Dela sidan på sociala medier

Hanterade synpunkter 2020

Här kan du läsa inkomna synpunkter och svar från kommunen från 2020.

Grästorps kommun svarar på synpunkterna inom 14 dagar.

Skriv tabellbeskrivning här

Synpunkt

Svar

Datum då synpunkten inkom

I kommunen finns det en policy att man ska vara utbildad undersköterska för att få jobba i äldreomsorgen. Jag vet att det råder brist på undersköterskor idag och att man får ta in vårdbiträde för att fylla upp behovet av personal. Det som gör mig lite fundersam är att det finns utbildade undersköterskor som är timanställda i kommunen men som inte får ihop tiden för att outbildad personal (vårdbiträde) får tider före en utbildad. Borde inte den utbildade som är undersköterska få tiderna i första hand? Varför ska man gå och lägga pengar på att läsa till undersköterska om det sen är vårdbiträden som får tid före en utbildad?

Hej, tack för din synpunkt! Då det oftast är med kort varsel som vi ringer timvikarier så är det de som är tillgängliga, alltså har önskat tid i Timecare pool och/eller svarar i telefon, som bokas på arbetspasset. Var vänlig kontakta chef för ytterligare dialog om detta. Med vänliga hälsningar enhetschefer i äldreomsorgen


Hej och god fortsättning!

Flakeberg sopcontainrar fungerar bra för oss frånsett en sak.Det är söligt, blött och lerigt på backen runt om.Går det att åtgärda? Såg att man i den fina hundrastgården lagt träflis för att undvika motsvarande.Finns det möjlighet att göra samma eller liknande vid Flakeberg miljöstation?

Tacksam för respons

Hej

Tack för din synpunkt.

Det är bra att du meddelar denna typen av funderingar och vi tar med oss synpunkten för åtgärd.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftschef

201230

Hej kommunen

Det är inte enkelt ätt göra rätt!

Vem har ansvar för tömning av containrarna på våra Återvinningsstationer? Containarna vid ICA är mer än proppfulla innan de töms och specielllt den med plast. Vi boende i Grästorp har alltid varit duktiga på att sortera sopor och då är det viktigt att kommunen ger oss möjligheten.

Det kan alltid vara möjligt att kolla på en annan återvinningsstation om det finns plats för de sorterade soporna. Men om du är gående med rullator kan du inte jaga runt i samhället.. Likaså är det inte så klimatsmart att göra jakten på en container som ger plats för de sorterade sopor.

Överfulla containrar gär också att det snabbt blir skräpigt på området runt ikring.

Hej,

Det är FTI som är ansvariga för återvinningsstationerna och tömningen sköts av Veolia en gång per vecka, onsdagar. Under högtider som exempelvis jul så sker extra tömningar utöver ordinarie tömning.

Arbetsmarknadsenheten ( AME) kontrollerar återvinningsstationerna på måndagar, onsdagar och fredagar. Om det är något som behöver åtgärdas, tex om det är fullt i containrar eller vid skadegörelse, så kontakts FTI av AME. Även om FTI kontaktas på grund av fulla containrar så sker extratömningar enbart vid ordinära händelser. Därav är det viktigt att vi som slänger återvinning hjälps åt med att vika ihop och platta ihop kartonger och andra förpackningar så att så mycket som möjligt får plats i containern.

Om man som privatperson har en åsikt kan man ta en direktkontakt med FTI på telefonnummer 020-088 03 11, eller fylla i ett formulär på deras hemsida.

Maria Flood,

Arbetsmarknadschef

201209

Ni borde sanda bättre, när jag skulle gå till Ica och handla så var det rena isgata från Oskarsgatan fram till ICAs ingång. Det är likadant från marknadsberget till kommunhuset. Jag höll på och ramla två gånger.

Hej

Tack för din synpunkt

Över marknadsberget så lägger vi en grussträng på vägen, då det saknas separat gång och cykelväg. Den bättras på med jämna mellanrum och vi gjorde detta 1 gång under Julhelgen. Sen var det väldigt halt i samband med temperaturomslaget och vår plan är att i förväg ha lagt ut kalkflis som får en möjlighet att "frysa i" vid dessa tillfällen.

Angående bl a Oskarsgatan så ligger ansvaret på enskilda fastighetsägare att halkbekämpa på trottoarer. Park/Gata ansvarar för körbanor och fastighetsägaren för gångbanor i samband med snöröjning och halkbekämpning.

Till sist så vill jag påminna om att privatpersoner har en möjlighet att gratis hämta kalkflis vid förrådet på Odinsgatan 19.

Hälsningar

Per-Anders Almén

Driftschef

201222

IK Gauthiod kommer att spela i Svenska cupen i slutet av februari. Då kommer Helsingborgs IF och BK Häcken på besök! Lunnevi ser nu mera ut som en skräphög!

Den gamla kiosken stinker av mögel och en massa skräp ligger bakom kiosken. Entrébyggnaderna är fallfärdiga! Det saknas en resultattavla!

Så får det inte se ut på vår idrottsplats när vi får besök storheter!

Hej,

tack för din synpunkt!

Tanken var att vi skulle börjat riva den gamla kiosken innan jul, men det fick vi inte för föreningen.

Det står byggstängsel bakom kiosken och några slangar som åker bort i och med att vi river kiosken.

Entrébyggnaderna har varit Gauthiods ansvar att hålla i gott skick.

Resultattavla och matchklockan är på samma plats som i somras.

Hoppas detta var lite svar på dina frågor, annars är det bara att höra av sig igen.

Med vänlig hälsning

Lars Lundmark

tf. Teknisk chef

201222

Hejsan!

Jag läser i tidningen om att det äntligen ska bli en cykelväg från Grästorp öster ut till Flakeberg!

Sedan ser jag att den behövda cykelvägen norr ut från ridskolan till Gaddeberga/Tun-korsningen eller som vi säger "Käringbrona" också är på gång. men här nämns det att cyklister som åker på cykelvägen till Gaddeberga sedan ska kunna ta sig till Flakeberg på småvägar? Hur ser Grästorps kommuns karta ut för detta? Eller är det via den kommande cykelvägen till Flakeberg som man ska kunna cykla även från den norra cykelvägen?

Mycket tacksam för att få lite klarhet i detta.

Hej, tack för din synpunkt!

Den nya cykelvägen längs med Östra vägen är tänkt att kunna förlängas upp mot Särestad framöver. Mot Flakeberg finns i dagsläget ingen cykelväg, men som du skriver är kommunen i full gång med att planera för en cykelväg dit. Det är alltså den kommande cykelvägen som man ska kunna nyttja om man vill förflytta sig öster ut mot Flakeberg.

I framtiden hoppas kommunen kunna erbjuda bättre cykelmöjligheter för att knyta ihop landsbygden med tätorten och det är en jättebra idé att kunna visa dessa cykelstråk i en karta på hemsidan.

Med vänliga hälsningar,

Erica Olson,

samhällsplanerare

201228

Läser på nlt.se om cykelvägen från ridskolan till tunvägen där skriver Kent larsson att man därifrån kan cykla på ett mindre trafikerat grusvägsnät till Flakeberg det vore bra om ni la ut en karta på hemsidan där den vägen är utmärkt för det är nog många som inte hittar hur man ska åka.Det gäller nog även många som bor här ute.

Hej,

tack för din synpunkt!

Den nya cykelvägen längs med Östra vägen är tänkt att kunna förlängas upp mot Särestad framöver. Mot Flakeberg finns i dagsläget ingen cykelväg, men det planerar för fullt för att det ska kunna byggas ut.

I framtiden hoppas kommunen kunna erbjuda bättre cykelmöjligheter för att knyta ihop landsbygden med tätorten. Så fort vi har utbyggda cykelvägar så är det en bra idé om dessa kan visas upp på en karta på hemsidan, kommunen tar till sig den synpunkten.

Hälsningar

Erica Olson,

samhällsplanerare

201210

Trottoaren från korsningen jon-jespersgatan Tengenevägen upp mot kyrkan är Bedrövligt dålig, ser äldre med rullatorer går hellre på vägen, inte asfalt över allt ojämn snart ramlar någon

Hej,

Tack för din synpunkt!

Just nu håller vi på med en inventering av all asfalt på gator, samt gång- och cykelvägar. Allt för att kunna få en korrekt översikt och kunna sätta in rätt åtgärder till våren.

Just den trottoaren som du beskriver är en av flera som vi redan vet kräver en insats för att vara i bra skick. Sen om det uppstår akuta fel så kommer vi naturligtvis åtgärda dessa.

Hälsningar

Per-Anders Almén,

driftschef

201216

Vad är skillnaden mellan att låta en plantskola plantera träd vid den nya vägen på Grästorp 1:8 eller längst den numera mycket fula kalhuggna Rönnvägen? Är vi som har bott länge i Grästorp mindre värda att ha snyggt än de nya som eventuellt skall bo på 1:8? Att gräset kommer att ta längre tid att klippa är inget argument för det gäller på 1:8 också! Låt det inte gå prestige i detta ärende. Alla vet att det var totalt fel att såga ner 14 välskötta rönnar som vägen dessutom har namn efter. Låt ett skönhetsråd komma och se eländet!

Tack för din synpunkt.

Vi kommer att behandla ditt medborgarförslag Dnr KS 2020/353 inom samhällsbyggnadsförvaltningen. För den oinvigde som läser detta så gäller det förslaget återplantering av Rönnar på Rönnvägen.

Vad jag har fått till mig så finns det ingen prestige i ärendet utan träden utefter Rönnvägen var inte i bra skick. Nu ser vi ett resultat på hela ombyggnationen av Rönnvägen och beslut om ev. förändringar kommer att göras i samband med utredningen av ditt medborgarförslag.

Angående träd i nya bostadsområden kontra ombyggnationen av Rönnvägen, så bör vi inte väga detta mellan olika medborgare. Ingen är mer värd än den andra utan vårt mål är att alla ska få det så bra och trevligt som möjligt.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftschef

201212

Hej! Angående rastplats Viggen som ligger inom Grästorps kommun vill vi hylla för bättre rastplats finns inte. Alltid rent och fräscht på toaletterna som är en otrolig ynnest!

Även jättefint ute på rastplatsen och på väggen finns det dessutom fack som innehåller broschyrer med informationer om kommunen, turistmål o dyl.

Välskött är honnörsordet som gäller.

Denna personal som håller denna rastplats i så jättebra ordning vill vi tacka för i år och önska en God Jul och Gott Nytt År.

Hej

Vi bugar och bockar och jag lovar att framföra detta till alla berörda som jobbar med att hålla vår Viggen-rastplats i toppskick.

God Jul och Gott Nytt år tillbaka och det är alltid roligt med positiva omdömen.

Hälsningar

Per-Anders Almén,

driftschef

201212

Önskar kunna sen en meny på den mat som finns som man kan beställa: https://www.grastorp.se/jobb-och-naringsliv/stod-till-arbetssokande/kulturcafeet.html Länk till annan webbplats.

Hej,

Kulturcaféet har lite lättare lunchrätter såsom sallad och pajer och då menyn varierar beroende på tillgång och efterfrågan så är det lättast att ringa till vårt café och fråga vad de har för lunchalternativ för dagen. Välkommen att ringa på tel: 0514-58044.

Hälsningar

Mia Flood

Arbetsmarknadschef

201210

När tänker kommunen göra något parkeringseländet längst ner mot ÖSTRA VÄGEN Större fordon får problem med leveranser när det parkeras dubbelt och mot färdriktning det borde sättas p-förbud på en sida

Hej!

Vi håller för närvarande på att ta fram en trafikplan för Grästorp där vi tittar på just parkeringsregler och skyltning utifrån trafiksäkerhet och framkomlighet. Vi tackar för din synpunkt och tar med den i arbetet.

Vänliga hälsningar

Oskar Lindgren

Nämndsekreterare Miljö- och byggnämnden

201201

Vi vill gärna att ni öppnar upp gymmet i Åsevi källare,då vi tränar typ oftast till 99% ensamma,dessutom är vårdjobben tufft och man behöver träna och givetvis nu när det är vinter och blir sämre väder är det gott att ha gymmet.Dessutom var det ju inte stängt i våras och funka utmärkt.

Hej,

Tack för din synpunkt!

Jag är verkligen positiv till att ni tränar och hoppas att vi ska kunna öppna upp gymmen så fort som möjligt! Vi inväntar vad folkhälsomyndigheten säger den 13:e december och vi ser gärna att samhällsmittan är nere på noll innan vi öppnar upp igen. Tror att vi är på väg mot ljusare tider så håll i och håll ut.

Återkommer med mer info på intranät och hemsida så fort vi kan öppna!

Med vänlig hälsning,

Linda Esseholt Hermansson

Kommundirektör

Grästorps kommun

201203

Behovet av sittplatser kombinerat med skydd för regn och vind har ökat markant i Grästorp alltsedan pandemin ökat i omfattning. Vi är många pensionärer, riskgrupper för covid smitta och 70+: som vill hålla kroppen i form samtidigt få en social kontakt . Då blir promenader längs ex. Nossan, Tengenepromenaden Forshall , Skubbet naturliga mål. Men där saknas ju vind och regnskydd !!! Det saknas ett flertal lä och fikaplatser i byn!! Kom igång och bygg vind och regnskydd så att vi kan få säkra och trygga sociala mötesplatser när pandemin nu är som värst!!

