. Många sevärdheter beskrivs på ett inspirerande sätt.

Ladda ner foldern här Pdf, 1.6 MB, öppnas i nytt fönster. eller hämta den på Medborgarkontoret på Kommunens Hus i Grästorp.

Hälsohörna på biblioteket

biblioteket i Grästorp, som ligger i Kulturhuset, finns en hälsohörna. I hälsohörnan finns en ljuddusch att koppla av under, och mycket litteratur i olika former inom temat Hälsa.

Tanken är att information inom ämnet hälsa och friskvård skall finnas och vara lättillgängligt för alla.

Motionsutrustning

Vill du låna motionsstavar eller viktmanschetter så kan du låna det på Grästorps bibliotek. Dessa lånar du på samma sätt som en bok, det vill säga med bibliotekskortet.

Har du önskemål om annan typ av utrustning så kontaktar du biblioteket så kanske det finns möjlighet att ta hem.

Gåstavar

Vill du prova på promenadstavar? På Grästorps Medborgarkontor i Kommunens Hus samt Kulturhuset finns promenadstavar för utlåning.