Hej

Tack för din synpunkt

Vi tar med oss frågan inför nästa års investeringar. Om du har förslag på ev. utseende samt platser så får du gärna återkomma med detta. Ni som promenerar mycket vet ju var placeringen av vind-/regnskydd skulle göra mest nytta.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftschef

Grästorps kommun

201125

Hej!

De nyinstallerade stolparna med gatlyktor i Flo Klev, vid längan med brevlådor, har slocknat, har du möjlighet att åtgärda det?

Hej

Tack för din synpunkt

Ärendet är överlämnat till det projektet som installerade lyktstolparna för utredning.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftschef

Grästorps kommun

201202

Vilket netto har skogsavverkningen gett ?

Hej

Tack för din synpunkt!

Vi har inget svar på nettoavkastningen ännu då vi fortfarande har skog liggande i stuvar redo för upphämtning.

Stora delar av vår nedtagning kommer att bli klassad som timmer vilket gör mycket för nettot.

Den delen där granbarkborreangreppen gått för långt blir klassat som massaved och genererar inte mycket i återbäring.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftschef

Grästorps kommun

201130

Hej !

Undrar när österbergkulle mitt emot inägan ska avverkas av träd och sly, det har varit tal om det i tre år, det är på tiden nu !!

Hej

Tack för din synpunkt

Slyröjning av Österbergskulle kommer att utföras under vintern, helst i kombination med tjäle.

Angående träden som ska avverkas så ligger kontraktet hos Sydved. Deras prioritering ligger på bekämpningen av granbarkborren så att den gallringen som ska utföras på Österbergskulle kommer att utföras när möjlighet ges.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftschef

Grästorps kommun

201127

Hej. I trottoaren mellan södetgatan 23 o 21 finns djupa håligheter som är vattenfyllda. Kommer det att frysa till och vid mörker o snätäcke, innebär det en stor fallrisk. I värsta fall med frakturer o skallskador. BÖR ÅTGÄRDAS.

Hej

Tack för din synpunkt.

Vi kommer att åtgärda håligheterna under dagen så att ingen, i värsta fall, kommer till skada.

Hälsningar

Per-Anders Almén,

driftschef

Grästorps kommun

201204

Hej, corona pandemin är inne på den andra vågen. Och sjukvården är mycket ansträngd. Om vi blir så sjuka att vi behöver en vårdplats på sjukhus, och de inte räcker till alla, vad händer då Kan Grästorps kommun ta ett beslut om distansundervisning på skolorna fram till jullovet? Så minskar vi smittspridningen. Trånga lokaler med fler personer i samtidigt under ett antal timmar , med dålig ventilation är en konstaterad smittväg. Gör något nu innan det blir för sent. Orolig kommunmedborgare

Hej,

tack för din synpunkt!

Vi delar din uppfattning om att vi alla måste hjälpas åt att minska smittspridningen i samhället. Vi förstår också den oro som finns.

Så här långt har vi haft enstaka konstaterad covid-19 hos personer med koppling till förskola och skola.

Vid en eventuell smitta hos någon person med koppling till förskola och skola så gör vi en kartläggning av kontakt med den smittade, och vi har hittills lyckats bromsa smittspridning inom verksamheten.

Om vi skulle få ett större antal smittade eller spridning av konstaterad smitta inom verksamheten i förskola och skola så kan Grästorps kommun i samråd med smittskydd Västra Götaland fatta beslut om att stänga en förskola eller skola under en tid. Detta är inte aktuellt i dagsläget utifrån att det endast har funnits enstaka personer med konstaterad smitta med koppling till förskola och skola i Grästorps kommun. Skolplikten och barn och ungas utbildning väger också mycket tungt då myndigheterna fattar sina beslut.

Enligt Folkhälsomyndigheten har barn i förskolan och elever i grundskolan låg smittsamhet, får generellt milda symtom och är inte drivande i smittspridningen. Vidare har personal i för- och grundskola heller inte en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper.

De åtgärder som görs idag och har pågått sedan mars 2020 i förskola och skola i Grästorps kommun är ett förebyggande arbete utifrån Folkhälsomyndighetens allmänna råd; stanna hemma vid symtom, ha en god handhygien samt hålla avstånd. Den 1 december 2020 fattade Folkhälsomyndigheten beslut om att barn och elever rekommenderas att stanna hemma från förskola och skola om det finns konstaterad smitta i familjen, något som vi givetvis tillämpar i Grästorp också. Om elever idag är hemma med symtom eller vid smitta i familjen så kan eleverna följa och vara med i undervisningen i skolan via sin dator eller Ipad.

Smittspridningen är i nuläget störst i samhället och det är viktigt att vi alla tar ansvar för att hålla i och hålla ut i det förebyggande arbetet och följa de riktlinjer vi får som privatpersoner från myndigheter och regeringen.

Med vänlig hälsning

Eva Dahl

Skolchef

Grästorps kommun

201202

Hej

Ett önskemål är att Grästorps kommun via hemsidan varje vecka redovisar antal Covidsmittade. Denna information är viktig så att aktuell statistik når ut till samhället så snart som möjligt.

Ser att många andra kommuner gör det på sina hemsidor.

En snabb aktuell information hjälper oss alla att tänka till och vara försiktiga mot varandra.

Hej,

Tack för din synpunkt.

Vi redovisar varje måndag på vår hemsida om det finns konstaterad smitta bland kommunens medledare, och om vi har konstaterad smitta bland kommunens omsorgstagare. Av sekretesskäl kan vi inte ange hur många det rör sig om, utan då hänvisar vi till Västra Götalandsregionens statistik. Där redovisas antalet fall för folkbokförda i respektive kommun veckovis. Det är dock viktigt att komma ihåg, att all information angående smitta som levereras är information som endast gäller i stunden, då läget kan förändra sig snabbt - så som vi sett flera gånger under året.

Vid konstaterad smitta följer vi rutiner från vårdhygien Västra Götaland, och gör smittkartläggning. Det innebär att vi kontaktar alla som varit i kontakt med personen där smitta konstaterats. Detta gäller både medledare i kommunen, anhöriga, omsorgstagare, barn, elever och vårdnadshavare.

Med vänliga hälsningar

Amanda Hellberg

kommunikatör och nämndsekreterare Grästorps kommun

201130

Från hemsidan:

Så informerar vi om smitta

Grästorps kommun vill verka för öppenhet och transparens, samt förmedla en korrekt lägesbild över kommunens verksamhet. På den här sidan kan du läsa mer om hur kommunen informerar om smitta.

Tycker ni borde informera på hemsidan om coronaläget. info fanns i fredags på nlt.se mvh

Hej,

Tack för din synpunkt.

På sidan du refererar till informerar vi om corona-läget i vår verksamhet, det vill säga om vi har bekräftad smitta bland medledare respektive omsorgstagare i kommunen. Där finns även en länk till Västra Götalands-regionens statistik över smittade, den uppdateras för närvarande varje torsdag. Vad gäller smitta i specifika verksamheter eller exakt antal, som man kunde läsa om i fredagens Nlt, så är det ingenting som vi som kommun går ut med. Detta med hänsyn till offentlighet- och sekretesslagen. Givetvis lyder vi också under smittskyddslagen, vilket innebär att alla som varit i kontakt med någon med konstaterad covid-19 i vår verksamhet informeras om detta, och att vi genomför smittspårning enligt Smittskydd Västra Götalands rutiner. Det gäller både omsorgstagare, medledare, kollegor, elever, vårdnadshavare och anhöriga.

Med vänliga hälsningar

Amanda Hellberg

kommunikatör och nämndsekreterare Grästorps kommun

201114

Det är väldigt mörkt längst ner på gatorna Granvägen och Tallvägen, där vägen möter gångstigarna. Generellt är det väldigt svagt ljus i de lyktstolpar som finns, men det saknas även lyktstolpar vid vändplatserna längst ner på gatorna.

Önskar fler lyktstolpar och bättre belysning i dom som finns.

Hej

Tack för din synpunkt.

Vi håller på att uppdatera gatubelysningen till LED armaturer inom Kommunen och vissa områden med gatlampor av äldre modell kommer att ersättas först. Just området där du framför önskemålet är av äldre modell.

Samtidigt gränsar det till områden med ny LED belysning, vilket förstärker upplevelsen om att ljuset är svagt.

Nästa större insats med översynen av gatubelysningen kommer att ske 2021 där det finns "öronmärkta pengar" för detta ändamål.

Hälsningar

Per-Anders Almén, driftschef

201124

I kommunen finns det en policy att man ska vara utbildad undersköterska för att jobba i äldreomsorgen. Jag vet att det råder brist på underskötskor idag och att man får ta in vårdbiträde för att fylla upp behovet av personal.

Det som gör mig lite fundersam är att det finns utbildade undersköterskor som är timanställda i kommunen men som inte får ihop tiden för att outbildad personal (vårdbiträde) får tider före en utbildad. Borde inte den utbildade som är undersköterska få tiderna i första hand?

Varför ska man gå och lägga pengar på att läsa till undersköterska om det sen är vårdbiträden som får tid före en utbildad?

Hej, tack för din synpunkt! Då det oftast är med kort varsel som vi ringer timvikarier så är det de som är tillgängliga, alltså har önskat tid i Timecare pool och/eller svarar i telefon, som bokas på arbetspasset. Var vänlig kontakta chef för ytterligare dialog om detta.

Med vänliga hälsningar enhetschefer i äldreomsorgen

201119

Hur länge till ska ni sprida Corona ? Nu får nog även grästorp Kommun göra något, ska ungdomar hålla på att spela sina sporter och sprida Corona och ta dö på oss andra. Mycket dålig stil av er.....

Hej,

Tack för din synpunkt. Just nu är det viktigt att var och en följer de skärpta allmänna råden, och att vi alla hjälps åt att stoppa smittspridningen. Grästorps kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer, bland annat har flera verksamheter åter stängts och/eller begränsats sedan Folkhälsomyndigheten kom med sina skärpta allmänna rekommendationer den 29 oktober. Vad gäller idrottsträning, så säger Folkhälsomyndigheten att träningar för barn och unga födda efter 2005 inte behöver ställas in.

Om du har fler frågor så är du välkommen att höra av dig!

Hälsningar,

Linda Esseholt-Hermansson

Kommundirektör Grästorps kommun

201117

Min synpunkt och önskemål är att Grästorps kommun låter påverka Trafikverket att sätta upp hastighetskameror på väg 47 genomfarten från Flakebergshållet till Golfbanan vice versa.

Dagligen kan man se privatbilister och tung trafik köra långt över de hastigheter som gäller i samhället. Väldigt FÅ trafikanter respekterar uppsatta skyltar, en kamera som registrerar om man kör för fort kan jag tro har mycket större effekt att säkra tryggheten.

Tack för din synpunkt!

Grästorps kommun hoppas att Trafikverket lyckas få ner hastigheten när vägen leds via östra vägen istället. Vi har framfört att hastigheten är hög men det hänvisas till att det är polisens arbete att bevaka den frågan.

Mvh

Johan Skoglund

Samhällsbyggnadschef

Grästorps kommun

201111

Hej. Jag bor på Tallvägen 2 och väldigt ofta kör kommunens bilar på cykelvägen som leder mot kommunhuset, väldigt snabbt! Jag bryr mig inte om de kör där men de då får de köra försiktigt. Med tanke på ombyggnationen av Rönnvägen har fler bilar hittar genvägen och det kör ganska många bilar där, också olämpligt fort. Ni får gärna sätta ut en trafikkon där, kanske får stopp på de flesta.

Jag vidarebefordrar åsikten till berörda inom Kommunen och meddelar att dom om möjligt ska välja alternativ väg. Förhoppningsvis är det ett övergående problem då ombyggnationen av Rönnvägen ska vara färdig senast 15 december.

Mvh P-A Almen, driftchef

201111

En gång-och cykelväg mellan Ås kyrka och Forshall. En vägsträcka som är populär att promenera, jogga, åka rullskidor och att cykla. Vägen är smal och trafikerad av både personbilar, yrkesfordon och jorbruksmaskiner och då skulle en separat gång - och cykelväg göra trafiken säkrare. Dessutom är vägen en del av Västgötaleden och populär för turister att cykla på och det skulle säkert uppskattas att göra vägen än mer cykelvänlig.

Grästorps kommun delar givetvis din uppfattning och har börjat arbetet med att planera och projektera cykelvägar ut mot landsbygden. Etapp 1 är Flakeberg och Etapp två är mot Tegene. Förhoppningsvis kan vi sedan komma mot Ås. Tyvärr kommer det att dröja några år.

Mvh

Johan Skoglund
Samhällsbyggnadschef

201101

I flera kommuner finns "fettrattar" med lock att hämta gratis på avd. Vatten/Avlopp. Den skruvas på en Pet-flaska, som överblivet matfett hälls i. När flaskan är full, skruvas den sparade kapsylen på och allt slängs i restavfallet. Kanske denna tratt kan undvika några problem med "stopp-i-avlopp".

Grästorps kommun har köpt in miljötrattar. Vi kollar på hur vi ska distribuera dessa till invånarna i kommunen. Mer information kommer att komma på hemsidan och sociala medier inom kort.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson
Projektledare

201108

Sträckan på odinsgatan mellan storgatan och kungsgatan där det är enkelriktat behövs se över gällande skyltar med enkelriktat. Det åker dagligen mycket bilar åt fel håll och är bara en tidsfråga innan det smäller i den korsningen. Parkerinsvakten behöver dessutom se över denna gata ofta då det står bilar där dagligen felparkerade. Samt utanför banken står bilar dagligen felparketade.

Politikerna i Grästorp har nyligen gett i uppdrag till förvaltningen att ta fram en trafikplan för att därefter tydliggöra och i de fall det behövs ändra skyltningen i tätorten. Vi kommer se över hela tätorten så sträckan du nämner kommer ingå i den trafiköversyn som görs.

Vänliga hälsningar

Oskar Lindgren

Nämndsekreterare

201010

Läser i dagens Nlt att badet kommer öppnas v.45. Som vi längtat! Och så fint det ser ut! Dock oroar det mig att läsa att priserna kommer höjas likt grannkommunernas priser! Badet fick en uppsving när kommunanställda fick gratis inträde och alla barn under 16 fick gå in gratis. Då blev det fart på badet. Många anställda simmade dagtid och många familjer badade på fredagar och helgerna, just för att barnen kunde bada gratis. Istället kunde man handla hamburgare och nyttig smoothie i kiosken. Onyttiga saker fanns inte att köpa och det hoppas vi inte det kommer göra nu heller utan att badet fortsätter vara hälsofrämjande.
Om barn under 16 år och kommunens anställda fortsättningsvis kommer få betala som i grannkommunerna, ja då tänker ni fel. För då kan vi lika gärna fortsätta åka till Vara Lidköping Trollhättan. Där finns både vattenrutschbanor, virvelbanor och annat som Grästorp fortfarande inte har. Vill ni ha det populära uppsving under ch många besökare så ska ni nog fortsätta låta kommunens anställda ha badet som friskvård och gå in gratis och att alla barn under 16 också får vara gratis annars kommer ni tappa. Detta har varit en snackis på byn och en oro under stängning så hur kommer ni göra?

Vi har tidigare år legat väldigt lågt i pris och utifrån de justering vi gör kommer vi ändå ha låga priser i förhållande till andra badhus. Vi har också gjort en stor renovering vilket gör att vi måste justera vissa priser. Vi har nyrekryterat och har en mycket bra arbetsgrupp där vi jobbar för att kunna erbjuda ett riktigt bra badhus till våra kunder. Vi sätter såklart kunder i första hand så detta har vi med oss hela tiden. Vi vill verkligen satsa på ett badhus ed hög kvalitet, upplevelse, säkerhet och en bra simskola.

Såklart är det jobbigt med ökande priser oh viss förändring, men vi kommer ha gratis för barn upp till 12 år, vilket vi nog är ensam om och humana priser överlag. Jag är säker på att det kommer kännas rimligt utifrån att vi får ett så otroligt fint och nyrenoverat badhus.

Hälsningar

Mona Wesslén-Almqvist

kommunutvecklare

201021

Sträckan på odinsgatan mellan storgatan och kungsgatan där det är enkelriktat behövs se över gällande skyltar med enkelriktat. Det åker dagligen mycket bilar åt fel håll och är bara en tidsfråga innan det smäller i den korsningen. Parkerinsvakten behöver dessutom se över denna gata ofta då det står bilar där dagligen felparkerade. Samt utanför banken står bilar dagligen felparketade.

Tack för din synpunkt. Politikerna i Grästorp har nyligen gett i uppdrag till förvaltningen att ta fram en trafikplan för att därefter tydliggöra och i de fall det behövs ändra skyltningen i tätorten. Vi kommer se över hela tätorten så sträckan du nämner kommer ingå i den trafiköversyn som görs.

Vänliga hälsningar
Oskar Lindgren
Nämndsekreterare

201010

Behöver vi koka vattnet när läckan är lagad vid Gunnarstorp


Angående läckan som varit vid Gunnarstorp så är läget så att vattnet inte behöver kokas, dvs det har inte kommit in något kontaminerat vatten i vattenledningarna.

Mvh P-A Almén, Driftchef

201106

De flesta kommuner erbjuder sina pensionärer seniorkort på Västtrafik, vilket innebär att man kan resa runt med buss och tåg i nästan hela Regionen gratis.

Varför gör inte Grästorps kommun detta?

Hej,

Tack för din synpunkt. Kommunfullmäktige beslutade 2019-02-25, § 9, att avslå ett medborgarförslag om fria resor för pensionärer med motivering att Västtrafik under 2019 gjorde om sitt pris- och zonsystem. Det i sin tur resulterade i att en kostnad för införandet inte kunde beräknas. Villkoren för seniorkort var även förväntade att förändras. Nu när ett nytt zonsystem snart är på plats kommer förvaltningen se över om seniorkort kan införas under början av 2021.

Med vänlig hälsning,

Ingrid Everhag

Kanslichef/Kommunjurist

201103

Vi är många som vill ha en skatepark som bidrar till spontanidrott. Gärna vid centralskolan vilket kan öka lek och rörelse utomhus. Så här i coronatider när inomhus träningar stängs ner vore det än så viktigt.

Kanske kostar runt miljonen att bygga, vilket är en spott i havet för en kommun.

Som det är nu åker många med sina barn till Järpås och Trollhättan. Hade behövts här i Grästorp. Kan lova att den skulle bli populär för många mellan 6-15 år, men även vuxna som gärna skatar. En härlig rastaktiviteter och fritidsaktivitet för alla åldrar.

Hej!

Tack för din synpunkt. Det är en mycket bra idé och den bär vi med oss. Just nu satsar vi för fullt på badhus och konserthus och har ingen budget i dagsläget för en skate park. Men mycket god idé som jag tar med för framtiden. Tack!

Hälsningar

Mona Wesslén-Almqvist

kommunutvecklare

201102

I början av april lämnade någon in synpunkten att hen saknade kallelser och protokoll på hemsidan. Svar nytt system på gång! Jag tycker att informationen om kommunen har försämrats på hemsidan. Efterlyser snabbare uppdateringar med bla kallelser och protokoll. Även Anslagstavlan är inte alltid uppdaterad!

Dessutom föreslår jag att i en nyhetsruta på startsidan redovisas i punktform tex 5 beslut från senaste kommunstyrelse och kommunfullmäktige plus en länk till protokollen.

Hej,

Tack för din synpunkt. Vi tar till oss dina förslag inför framtiden.

Med vänlig hälsning,

Ingrid Everhag

Kanslichef/Kommunjurist

201020

Hur tänker kommunen och det allmänna utskottet kring Folkhälsomyndighetens nya skärpta restriktioner (29/10) om att man rekommenderas att inte besöka bibliotek och andra ställen där folk samlas? I flera kommuner har beslut redan tagits om att t.ex. biblioteken stängs tillsvidare... är detta någon åtgärd som kommer ske i Grästorp med?

Tack för din synpunkt!

Vi har från och med klockan 12 idag stängt bibliotek och några av våra andra verksamheter. Uppdaterad information finner du på våran hemsida. Anledningen till att beslutet kom idag och inte igår är att vi har mycket lite samhällssmitta i Grästorp till skillnad från en del andra kommuner i Västra Götaland. Vi ansåg därför att vi kunde vänta tills idag. Från och med idag anpassar vi oss dock och av solidariska skäl för att vara med och stötta Västra Götaland med att dämpa smittspridningen. Beslutet gäller i tre veckor och kommer därefter att omprövas.

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!

Med vänlig hälsning,

Linda Esseholt Hermansson

Kommundirektör

201029

Hur går det med arbetet kring cykelvägen mellan flakeberg och grästorp? På vilken sida om 47 kommer den gå? Ett förslag är att dra den längs med järnvägen. Blir säkrare för cyklisterna.

Hej och tack för synpunkten!

Arbetet med cykelvägen mellan Flakeberg och Grästorps tätort är ett pågående arbete på kommunen just nu. Ett grovt förslag till sträckning har tagits fram längs med väg 47, på den södra sidan.

Att dra den längs järnvägen har varit uppe som förslag, men eftersom man då behöver passera ett industriområde samt korsa Östra vägen för att nå centrum så var den sträckningen inte lämplig. Kommunen tror att gång- och cykelvägen kommer nyttjas i högre utsträckning om den dras söder om väg 47 och det ger även goda förbindelser med skolan. Det förs just nu en dialog med berörda markägare söder om väg 47, för att kunna teckna nyttjanderättsavtal för den mark som berörs.

Hälsningar

Erica Olson

samhällsplanerare

201025

Hej. Antar att det tillfälliga farthindret på Balders väg är pga golfrestaurangens lunchgäster. Nu när de har stängt för säsongen bör ju även farthindret tas bort. När görs detta? Ser fram emot den dagen.

Hej

Tack för din synpunkt.

Mycket riktigt så stängde Golf-restaurangen för säsongen förra veckan och vi kommer att plocka bort farthindren innan oktober månads slut.

Hälsningar

Per-Anders Almén

Driftschef

201016

Bilar parkerar hur dom vill på Badgatan ner mot viadukten, har inte kommun börjat med parkerings vakter? Folk parkerar utanför våra infarter så varken sopbilen eller postbilen kommer fram så vi får inte tömt våra sopor? sätt gärna upp parkering förbjuden skyltar på hela gatan där?

Hej!

Tack för din synpunkt. Det stämmer att vi nyligen infört parkeringsvakter och vi kommer be dem ha extra koll på Badgatan framöver. När det gäller skyltningen har politiken nyligen gett uppdrag till förvaltningen att ta fram en trafikplan för att därefter tydliggöra och i de fall det behövs ändra skyltningen i tätorten.

Vänliga hälsningar

Oskar Lindgren

Nämndsekreterare Miljö- och byggnämnden

201016

Hej

När kommer besked om sopsortering av hushållssopor? Ställde frågan för ett år sedan.

Inget har hänt. Grästorp låg i framkant tidigare. Vilken plats ligger vi på bland Sveriges 290 kommuner nu.?

Hej!

Tack för din synpunkt.

Grästorps kommun arbetar tillsammans med flera kommuner för att se om vi kan införa matavfallsortering under år 2021. Arbetet pågår och förhoppningsvis kan kommunen presentera något förslag inom kort.

Mvh

Johan Skoglund

Samhällsbyggnadschef

Grästorps kommun

201015

Där Vallgatan korsar Södergatan finns en cykelväg...och träd som man får i ansiktet när man cyklar där. Sen undrar jag om det på Oscarsgatan räknas som en cykelväg när man cyklar på nya cykelvägen och över vägen fram till Ica. I så fall finns det också träd där innan Ica som man får i ansiktet...

Sen fick jag aldrig svar på frågan när ni ska asfaltera runt västra torget.

Hej

Tack för din synpunkt

Vi kommer att göra en grundasfaltering av gatorna under hösten för att återställa efter etableringen av ny elförsörjning.

Gällande röjning av träd, sly och liknande så håller vi på med detta kontinuerligt. Under växtsäsong så tar dock gräsklippning en väldigt stor del av vår tid. Dina frågor angående träden som behöver ansas så kommer vi åtgärda dessa. Dels via information till fastighetsägare samt att vi röjer själva inom kommunverksamheten.

Hälsningar

Per-Anders Almén

Driftschef

207007

Hej!

En liten fråga angående refugen /rondellen som finns vid Viktorlundsgatan/BengtOlofsgatan, Vad gör den för nytta?

Tycker liksom inte den gör de om man ser till säkerheten av bilkörning och de är trångt.

Hej

Tack för din synpunkt

Den skapades en gång i tiden för att markera att det var en korsning samt att man skulle få ner farten på trafiken.

Hoppas att den fyller avsedd funktion samt att den inte ställer till med för mycket besvär.

Hälsningar

Per-Anders Almén

Driftschef

200911

Rönnvägen avstängning

Omvägsmarkering är bristfällig, sätt en orange pil i varje korsning, samt byt ut chikanen på Ågatan mot något som inte ser ut som en avstängning, alla som inte vet vänder när de ser denna. Där Ågatan slutar är det en grusad väg till Rönnvägen där behövs det en orange pil också. Vid Bokvägen behövs det skyltas att man kan gå och cykla via Granvägen, så man inte behöver klämma sig igenom avspärrningarna så som nu sker. Föv. Ser jag fram emot en ny cykelbana.

Hej, jag har tagit emot din synpunkt.

Kommunen tackar för flera bra tips om fler skyltar, för stunden har vi fått lägga mer resurser på fartdämpande åtgärder vid Ågatan då trafikanter kör för fort där. Vi får hjälpas åt att ta hänsyn till de små barnen som vistas i området.

Med vänliga hälsningar

Stefan Tobiasson

Projektledare Samhällsbyggnadsverksamheten

200916

Övergångsstället över Tengenevägen, från grusvägen mot fotbollsplanerna borde fixas bättre. Sällan någon som stannar där. Skyltar (bla inne i ett träd) och streck syns väldigt dåligt. En vägbula där som på alla andra övergångsställen utefter Tengenevägen?

Hej

Tack för din synpunkt.

I samband med att vi kommer att linjera Rönnvägen i höst kommer vi även att linjera ett antal överfarter och korsningar, till stor del kopplat på skolan och dess närhet.

Tengenevägen och det övergångsstället du menar ingår i den linjeringen.

Hälsningar

Per-Anders Almén

Driftschef

200921

Vi saknar bänkar längs Nossan mellan de båda nerfarterna från Ågatan.

Jag jobbar på Vistegården och vi går ofta ut med våra hyresgäster. Många klarar att gå själva men behöver sätta sig emellanåt men från vår entré på baksidan och ner till Nossan och längs Nossan finns inte en enda parkbänk. Detta gör det svårt att gå dit. På Tengenevägen finns 2 st vilket är bra. Men just nere på promenaden saknar vi 1-2 bänkar på sträckan jag beskrev.

Hej

Tack för din synpunkt.

Vi tar med oss frågan och kollar om det finns möjlighet att placera ut någon/några bänkar för att underlätta era promenader.

Hälsningar

Per-Anders Almén

Driftschef

200907

Hej

Vi undrar vad som hände med Götene hus. Har de dragit sig ur bygget på Västra torget? Om de isåfall har gjort det :När ska ni asfaltera om Vallgatan efter er? Sen föreslår vi ett aktivitetscentrum istället för nya hus. Sätt upp fotbollsmål. Gör en beachvolleybollplan en plan för boule. Intresset för nya dyra hus verkar ju inte vara så stort. Många är äldre här och kommer flytta så hus kommer bli lediga.

Hej!

Tack för din synpunkt.

Grästorps kommun kommer gå vidare med en ny entreprenör som får möjligheten att bygga på Västra torget. Beslut kommer fattas på Arbetsutskottet i oktober månad.

Bristen på bostäder gör att nybyggnation är prioriterat före ytterligare aktivitetsområde med fotbollsmål.

Mvh

Johan Skoglund

Samhällsbyggnadschef

200909

Kommer det att bli något slags farthinder utefter Rönnvägen när den ändå görs om?? Har körts väldigt snabbt där...

Hej,

tack för din synpunkt!

Vid ombyggnationen blir gatan smalare i och med att det byggs en gång och cykelbana i väg området.

Med vänliga hälsningar

Stefan Tobiasson

Projektledare Samhällsbyggnadsverksamheten

200921

Grästorp lockar ju hit nya familjer med att vara en attraktiv kommun med mycket utbud och aktiviteter. Och det finns det.

Men det kan aldrig finnas för mycket och vi saknar en kick-bike/skatepark i betong.

Den behöver inte vara stor. Men titta på Järpås tex den kostade bara 1,5 milj och är rejält stor.

Detta skulle bidra till mer spontanidrott, rörelse och en träffpunkt. Dessutom skulle det bli säkrare eftersom man nu ser även yngre barn åka på parkeringar, glida på trottoarkanter, trappor mm.

Förslagsvis kunde området vid rampen på centralskolan användas. Där det ligger ett garage.

Här går ingen trafik. Området kunde användas på raster och av 0514.

Hejsan, tack för din synpunkt!

Mycket bra idé med en kick bike park i grästorp.

Just nu pågår många saker i kommunen och det finns i dagsläget inte budgeterat för en sådan. Jag lovar dock ta med mig frågan vidare. Återkom gärna med info kring hur stort intresset är och vilken målgrupp som är riktigt intresserade. Kanske går det att bilda en förening av er som är intresserade...

Jag tar gärna mer information kring priser, och hur stort intresset är i Grästorp.

Hälsningar

Mona Wesslén

Kommunutvecklare

200907

Hej

Jag skulle uppskatta att få se mötena från fullmäktige på Facebook

Hej!

Tack för din synpunkt! Fullmäktiges sammanträde är ju ett viktigt forum för insyn i demokratin så jag tycker det är väldigt roligt att du är intresserad och vill se mötet!

Det är speciella tider vi lever i nu och därför har vi inte helt bestämt hur nästa fullmäktigesammanträde, som är 26 oktober, kommer att se ut. De senaste mötena har politikerna deltagit på distans via Skype och då har de som vill haft möjlighet att se mötet digitalt genom att också få en inbjudan på Skype. Samma möjlighet kommer erbjudas även framöver om ledamöterna är med på distans.

Är ledamöterna samlade på samma plats är ambitionen att istället livesända mötet. Vi kommer att annonsera i NLT och informera på hemsidan och Facebook om hur ni kan besöka nästa möte utan att behöva lämna hemmet.

Med vänlig hälsning,

Ingrid Everhag

Kanslichef/Kommunjurist

200917

Tycker att kommunen skall göra något åt parkerings situationen vid komunhuset/ Vårdcentralen. Jobbar i hemvården, parkeringen på bilar runt om här är inte bra. Bilar som står på handikapp som inte har tillstånd, bilar so parkerar utanför markerade områden m.m. Skulle det hända att brandkår eller ambulans skall till byggnaden så kommer dom inte komma fram vid vissa tider på dygnet. Mellan 11-14 är det som värst.

Tack för din synpunkt. Sedan i juni har Grästorps kommun parkeringsvakter. Vi ber dem ha extra uppsikt över parkeringen vid kommunhuset.

Oskar Lindgren

Nämndsekreterare

Grästorps kommun

200919

Vi på Ågatan söder har fått några trafikhinder för all trafik från Rönngatan de behövs ses över från tekniska några gånger / vecka allt som oftast står det staketet öppet guppen ligger på tvärsan. Det är väl inte meningen att vi som bor här ska kolla detta och rätta till.? Information Om förändringen i höst har också varit knapphändig. Ska man läsa all förändring på Face book. Alla har kanske inte detta och läser där. Vi kunde fått info i våra brevlådor vi nio som berörs och bor där.

Hej

Projekt Rönnvägen har ansvaret för att se till att trafiksituationen i samband med ombyggnationen blir så bra som möjligt. Dom är informerade om era synpunkter och har som mål att göra en så bra lösning som möjligt.

Hälsningar

Per-Anders Almén

Driftschef

Samhällsbyggnadsverksamheten

200918

Hej,

Det är väldigt många trasiga lampor på elljusspåret på Skubbet.

För övrigt tycker jag Skubbet blivit väldigt trevligt- öppet och härligt!

samt

Var precis ute och sprang på Skubbet. Nu när det går åt mörkare tider märker man snabbt att många lyktstolpar borde ses över. Stundtals är det becksvart och faktiskt obehagligt att springa på dessa partier. Vore väldigt uppskattat om ni såg över alla lampor och stolpar så man kan känna sig trygg ute i spåret.

Hej

Tack för din synpunkt.

Vi kommer under V40 att börja med att sätta ny belysning på Skubbet och då även se över befintlig belysning. Vi kommer även att återställa skador på motionsslingorna som skett i samband med skogsavverkningen i området.

Hälsningar

Per-Anders Almén

Driftschef

Samhällsbyggnadsverksamheten

200904

Som personal inom äldreomsorgen i Grästorp och förälder till barn i grundskolan så tycker jag att det serveras så konstig mat.

Gör det inte så krångligt.

Barn vill ha enkla rätter, var ingrediens för sig inga blandningar.

Kött sås och potatis helt enkelt.

Köttbullar o makaroner.

Stekt fisk med mos

Kalla det inte för knepiga namn som gör att de går raka vägen till affären och köper godis bara för att det står pannbiff med fetaost och soltorkade tomater i stället för pannbiff sås och potatis.

Detsamma gäller våra äldre. De vill inte ha feta ost, eller konstiga tomatsåser eller tzatziki. De vill ha gammaldags Gräddsåser. Kokt potatis och rena produkter.

Tack för din återkoppling kring våra menyer inom skola och äldreomsorg.

Inom skolan väljer vi medvetet att ha en stor variation av rätter under terminerna. Det ökar möjligheten att tillfredsställa alla olika smaker och att alla får just sin favoriträtt någon gång ibland. Vi vill också täcka in de traditionella svenska rätterna så att de inte faller i glömska, exempelvis kalops och spenatsoppa. Dessvärre har vi fått ge upp den gula ärtsoppan då den inte går hem hos de flesta elever längre. Vi vill också få med moderna rätter som många elever tycker om och kommer att fortsätta möta när de lämnar skolans värld. Slutligen vill vi få med ganska nya rätter baserade på råvaror som ligger i tiden av miljö- och hälsomässiga skäl.

Vi är medvetna om att många elever föredrar separata komponenter men vi vet också att det funkar bra när ”blandningen” serveras till pasta eller tortilla. På salladsbordet ser vi alltid till att servera flera enskilda grönsaker men även några blandade sallader för de som föredrar det, samtidigt som det ger tillfälle för elever att våga prova. Jag vill i sammanhanget passa på att säga att eleverna har tre rätter att välja mellan på Centralskolan och på Lunneviskolan har de två, så det bör rimligtvis finnas något som passar de allra flesta dagar. Du är som förälder varmt välkommen att äta en dag på skolan för att bilda dig en uppfattning om utbudet, när restriktionerna kring Corona släppt.

När det gäller äldreomsorgen har vi en rutin där ni som personal kan återkoppla vad de boende tyckt om maten genom att skriva kommentarer på menyn som sedan sänds åter till köket. Jag hoppas vetskapen om detta är spridd på avdelningarna. Vi skulle gärna se att vi fick in fler kommentarer för vi vill förstås inte laga mat som ”ingen” vill ha. Inom äldreomsorg är det viktigt att i möjligaste mån anpassa såväl mat som annan omsorg efter individuella behov och önskemål. Av den anledningen kan varje person välja bort enskilda ingredienser eller rätter (oavsett orsak) och serveras då något annat. Upplever du inte att detta fungerar vill jag be dig att kontakta din chef så får vi titta på det gemensamt.

På äldreomsorgens meny dominerar klassiska rätter men även här förekommer modernare rätter emellanåt. Skälet är detsamma som i skolan; att vi vill tillfredsställa alla olika smaker. Det går inte att dra alla som är i behov av omsorg över en kam, utan även här finns skillnader i personliga preferenser. Denna mat levereras också ut till personer som bor hemma men är i behov av matleverans.

Med vänlig hälsning

Måltidschef Åsa Carlstein och Kockarna på Kostenheten i Grästorps kommun

200907

När beräknas badet att öppna igen?

Hejsan!

Utifrån uppgift från Wegroup som leder och ansvarar för renoveringen så är planen att badet kan öppna v 44-45.

SÅ vi håller tummarna att allt rullar på med renoveringen.

Tack för din synpunkt

Med vänliga hälsningar,

Mona Wesslen/Almqvist

Utvecklings- och Fritidschef

Grästorps kommun

200822

Försökt att hitta någon information om hur höga häckar & staket får vara i kommunen.

Samt träd / andra växtligheten som hänger ner/sticker ut vid väg och gångbanor osv..

Hej! Tack för din synpunkt.

Vi har två dokument på vår hemsida som sammanfattar det du undrar över. Dokumentet "Policy för regler kring murar, staket och plank" hittas under Kommun och politik/kommunens organisation/styrande dokument, "Regler för häckar och annan vegetation" hittas under Trafik och infrastruktur/Gator och Vägar på vår hemsida. Återkom gärna om du vill ha en direktlänk till dokumenten.

Vänliga hälsningar

Oskar Lindgren

Nämndsekreterare

Grästorps kommun

200820

Hej

Det står en parkerad och övergiven bil mellan hus 11 och 13 på Österbergs Väg vid cykelbanan.

Polisen har varit där och kollat på den utan att kunna göra något då bilen är registrerad i Estland och inga uppgifter finns om den i polisens register.

Bilen är i dåligt skick och verkar ha bogserats dit. Vindrutorna är öppna och det är stökigt inuti den.

Hej,

tack för din synpunkt.

Vi jobbar på ett avtal för att kunna flytta på felparkerade bilar. Detta sker nu och ser ut att bli verklighet i närtid.

Hälsningar

Per-Anders Almén

Driftschef

Samhällsbyggnadsverksamheten

200822

Hej!

Jag vill bara uppmärksamma er om att när ni har valt att dra vägen förbi Ågatan mot Alvägen och dom andra kvarteren nu när ni gör en cykelbana vid rönnvägen. Så finns det två små barn som bor precis i svängen, och vi är inte vana vid trafik eftersom det annars är en återvändsgränd här. Jag ber er att sätta upp ett väghinder eller en skylt ”lekande barn”. Jag är livrädd att dom ska bli påkörda!!! Många kör alldeles för fort. Det går förbi lastbilar som aldrig åker här annars. Hoppas på någon återgärd snarast

Hej,

tack för din synpunkt.

Vi ska se vad vi kan göra för att dämpa farten där.


Hälsningar

Stefan Tobiasson

Projektledare Samhällsbyggnadsverksamheten

200902

Hej

Det vore bra om kommunen hade en "lathund" för alla förkortningar skrivs i dokument och andra informationer till oss politiker och övriga som har intresse för vad som händer i vår kommun.

Hej,

Tack för din synpunkt. I första hand ska de som lämnar information från kommunen använda ett vårdat, enkelt och begripligt språk. Det kallas "klarspråk". Använder vi klarspråk ska det inte behövas någon lathund för förkortningar. När vi använder fackord och svårbegripliga uttryck ska vi förklara vad de betyder första gången de används i texten. Tyvärr är det lätt att bli lite "hemmablind" och då slinker det in förkortningar ändå. Så vill vi så klart inte ha det. Hittar du exempel på dokument där det används förkortningar som inte är vedertagna är du varmt välkommen att höra av dig direkt till mig med vilka det är. Då kan vi redigera dokumenten så de blir mer begripliga. Vi som skriver dokument vill ständigt utvecklas så att det blir bra för er som läser dokumenten. Tack för påminnelsen i den här viktiga frågan!

Med vänlig hälsning,

Ingrid Everhag

Kanslichef/Kommunjurist

Grästorps kommun

Telefon: 0514-58 214

ingrid.everhag@grastorp.se

200828

När blir cykelvägen till flakeberg av? Den var ju planerad innan cykelvägen till tre älgar. Är en mycket trafikerad väg och många invånare som önskar kunna cykla in till samhället.

Vore lägligt att planera in cykelvägen när den nya korsningen görs.

samt

Nu när den nya korsningen planeras för att leda om trafiken från 47 till 44 bör ni planera en cykelväg från Flakeberg till Grästorp. Denna väg kommer fortsätta att vara tungt trafikerad och det är många cyklister som cyklar på denna farliga väg. Vill vi vara en naturnära kommun är det cykelvägar vi bör satsa på för att få en närhet till landsbygden!

Hej!

Tack för din synpunkt.

Projekt cykelväg mellan Grästorps tätort och Flakeberg är igång och det kommer inom kort hållas ett första markägarmöte för att sondera om det finns intresse att vara med och möjliggöra detta projekt. Pengar finns avsatta i investeringsbudgeten för år 2020 och två framåt.

Med vänliga hälsningar

Johan Skoglund

Samhällsbyggnadschef

200814

Det står så fint i meddelandet utskickat till vårdnadshavare via edwise 200813 att skolan fortsätter med de nationella riktlinjerna gällande Covid-19. Bland annat ska det finnas personal ute när man lämnar till Lunnevis fritidshem. Detta har dock inte skett sedan i våras. INGEN personal finns utomhus sedan vi började lämna efter semestern. Vi får alla öppna dörrarna och släppa in våra barn och personal syns inte till inomhus heller.

Vi får heller INGEN info om tider för våra barn, ingen info om idrottslektioner. Andra kommuner skickar vykort till eleverna och ett digitalt infobrev gällande schema och tider INNAN skolstart. Här finns ingenting, vi får aktivt själva söka informationen för att få tag i den. Vi får fråga fritidspersonalen om allt eftersom vi inte träffar mentorer på skolan. Noll info på edwise. Riktigt dålig uppstart!

Tack för din synpunkt.

Vi har tagit fasta på din synpunkt och omgående sett över rutinerna samt kommer vi att installera ringklockor på ytterdörrarna för att förbättra situationen vid lämning och hämtning. På morgonen finns all personal och alla elever inomhus under frukosttid. Större delen av eftermiddagen finns det alltid personal ute, men inte alltid sista öppningstimman då det är få personal på fritidshemmet. Med hjälp av ringklockorna kommer vi kunna möta upp elever och vårdnadshavare utomhus eller i entrén under tex frukosttid eller vid hämtning på eftermiddagen. Information om de nya rutinerna kommer att delges samtliga vårdnadshavare samt kommuniceras till all personal i verksamheten så snart ringklockorna är på plats.

Information till vårdnadshavare ges kontinuerligt via vår digitala plattform, Edwise. Utöver detta är vårdnadshavare alltid välkomna att kontakta mentorer och rektorer i förskola, skola och fritidshem via mail och telefon med frågor och synpunkter.

Med vänlig hälsning,

Eva Dahl

Skolchef

200820

Flera parkbänkar med bord runt om i nordstanspsrken så man kan hålla avstånd och äta/ fika ute i samhället

Hej

En bra synpunkt. Vi kommer att göra om Nordstansparken med ny lekplats. Jag skickar över frågan till detta projektet som en synpunkt.

Hälsningar,

Per-Anders Almén

Driftchef VA, Gata/Park

200814

Belysningen i Skubbet behöver ses över. Flera trasiga lampor runt elljusspåret.

Hej

Tack för din synpunkt.

Vi kommer gå igenom belysningen på "gamla" skubbet i samband med att det kommer sättas upp ny belysning på "nya" delen av skubbet.

Detta arbetet kommer påbörjas nu under hösten.

Hälsningar,

Per-Anders Almén

Driftchef VA, Gata/Park

200816

Jag anmälde för ett par dagar sedan att lyktstolpen på Härnelius gata 3 är trasig IGEN. Den blinkar som ett åskoväder och det är fruktansvärt irriterande då den står precis utanför vårt sovrumsfönster. Hur lång tid ska det behöva ta innan ni behagar fixa den? Ni har försökt laga den tidigare men inte lyckats uppenbarligen så det kanske är dags att hitta felet den här gången. Före 1/10 hoppas jag då ni tydligen kollar lyktstolpar...

Hej, tack för din synpunkt.

Arbete för åtgärd är beställt av entreprenör och planeras till eftermiddagen den 13 augusti för byte av lampa och armatur.

Med vänlig hälsning,

Per-Anders Almén

Driftschef VA, Gata/Park

200812

Ej uppdaterad information på hemsidan om vattenläckan - senaste informationen om vattenläckan och att koka vattnet är från i lördags. Behöver uppdateras dagligen.

Varför kom det inget sms denna gången??

Fanns inte heller någon information i dagens NLT om detta - varför?

Bra om jourhavande har öppet så att det går att hämta vatten dagligen tills allt är åtgärdat.

Viktigt att det finns information till alla invånare på olika sätt vid sådana här händelser. Något att tänka på tills nästa gång något händer.

Hej, tack för din synpunkt!

Vi kommunicerade ut informationen kring vattenläcka och kokningsrekommendation via radio, hemsida och facebook i lördags. Dock så gjordes bedömningen av externa parter att det inte var möjligt att skicka ut ett VMA (mass-SMS, textslinga på TV och sändningar på alla radiokanaler). VMA gäller svårare samhällsstörningar exempelvis: farliga/giftiga utsläpp, utrymning, explosioner, svåra olyckor m.m. Bedömningen som gjordes var att detta var ett myndighetsmeddelande. Myndighetsmeddelande är lite ”mildare VMA” som används vid akuta och brådskande situationer. Meddelandet sänds i Sveriges Radio P4, men inget sms. Detta gäller tex. Strömavbrott, vattenläckor, inställda skolskjutsar m.m. Vi har dock fått många påringningar, mail och synpunkter kring att vi borde ha skickat ut ett SMS. Som det ser ut idag så har vi dock inte den möjligheten.

Vi tycker dock att det vore väldigt bra om vi kunde skicka ut information via SMS och håller därför på att se över att köpa in en sådan tjänst som vi administrerar över själva. Det hjälper inte just nu men kommer att hjälpa i framtiden.

Vi hade tyvärr ingen ny information att tillgå i söndags därav att vi inte uppdaterade hemsidan då. Vi har dock uppdaterat hemsidan under dagen. Nu har vi därtill hävt kokningsrekommendationen.

Vi har också tagit kontakt med NLT med förhoppningen om att få ett längre reportage där vi både berättar vad som har hänt, varför det händer och hur vi tänker framöver.

Frågan kring jourhavande tar jag med mig till utvärderingen.

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar!

Med vänlig hälsning,

Linda Esseholt Hermansson

Kommundirektör

200810

Det är bra att ytorna längs cykelbanan på Rönnvägen nu är vidgjorda. Jag är dock rädd för att återplantering av de 30-åriga rönnarna, som helt i onödan sågades ned, inte blir av. Rönnvägen kommer även i fortsättningen att se ut som en landningsbana om detta inte görs!

Hej.

Tack för er synpunkt.

Det finns i dagsläget ingen plan på att plantera nya träd längs Rönnvägen.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200605

Hej, detta gäller fåglarna, kråkor och skator längs vistegården ner till Nossan. De börjar varje morgon med att springa runt på fönsterblecket och hackar skriker. Sen tar de en sväng genom trädgården och äter upp allt man planterar. Sen skiter de kopiöst mycket över alla ytor som man vill hålla rena. Sen äter de upp leksaker, hackar sönder pool, studsmattor, cyklar, repar och skiter på bilarna mm. Lite trött på detta världsliga problem men såpass att höra av mig. Minska på skadefåglar alt. Stöd för den skadegörelse dem åstadkommer.
Med Vänlig Hälsning

Hej!

Tack för din synpunkt.
Jag informerar kommunens viltvårdare om problemet.

Med vänliga hälsningar
Johan Skoglund
Samhällsbyggnadschef

2020-06-21

Hej!

Mellan Södergatan och Badgatan finns en gång/cykelväg genom HSB-området. Vi bor i hörnet och ser hur cyklister, både barn och vuxna, kommer farande som "raketer" in och ut från HSB:s parkering. Finns inte en chans att se någon mötande. Alla tar innerkurvan runt HSB:s hus med möteslokal. Jag föreslår att det sätts upp en trafikspegel, innan någon olycka sker.

Hej.

Tack för er synpunkt.

Kommunen kommer att titta vart lämpligaste platsen blir för att placera en spegel för att öka säkerheten.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200611

När skall kommunen fixa träden på Jon Jespersgatan? Skall man behöva gå över gatan om det regnar då träden inte har den lagstadgade fri höjd över trottoar. När jag går till brevlådan säger jag några val valda ord om det regnar och jag inte har regnkläder på mig.

Har bott på gatan i ca. 30 år men aldrig har träden varit så här dåligt skötta.

Hej.

Tack för er synpunkt.

Träden är planerade att de ska klippas till hösten/vintern 2020.

Med vänliga hälsingar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200604

Tengenevägen är en mycket trafikerad väg som ni vet. Det är många bilar som håller hastigheten, men det är fruktansvärt många som inte gör det. Det är ju en 40 sträcka men bilar som passerar håller oftast allt mellan 60-90.

Jag har själv barn som passerar vägen till skolan, så självklart blir detta ett moment som gör att jag inte känner mig säker att släppa iväg barnen själva till skolan och fritidsaktiviteter.

Tänker även på andras barn som passerar denna väg.

Man kanske hade kunnat ställa blomsterlådor, göra mer övergångsställen. Någonting som förhindrar bilar att passera över hastighetsgränsen.

Hej.

Tack för din synpunkt.

Tengenevägen ligger med i en plan för säkerhetshöjande åtgärder. Vad gäller blomlådor så kan man som privatperson ansöka om att sätta ut blomlådor. Kommunen står för materialet. Mer finns att läsa om detta på vår hemsida.

www.grastorp.se/trafik-och-infrastruktur/gator-och-vagar/trafiksakerhet.html Länk till annan webbplats.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200603

Hej. Förskolorna följer folkhälsomyndighetens rådgivning angående Corona. Men hur följer förskolorna folkhälsomyndigheterns rådgivning om solen? Barn. Speciellt små barn som går på förskolan har mycket känsligare hud än vuxna. Hur ofta smörjs dom in när dom är ute hela dagarna? Finns det möjlighet att styra leken till skugga? Eller ska det utsättas för denna extrema sol vi har mitt på dagen (11-15) och hoppas att det inte ger konsekvenser i framtiden. Vad jag förstått är de mera inne om de är regn. Vilket låter ologiskt. Det borde ju vara dom soliga dagarna dom ska vara inne.

Hej, tack för din synpunkt.

Under dagarna på förskolan sker aktiviteter såväl inomhus som utomhus. Under den mest kritiska tidpunkten när solen är som starkast är de allra flesta barnen inomhus då både måltid och vila sker inne. När vi är utomhus ser vi till att erbjuda barnen aktiviteter i skuggan eller går på besök till närliggande skogsdungar. Vi smörjer barnen flera gånger per dag. Det bästa solskyddet för barn är kläder som täcker kroppen samt hatt/keps så det är önskvärt att detta finns med till förskolan. Vid ytterligare funderingar är du varmt välkommen att kontakta personalen vid berörd förskola.

Med vänlig hälsning

Linda Edling

Rektor, förskolan Äventyret och ped. omsorg Kvällskvisten Grästorps kommun

200614

Nu när det ska byggas om i väg nätet mm. Lägg då in om en cykel bana, ut mot Nossebro i alla fall till kommungränsen. Lägg den på Anders Jonzen sida,så kommer cyklister och gående folk in till centrum lättare. Det är väldigt många som sportar på vägen, vore gott att slippa ha bilarna så nära in på sig.

Tack för din synpunkt!

Grästorps kommun har påbörjat en revidering av sin översiktsplan som på sikt kommer bygga ihop området kring Tegene med centralorten. När en cykelväg kan vara klar är i dagsläget inte tidsbestämt men planerna finns för framtiden.

Med vänliga hälsningar

Johan Skoglund

Samhällsbyggnadschef

Grästorps kommun

200609

Tänk stort och bygg förbifarten för framtiden gör förbifarten innan Grästorp och inte i bostadsområden där nu vägen kommer cirka 6 m från vissa av husens altaner ligger! Långtradarna kommer att köra genom samhället i framtiden ändå. Vara kommun byggde en genom för många år sedan och är nu redan bebyggda båda sider. Gör rätt nu tänk långsiktigt! Det är väll ingen som gör en genomfart i bosradsområden det är ju att flytta problemet.

Tack för din synpunkt!

Gällande genomfart Grästorp så är det ett projekt som Trafikverket ansvarar för och beslutar. Det hade varit det bästa för alla inom Grästorps tätort om det blivit en förbifart utanför samhället. Det finns dock inga pengar som möjliggör det, utan trafikverket har valt att göra omledningen via Östra vägen. Det gör att den tunga trafiken minskar kraftigt rakt genom samhället, men givetvis kommer det påverka andra kommuninvånare.

Med vänliga hälsningar

Johan Skoglund

Samhällsbyggnadschef

Grästorps kommun

200609

Jag är ganska sur för Ni sänder nationaldagsfirande på Er Facebook sida.

Men det är diskriminerade,.

Det finns faktiskt, hör och häpna, folk som INTE har Facebook.

Jag är en av dessa och jag känner mig både diskriminerad och lurad.

Tycker att Ni får lov att tänka om så att alla kommuninvånare får del av det som händer i kommunen. Även vi som inte har Facebook.

Hej,

tack för din synpunkt.

Med tanke på rådande omständigheter då man enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte bör samlas i grupp, var detta firande det vi kunde erbjuda. Vilket visade sig bli mycket uppskattat. Alternativet hade varit att det inte blivit något alls.

Det digitala nationaldagsfirandet också går att se via Youtube, tyvärr var vi noga dåliga på att kommunicera det. Men det ligger i alla fall där och länken går att nå via hemsidan www.grastorp.se Länk till annan webbplats..

Med vänlig hälsning

Hanna Sundblad

kulturutvecklare/vik. kommunikatör

200608

Gick en långpromenad på Hunneberg i fredags jätte fina spångar Vi gick från Eldmörjan till Fagerhult sedan tilll Grinsjötorp till Löne och vidare tillbaka till Eldmörjan helt underbar utflykt.

Hej,

Tack för fina ord. Så kul att du hade en fin utflykt och att det märks hur mycket arbete som lagts ner på berget.

Vi arbetar fortfarande med att göra Hunneberg ännu bättre och tillgängligare för besökare.

med vänlig hälsning

Sofia Jessen

Kultur- och näringslivschef

Grästorps kommun

200602

När ska hålet vid kyrkogatan/södergatan läggas igen. Trots staket finns risk att trilla ner i hålet.

Hej.

Tack för din synpunkt.

Hålet kommer att läggas igen efter att huset har kopplats på dagvattenledningen. Detta planeras att göras vecka 27.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200604

Har det ordnats en ny soptipp på Tengenevägen? Får allmänheten åka dit med sin skrot?

Är en skamfläck att det får se så ut.

Hej, tack för din synpunkt. Handlar detta om en ovårdad/nedskräpad fastighet kan byggenheten öppna ett tillsynsärende. Återkom gärna mer specifikt vart detta är så kan vi titta på det.

Vänliga hälsningar

Oskar Lindgren

Nämndsekreterare Miljö- och byggnämnden

200603

Hej. vad håller Grästorps Kommun på med egentligen?????

Fälla träd som inte är dåliga,promenaderna är breda för alla. Bredda där det är smalt!!!!!

Varför ta bort på forshallspromenaden???? Lämna ut beslutet 2/5 påbörja arbete strax efter.

Har inte kommunmedborgare rätt att få reda på med lite längre varsel??

Dölja så länge som möjligt för ni vet att det blir protester.

LÅT FRISKA TRÄD STÅ

Hej!

Tack för din synpunkt. Målet är att skapa trygghet och tillgänglighet för alla som önskar motionera i Skubbet.

Förhoppningen är att motionsspåret skall bli bättre och nyttjas av ännu fler medborgare än idag.

Grästorps kommun arbetar för att tillgänglighet och trygghet skall upplevas på de flesta platser, där många medborgare vistas.

Skubbet är en sådan plats och har ett behov av avverkning för att uppnå det.

Med vänliga hälsningar

Johan Skoglund

Samhällsbyggnadschef

Grästorps kommun

200604

Hej!

Det är många småbarnsfamiljer i området kring Hantverkaregatan vars barn cyklar omkring mycket. Det är stora hålen i gatan och det är är rent ut sagt livsfarliga med tanke på de cyklande barnen. Barn har många gånger inte uppsikt framåt. Det kan hända en allvarlig olycka på grund av hålen i gatan som på vissa ställen är riktigt djupa.

Mitt förslag är ett hålen åtgärdas omgående under innevarande vecka innan en allvarlig olycka händer.

Hej.

Tack För er synpunkt.

Vår entreprenör har fått ut en lista med lagningar som de ska utför åt kommunen. På den listan står Potthålen på Hantverkaregatan med.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200601

Angående bygge på grönområde mellan Hallonvägen och Alvägen

!Nu får det vara nog! Måste det börja grävas, lossas grus och köras runt med lastbilar 06.30??? Husen skakar och ljudet är öronbedövande, ska vi behöva ha det så hela sommaren? Det ör olidligt! Grävmaskinerna går på tomgång hela dagarna och lastbilarna kör alldeles för fort, utan hänsyn till att det finns barn i husen bredvid!

Ta lite hänsyn! Stäng av maskiner när de inte används, om inte av hänsyn till boende så åtminstone av miljöskäl! Kör försiktigt! Håll åtminstone normala arbetstider, 06.30 är en helt orimlig tid att föra sådant oväsen!

Hej, tack för din synpunkt.

Enligt vår plan ska gatan vara klar till midsommar, och därefter släpps de som köpt tomterna in för att bygga sina hus. Arbetstiderna för gatubyggnationen är 6-18 vardagar.


Vi ska ta kontakt med entreprenören angående trygghetsåtgärder för boende i området.


Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!


Med vänliga hälsningar

Stefan Tobiasson

Projektledare samhällsbyggnadsverksamheten

Grästorps kommun

200601

Hej, Jag undrar hur man kan hitta gällande detaljplaner på er hemsida?

Hej,

Tack för din fråga. Pågående och nyligen antagna detaljplaner finns under fliken Detaljplanering på Bygga, bo och miljö. Samtliga gällande detaljplaner har vi dock inte på vår hemsida. Jag tar gärna fram detaljplaner åt dig om du återkommer med vilket området du är intresserad av.

Vänliga hälsningar

Oskar Lindgren

Nämndsekreterare

Grästorps kommun

200527

Hej! Jag och mina kompisar har köpt en båt som vi gärna skulle vilja lägga i Nossan. Men pågrund av att det inte finns någon ramp i mellan de områdena vi bor i så kan vi inte lägga i den, det finns ramper längre bort men eftersom att det är massa vattenfall och grund emellan så kan vi inte komma fram dit vi bor. Det hade varit bra om rampen befann sig mellan bron där bilarna kör och hallerna så att det inte finns några grund eller likande ivägen.

Hej!

Tack för din synpunkt.

För att anlägga ramper i Nossan krävs strandskyddsdispens från länsstyrelsen.

För närvarande har vi inga sådana ansökningar pågång.

Med vänlig hälsning,

Johan Skoglund

chef samhällsbyggnadsverksamheten

200507

Vad kan kommunen göra åt fastighetsägare som låter gamla avregistrerade bilar stå på gatan över 1 år. Till fara för barn som cyklar och framkomligheten kan bli bättre för t.ex postbil och lastbilar som måste passera.

Hej.

Tack för din synpunkt.

Från och med juni så kommer vi ha ett bolag som kollar parkering i vårt samhälle.

Innan dess så kan du kontakta kommunen med gatunamn och nummer så får vi göra vad vi kan för att hjälpa till.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200514

Gatan som går (Södergatan 61-69) är katastrofal, tidigare i veckan var bilen nära på att gå sönder i hålorna, de är under all kritik. Finns de möjlighet att ta upp förslaget om att asfaltera?

Hej.

Tack för er synpunkt.

Vår entreprenör har fått uppdraget att laga dessa hålor som finns på den delen av Södergatan.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200515

På Västölsgatan har någon lämnat en hög med virke mot vårt staket. Vi bor på Badgatan 55, det ser inte så trevligt ut. Är det kommunens?

Hej.

Tack för er synpunkt.

Det är inte kommunen som har lagt virket utanför ert staket.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200517

Här skall ni lägga på ett nytt asfaltlager på Envägen som är bra från början.Granvägen som är sämst skiter ni i,Hur tänker Ni?????????

Hej.

Tack för er synpunkt.

Kommunen går efter en beläggningsplan som vi har tagit fram för kommande år. Denna kan ibland revideras av olika anledningar till exempel om vi kommer behöva göra ett grävjobb på gatan.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park.

200512

Telefonerna till kommunens äldreboenden vid vårdcentralen fungerar idag 12/5 fortfarande inte, fastän det kommit ut meddelande om att det skulle vara avhjälpt.

Jag har en svärmor som förtvivlat försöker komma i kontakt med avdelningen på boendet där hennes man bor. Hon kan heller ej nå sin sköterska som hon tilldelats. Vad händer?

Hej!

Tack för att du tog kontakt med oss.

Hela kommunen har haft problem med växeln och telefonerna. Problemet felanmäldes när det startade och telefonerna ska nu under eftermiddagen fungera igen. Hör av dig till mig om du trots allt inte kommer fram till boendet eller sjuksköterskan så ska jag hjälpa dig.

Med vänlig hälsning

Jessica Boderos
Enhetschef Social verksamhet
Grästorps kommun

200512

När har tänkt och göra klart Rönnvägen? Det är livsfarligt med mötet mellan Bokvägen och Rönnvägen med den stora häck som är där.Och när kommer rönnarna tillbaka som Kent lovade?

Hej Tack för er synpunkt.

Entreprenören som gör Rönnvägen åt kommunen har tyvärr drabbats av en del frånvaro under våren kopplat till covid - 19. De hoppas att dom ska kunna återuppta arbetet med Rönnvägen inom 2 veckor.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA gata & park

200512

Brunnslock saknas på cykelvägen vid golfbanan

Hej.

Tack för er synpunkt.

Brunnshålet är övertäckt igen.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200512

Ett flertal av belysningsstolparna är ur funktion i Brännebackaområdet. Mellan Ankarevägen 1 och 3 samt några mellan husen och Nossan även som den vid infarten mot Ankarevägen vid vägen mot Tengene.

Hej.

Tack för er synpunkt.

Kommunen kommer att kolla upp dessa stolpar.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200508

Hej. Undrar om det kommer bli provapådag på de olika fritidsaktiviteter vi har i kommunen. Väldigt uppskattat förra året.

Hej, tack för din synpunkt!

Vi har ställt in Moveit nu i vår men planerar att ha det igen till hösten.

Med vänlig hälsning

Johanna Linde

Folkhälsostrateg

Skaraborgsenheten, avd. Social hållbarhet Västra Götalandsregionen

200511

Saknar stämpel promenad som var för många år sen. Där man hade några olika sträckor som man gick och hade ett papper där man stämplade. Skulle man inte kunna göra så igem

Hej och tack för din synpunkt.

Jag förstår att det var många som tyckte det var bra med promenad och att fylla i skyltar. Det kräver dock en del arbete för att sköta dessa och vi har inte haft möjlighet att göra det nu. Hoppas du kan promenera ute och njut av naturen ändå.

Med vänliga hälsningar,

Mona Wesslen/Almqvist

Utvecklings- och Fritidschef

Grästorps kommun

200418

Vad har du för synpunkt?

Asfaltering Snäckvägen. Det har kommit till min kännedom att "topplagret" av asfalt skall ske på Snäckvägen V.20. Var någonstans har man kunnat se detta. Jag hade tänkt hänga på att asfalterapå min uppfart, men hinner ju inte med detta. Alla på gatan har ju inte ens flyttat in, och tunga ffordon kommer ju att förstöra "topplagret"

Hej.

Tack för din synpunkt.

Vår entreprenör kommer att komma ut med lappar i era brevlådor med information om när asfaltering kommer att ske. På den lappen kommer det att finnas kontaktuppgifter till arbetsledaren som man kan ringa om man vill ha en offert på jobb som man vill ha utfört. Det arbete som utförs just nu på Snäckvägen är förberedelser för topplagret.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

Grästorps Kommun

200507

Nu är det snart skolavslutningstider. Skolgången ska vara kostnadsfri enligt skollagen när det gäller beställning av skolfoton, något barnen uppskattar. Det har Grästorps skola tagit bort. Men då hoppas jag även insamlingen av pengar från oss föräldrar tas bort gällande presenter till pedagogerna. Barnen kan väl rita något? Eller skapa något annat fint? Det känns absolut inte frivilligt heller när det skapas grupper och skickas meddelanden på sociala medier för att jagas in pengar. 40 kr /barn kanske inte är mycket för vissa men för mig ensamstående med två barn blir det ändå en kostnad.

Tack för din synpunkt.

Förskolan och skolan i Grästorps kommun initierar aldrig några insamlingar av detta slag och ställer oss inte bakom att det görs.

Från vårt håll försöker vi alltid att avstyra insamlingar och påtala att det inte behöver köpas presenter till någon i verksamheten.

Det är helt och hållet ett föräldrainitiativ som är taget kring denna insamling. Framför gärna dina synpunkter i något forum där du kan nå andra föräldrar.

Med vänlig hälsning

Eva Dahl

Skolchef

Grästorps kommun

200505

Hej. Vill bara skriva hur mycket jag uppskattar och är tacksam mot fröknarna på förskolan äventyret. Mitt barn har så otroligt roligt på dagarna. Och nu när vi föräldrar inte helt vet våra arbetstider pga Corona är ni så hjälpsamma. Tusen och åter tusen tack för ni tar hand om mitt barn så väl. Alla rosor i världen till er.

Tack så hjärtligt för dina fina ord och att du tog dig tid att skriva dem. Det betyder otroligt mycket för oss på förskolan att få några uppskattande ord. Det gläder oss också att du upplever att vi har ett välfungerande samarbete då detta är något vi verkligen strävar efter. Barnens bästa är det viktigaste för oss och jag lovar dig att vi har minst lika kul som barnen på dagarna. Många tacksamma och glada hälsningar från all personal på förskolan Äventyret!

Med vänlig hälsning

Linda Edling, Rektor förskolan Äventyret och ped. omsorg Kvällskvisten

200505

Var finns det hjärtstarter i Grästorps kommun?

Hej!

Tack för din fråga! På Grästorps kommuns webbplats finns information om på vilka platser hjärtstartare finns. Du hittar informationen på den här sidan: Hjärtstartare inom tätorten


Med vänlig hälsning

Sabina Lorentzon

Kommunikatör

200505

Vad har kommunen för plan beträffande åtgärder av barkborreangreppen i kommunens skogar ? Jag tänker i första hand på fd Jonze'ns skog. Dessutom finns det ett tiotal större granar med angrepp vid lilla motionsslingan (ej elljusspåret) ut mot långa gärdet. Platsen är inte långt från där högspänningsledningen övergår till jordkabel.

Hej.

Tack för er synpunkt.

Vad gäller granbarkborre träden i Jonzéns fd skog så är det anmält för avverkning. Avverkning kommer att ske så snart som möjligt för att minimera spridning av granbarkborren. På grund av rådande omständigheter med covid 19 och även att det finns mycket skog med granbarkborre på fler ställen kan det ta lite längre tid än vanligt innan avverkning sker.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200503

Undrar om Grästorp börjat med fri fart på sina vägar o gator, det finns inte många som håller några hastighetsbegränsningar längre,kan tro att det inte finns nån som bevakar trafiken här i Grästorp

Hej och tack för din synpunkt!

Att trafiken, och främst hastigheter, upplevs som störande är något vi har fått frågor om då och då till kommunen. Polisen arbetar ständigt med trafikövervakning i olika former. Ibland sker det genom hastighetskontroller med laser, ibland gör de mätningar i samband med efterföljningar med civila fordon utrustade med digital hastighetsövervakning och det mesta vanliga är att de gör rutinmässiga förar- och fordonskontroller. Polisen har genomfört ett trettiotal hastighetskontroller på olika vägar i kommunen under senaste året. Några av dessa kontroller har skett i tätorten. När polisen har haft en kontroll så har det visat sig att det inte är så många som kör för fort. Kommunen har köpt in mätutrusning som kan flyttas runt och som visar hastigheten. Jag undersöker möjligheten att sätta ut denna på lämplig plats i Grästorp.

Jag har också skickat över din synpunkt till vår lokalpolis som även har hjälpt till att formulera svaret.

Hör gärna av dig igen om du har frågor!

Med vänlig hälsning,

Linda Esseholt Hermansson

Kommundirektör

200427

Kommungåva. Dottern i Nilssons affär har designat en Grästorpsduk. Den är inte så stor,men det kanske vore något som gåva. Kanske kan hon tänka sig att göra något på beställning. Det skadar inte att höra efter.

Hejsan!

Tack för din synpunkt!

Vi håller på och se över nya inköp av gåvor till Grästorps kommun så jag tar med mig frågan till de som är inköpsansvariga. Vi har ju tidigare haft Grästorpsduken som gåva från kommunen och jag tror att vi har några exemplar kvar i vårt förråd.

Med vänlig hälsning,

Linda Esseholt Hermansson

Kommundirektör

200423

Staketet mellan Hallers Väg och Lekängen är i mycket dåligt skick. När det skall lekas tar många junioren vägen över staketet, och nu har skaderisken blivit stor då det sticke ut skruv och spikar.Ett nytt staket behöver sättas upp snarast.

Hej.

Tack för er synpunkt.

Staketet kommer att tas bort och ett nytt staket som är säkrare för barn kommer att monteras.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200422

Jag vill TACKA Grästorps kommun för att min gymnasieelev får gratisluncher som både gynnar eleven och våra lokala matställen. Jag vill även TACKA som kommunanställd för de värdecheckar som jag snart kommer att få. Det är viktigt att stötta lokala förteg som butiker, restauranger och service. Men vad innebär service? Hur stöttas de lokala företag som bedriver tex massage, nagelvård, frisörer mm som vi kanske inte kanske tänker på först (närkontakt). Jag funderar även på hur lokala företag som tar emot övernattande gäster får stöd? Jag har svårt att tänka mig att någon övernattar på hemmaplan.

Hej!

Vad roligt att du uppskattar dessa saker, det är som sagt väldigt viktigt att stödja det lokala näringslivet.

I service ligger även frisörer, massage, nagelvård och liknande och det är upp till näringsidkarna att avgöra om man kan ta emot kupongerna. Fråga näringsidkaren innan! Vad det gäller besöksnäringsföretag hanteras dessa av NSG och turismavdelningen i Grästorp gemensamt. Det finns även mycket bra information under www.verksamt.se Länk till annan webbplats..

Det finns möjlighet till kostnadsfri företagsrådgivning i en speciallösning från NSG och vi vill gärna att företag hör av sig dit med idéer eller frågor.

Turistrådet gör stora satsningar på rådgivning och olika typer av stöd och de företag inom besöksnäringen som vill veta mer om olika möjligheter kan kontakta Sofia Jessen på NSG.


Med vänlig hälsning

Sofia Jessen

Kultur- och näringslivschef

200420

Skylten med "tomter till salu" på plogvägen behövs monteras ner för den håller på att ramla ihop.

Hej.

Tack för din synpunkt.

Vi kommer att montera ner skylten under vecka 18.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200419

Hej, finns djurkyrkogård i Grästorp? Om inte finns det några planer på att göra en sådan plats?

Hej och tack för din synpunkt!

I dagsläget finns ingen djurkyrkogård i Grästorp vad vi känner till. Det finns heller inga planer på att skapa en sådan från kommunens sida. Jag tar dock med mig frågan till våra politiker och säger att vi har fått en fråga/synpunkt gällande detta.

Med vänlig hälsning,

Linda Esseholt Hermansson

Kommundirektör

200419

Hur agerar cenralskolan i Grästorp när det gäller att undvika smittspridning av covid 19?

Tack för din synpunkt.

Grästorps kommun följer de nationella riktlinjerna när det gäller coronaviruset och covid-19.

Vi gör flera åtgärder för att minska smittspridning där grunden är att stanna hemma om man är sjuk samt vara noga med handhygienen.

Vi informerar löpande om våra åtgärder till alla vårdnadshavare på Edwise samt på kommunens hemsida www.grastorp.se. Länk till annan webbplats. Det går också bra att kontakta skolans lärare och rektor för ytterligare information och frågor.

Med vänlig hälsning

Eva Dahl

Skolchef

200417

Österbergskulle sett från Tengenevägen, när ska det städas upp från allt ris och träd som ligger och ser väldigt illa och ovårdat ut

Hej. Tack för er synpunkt.

Rishögen som ligger på gräset ska tas bort.

Vad gäller trädet som ligger ner så är tanken att det ska vara kvar för att insekter ska få en naturlig boplats.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200414

Jag fick inget brev med Samhällsinformation, bara ett tomt kuvert...

Hej!

Tack för din synpunkt! Det var hemskt tråkigt att höra, då verkar det som att det blivit något fel någonstans på vägen hem till dig med ditt brev. Återkom gärna med din adress så ser vi till att du får ett brev på posten inom ett par dagar!

Med vänlig hälsning

Ingrid Everhag, Kanslichef

200410

Varför läggs inte kallelser och protokoll ut på hemsidan längre. Inget har hittills lagts ut avseende 2020

Hej!

Kommunen håller just nu på att teckna avtal med leverantör för publicering av kallelser och protokoll på kommunens hemsida som ett led i upphandlingen som genomförts av ett nytt dokument- och ärendehanteringssystem. Denna upphandling har pågått under en längre tid och därför har inte några kallelser eller protokoll publicerats de senaste månaderna.

På kommunens digitala anslagstavla kan du se vilka möten som har ägt rum och du har rätt att kontakta kommunen för att få ta del av olika underlag.

Publicering på kommunens hemsida förväntas vara klar inom de närmaste veckorna. Fram till dess finner du kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens protokoll på hemsidan.

Vänligen

Medborgarkontoret

200404

Hejsan. Undrar vad kommunen vidtagit för åtgärder för att minska smittspridningen inom hemsjukvården. T.ex varför har inte personalen andningsmask när de besöker de äldre vårdtagare.

Hej, tack för din synpunkt.

All personal som besöker vårdtagare ska vara friska, vid minsta symtom ska de sjukanmäla sig. Det är den enskilt viktigaste åtgärden för att skydda de äldre.

Kommunens personal följer Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2015:10) om basal hygien samt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem är grundläggande vid arbete inom vård och omsorg. Arbetsmiljöverkets föreskrift (AFS 2018:4) ska tillämpas inom alla verksamheter där det finns smittrisker.

Risken för dropp- och kontaktsmitta minimeras genom basala hygienrutiner (handtvätt, arbetskläder, inga smycken, handsprit m.m), korrekt använd skyddsutrustning (handskar, förkläden), rengöring och desinfektion samt rutiner för hantering av tvätt och avfall. Det finns särskilda hygienombud i verksamheterna som har kunskap och förmedlar detta till sina kollegor.

Personlig skyddsutrustning är den utrustning arbetstagare har på sig för sin egen säkerhet. Det används när Covid-19 är bekräftat genom provtagning hos en vårdtagare, inte rent generellt i verksamheten. Det finns olika typer av skyddsutrustning. Vid skydd mot smitta kan det exempelvis handla om skyddsglasögon, visir, skyddsrock, munskydd och andningsskydd. Skyddsåtgärder, som den personliga skyddsutrustningen, ska utgå från den bedömda risken i aktuell vård- och omsorgssituation hos den enskilde. Det är smittskyddsläkare som beslutar om åtgärder då Covid-19 är en anmälningspliktig sjukdom.


Med vänlig hälsning,

Carina Arvidsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska

200402

Hej! Jag går på Lunneviskolan jag vill att vi ska ha får som betar gräset på skolgården eller precis utanför staketet. Kanske så kallade ”sommarfår”. Det hade varit roligt för oss. Då kunde jag få se lamm för första gången.

Hej,

Tack för din synpunkt.

Visst är det roligt med djur och jag förstår att du vill se lamm på riktigt.

Vi kan tyvärr inte ha djur på skolan då de behöver skötas om och ges mat och vatten alla dagar i veckan och under hela året. De ska också ha tillgång till tillräckligt mycket bete och skydd att ställa sig under. Det finns också bestämmelser om särskilda tillstånd för att ha djur som får och lamm inne i samhället.

Hoppas du kommer att få se lamm snart ändå!

Mvh

Eva Dahl

Skolchef

200401

Laddstation för elbilar bristfälligt eller saknas helt i Grästorp.

Hej!

Diskussionen kring elbilsladdning har startat i Grästorp.

Om det är kommunen eller privata intressenter som ska utveckla den publika elbilsladdinfrastrukturen är en ganska stor fråga.

På energimyndigheten skriver man:

"Situationen liknar försäljningen av konventionella drivmedel och dessa säljs inte på marknaden av kommunen. Däremot kan det finnas till exempel ett kommunalt energibolag som kan ha laddning som affärsområde på kommersiella grunder."

Vi känner till efterfrågan och det blir en fortsatt politisk diskussion. Jag kan inte ge något tydligare svar nu.

Den enda publika laddaren jag känner till idag finns på Grästorps energi.

https://www.uppladdning.nu/SiteDetail.aspx?id=cfaf6871-924e-4d6e-a40a-5fa0400b739c Länk till annan webbplats.

Med vänlig hälsning

Tommie Ravn
Fordonsansvarig

20200324

Vill tacka för en intressant information som Linda och Kent gav vid Aktiva Seniorers årsmöte. Bl à informerades om att det behövdes en tunnel under järnvägen då ett nytt snabbtåg skall passera Grästorp. En skiss visades på hur tunneln skulle förläggas. Varför inte flytta genomfarten till Österlånggatan och under järnvägen till Kungsgatan där finns det ”gott” om plats . Nuvarande Torggatan kan göras till gågata.

Hejsan!

Tack för din synpunkt!

Jag tar med mig dina tankar in i vårt fortsatta planeringsarbete och lyfter ditt förslag med våra politiker.

Med vänlig hälsning,

Linda Esseholt Hermansson

Kommundirektör

20200322

Passagen som är vid cykelvägen mellan bokvägen och hallonvägen är alldeles för tight och felkonstruerad. Att komma igenom med barnvagn eller cykel är ett trixande. Om det sedan kommer en permobil är det än svårare! Som ni ser på bilden slutar det med att alla hamnar utanför vägen i lerspår. Vore så tacksam för någon annan lösning, varför inte en sån svängbar, det skulle även underlätta för er vid röjning av snö m.m. Tack.

Hej.

Tack för din synpunkt.

Kommunen kommer att titta om vi kan göra en annan lösning på passagen.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

20200318

Hur förtvivlat svårt kan det vara att få samtliga gatubelysningar i Grästorp att fungera, särskilt den vid Härnelius gata 3?!? Jag har nog påpekat dett vid minst två tillfällen men det händer ingenting. Stolpen lyser på sin höjd en gång i veckan eller när den känner för det. Kan ni fixa den jäkla stolpen en gång för alla???

Hej

Tack för er synpunkt.

Kommunens entreprenör har kollat på armaturerna på Härneliusgata. Vi kom fram till att vi byter ut ljuskällan till led för att förhoppningsvis lösa problemet.

Detta jobb sker under vecka 13.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

20200317

Det var prat om att flytta stolpen med bajpåsar som står vid transformatorn LillaBergsgatan Fribergsgatan. Varför har inget hänt???

Hej.

Tack för er synpunkt.

Hållaren för hundbajspåsar sitter numera på andra sidan av vägen närmare hundrastgårdarna.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200317

Vistegården - Coronavirus: Vilka åtgärder har ni vidtagit för att säkerställa att de gamla inte blir smittade av Corona viruset?

Hej,

tack för din synpunkt.

Kommunens medledare inom social verksamhet har kunskap om att hantera smitta då det varje år finns risk för säsongsinfluensa och vinterkräksjuka. Kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och samverkar med Vårdhygien från NU-sjukvården och Skaraborgs sjukhus.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att frisk personal ska jobba men ska vara uppmärksamma på symtom. Personal med symtom ska stanna hemma och vara sjukskrivna.

Flera övergripande åtgärder för att hindra smittspridning till riskgrupper är redan vidtagna, till exempel information om att undvika besök på äldreboende vid sjukdom, stängning av seniorcenter och kommunkontorets matsal samt stängning av familjecentralen. Detta för att minimera social samvaro samt ha möjlighet att omfördela personal till prioriterade områden.

Med vänlig hälsning,

Carina Bryngelfors,

Enhetschef social verksamhet

Grästorps kommun

200321

Min fråga gäller Grästorps hantering av Covid-19 i relation till de äldre. Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har ju givit skarpa direktiv för hela landet om att besök till äldreboenden ska begränsas till ett absolut minimum, exempelvis till besök hos klart palliativa patienter, och att denna begränsning även ska gälla friska, symptomfria besökare.

Trots detta har jag hört att Grästorps äldreboenden inte har några restriktioner på besök, samt att öppna verksamheter fortgår där äldre kommuninvånare kommer till exempelvis Vistegården för att medverka i diverse aktiviteter.

Kan detta verkligen stämma? Och i så fall, hur resonerar man?

Tacksam för svar!

Hej, tack för din synpunkt.

Seniorcenter, som är en öppen verksamhet, är helt stängd. Dagverksamheten, som är en biståndsbedömd verksamhet, är öppen. Enligt Socialstyrelsen måste en stängning av sådan verksamhet föregås av en konsekvensanalys för de berörda individerna så de får den hjälp och det stöd de har rätt till, och om verksamheten stängs behöver resurser omfördelas till hemtjänst eller boendestöd. För Dagverksamheten gör vi en daglig riskbedömning huruvida verksamheten skall vara öppen eller ej. 

Angående besöksrestriktioner på våra äldreboenden, så har vi anslag med uppmaningar om att inte besöka kommunens verksamheter vid minsta symtom som kan kopplas till covid-19. Detta gäller även medledare i hela kommunen, i samtliga verksamheter.

Särskilt boende för äldre är dock en frivillig insats och ska bygga på respekt för den enskildes självbestämmande och integritet. Vi har enligt Socialstyrelsen ingen rätt att mot den enskildes vilja begränsa besök, men vi informerar givetvis om riskerna, och ber anhöriga avstå besök vid sjukdomssymtom.


med vänlig hälsning,

Hans Ekenskär

Socialchef

Grästorps kommun

&

Carina Arvidsson

Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Grästorps kommun

200323

Var ute och gick på Skubbet i lördags kväll. Det var väldigt många trasiga lampor på stora elljusspåret. Ett tips är att numrera stolparna så blir det lätt att informera om vilka som är trasiga och därmed lätt för er att byta ut. Jag har även ett önskemål om fler papperskorgar runt Skubbet så man slipper gå med hundbajspåsen hela vägen.

Hej.

Tack för er synpunkt.

Vi kommer kolla vilka lampor det är och åtgärda detta. Bra förslag gällande numrering på stolparna, den tar jag med mig.

Vad gäller papperskorgar runt skubbet får vi kolla om det finns möjlighet att placera ut någon mer.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

20200316

Vad har du för synpunkt?

Nu när våren är på G vore det väl fint om riset som täcker lökplanteringarna vid torget plockas bort. Det spirar för fullt därunder! :-)

Hej.

Tack för din synpunkt.

Arbetet med att ta bort riset på torget är startat och planen är att det skall slutföras under vecka 12.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

Grästorps Kommun

200316

Angående bl a mobilanvändning i kommunen. Har nu två gånger under ett år nästan blivit påkörd i backen på Marknadsvägen av hemtjänstbilar där personalen tittar i mobiltelefon.

Tack för din synpunkt.

Att det är olagligt att prata i telefon när man kör bil, gäller ju naturligtvis även hemtjänstpersonal, så det finns ingen ursäkt för det.

Då vi har listan över våra planerade besök i telefonen är det säkert det man tittar efter, men man behöver ju vara fokuserad på sin bilkörning.

Detta är något som jag får påminna om på våra personalmöten.

Mvh Malin Streith

Enhetschef Hemtjänsten

200313

Försöka förvandla Rönnvägen till en mer trivsam och vackrare del av Grästorp. Efter den katastrofala miljonsatsningen på en obehövlig cykelbana på Rönnvägen behöver den i görligaste mån återställas. Träd och gräsmattor är skövlade och det är otillständigt att en gata i Grästorp ser ut som en sovjetisk paradgata! Plantera nya rönnar ~15 stycken och återställ gräsmattan. För att förstå synpunkten rekommenderas studiebesök för de som inte har sett eländet!

Hej.

Tack för er synpunkt.

Gång/cykelbanan på Rönnvägen kommer att slutföras av entreprenören med start slutet av mars. I detta ingår gräsmattan mellan väg och GC-bana, skyddsbarriären mellan refug och parkering, uppmärkning av refug. Rönnvägens GC-bana är medfinansierad av trafikverket. Så det betyder att kommunen står för cirka hälften av kostnaden.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

200307

Varför kan man inte i Grästorps kommun satsa på en riktig lekplats för barn, liknande dem som finns i Trollhättan. Vore väldigt skoj.

Jag kan med glädje berätta att vi just ni arbetar för att anlägga en natur/ aktivitetespark utifrån ett Geoparkstema. Parken planeras i Nordstan i Grästorp och just nu håller vi på att se över hur den skulle kunna gestaltas. Följer arbetat som planerat så kan vi har en färdig plan och material fram till sommaren.

Med vänliga hälsningar,

Mona Wesslen/Almqvist

Utvecklings- och Fritidschef

Grästorps kommun

200314

Hej! Jag vill tacka den person som är ansvarig för städningen och underhållet av vägtoaletten vid rastplatsen Viggen. Det är den finaste vägtoalett jag någonsin träffat på! Jag besökte handikapptoan i tisdags, 10/3 20 på kvällen, och blev jättepositivt överraskad. Väldigt snyggt och rent och dessutom personligt dekorerat. Vi kom körande ända från Umeå och längs hela denna väg finns absolut inget liknande, jag har aldrig under alla mina resor i landet träffat på en så välskött toalett. Grästorps kommun skal ha stort tack och som sagt vill jag gärna att detta beröm framförs till den som ansvarar för toaletten! Särskilt roligt för mig som kommer från Vårkumla att det är i Västergötland det är så bra!

Hej. Tack för er synpunkt. Kul att ni uppskattar vår rastplats.

Berömmet kommer att framföras till berörd personal.

Med vänlig hälsning

David Edvardsson

Driftchef VA, gata&park

20200313

Kom och tänka på det mobila poliskontoret. Vart har de tagit vägen. De är ju aldrig poliser i Grästorp under dagtid. Hörde om i Essunga där fanns polis på biblioteket under hösten. Nu vet jag inte hur det ser ut. Men som sagt vart är våran polis?

Hej, tack för din synpunkt!

Mobila poliskontoret (MPK) drogs in enligt ett beslut av dåvarande chefen för lokalpolisområde v.Skaraborg, Fredrik Malm. Han informerade samtliga inblandade kommuner vid ett möte på polisstationen i Vara innan MPK drogs in, däribland Grästorp. I korthet var det för att det dels saknades personal för att bemanna kontoret och för att det gjordes en analys av kostnaden i relation till den effektiva tid som kontoret utnyttjades. De poliser som då bemannade kontoret omplacerades till områdespoliser och stationspolis i Vara. Genom detta kunde polisexpeditionen i Vara öka sina öppettider med ytterligare tre heldagar i syfte att öka tillgängligheten och servicenivån för allmänheten. Kontoret är i dag öppet och bemannat måndag, onsdag och fredag mellan 09-00 – 15.00 och torsdagar 11.00-19.00

Genom att tillföra personalresurs till områdespolis och ingripandepolis har polisen möjlighet att öka synligheten och patrullera bl.a. i de orter som tidigare hade MPK men även i övriga sex kommuner inom lokalpolisområde v.Skaraborg.

Patrullering sker inte enbart på dagtid när medborgarna ser poliser och polisbilar utan även sena kvällar och nätter, vardagar som helger.

När det gäller tillgänglig polis i Grästorp, liknande det som finns i Nossebro, så ska vi försöka prioritera om tid för att kunna finnas tillgängliga exempelvis i Grästorps Kulturhus. Tider kommer senare.

Thorbjörn Walthersson, kommunpolis Vara-Grästorp-Essunga

20200305

21/2 ifrågasatte jag varför det aldrig syns till någon aktivitet gällande renoveringen av Lunnevibadet. 20/2-19 kom info att badet skulle vara stängt 1 maj-1 dec -19 pga reparation. Ytterligare info om badets öppnande till april 2020 kom. Jag ifrågasatte denna tid och läste nu att tiden för badets öppnande återigen skjutits upp till augusti 2020!!!!! Det är stor skam! Då blir det alltså TVÅ somrar våra barn blir utan badet. Vill gärna få en förklaring till orsaken! Har ett avtal ingåtts med en entreprenör? Det jag också tycker är lite märkligt är, att jag genom mail fick info om att ärendet skulle tas upp i AU 25/2 men beslutet om senareläggning av öppnandet kom 24/2??? Är det pengar som saknas kan ju diskussionen om en skidtunnel vara skrattretande.

Hej

Tack för din synpunkt.

Det stämmer att tidsplanen för badets öppnande efter renoveringen har blivit reviderad.

Detta beror bland annat på att vi har haft läckor på rör i anläggningen.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

20200226

Har kommunen slutat delge protokoll och handlingar på hemsidan. Som jag kan se finns inga handlingar för 2020.

Tack för din synpunkt! På grund av att vi bytt system för hantering av kallelser och protokoll går de inte att publicera på hemsidan just nu. Det kommer att fungera igen om en tid, vilket vi alla ser fram emot. Till dess har du alltid möjlighet att få kallelser och protokoll från kommunen skickade till dig på exempelvis e-post eller genom att hämta dem i receptionen. Du kan kontakta kommunen på vilket sätt du vill för att begära en allmän handling och du har rätt att vara anonym.

Med vänlig hälsning,

Ingrid Everhag

Kanslichef/Kommunjurist

20200308

Hej, Jag som gammal lastbilschaufför (nu pensionär) undrar över genomfartstrafiken i samhället. Det finns en omledningsväg, men ingen kör den vägen då den är längre. Skylten finns, varför inte komplettera med en tvingande förbudstavla? Vet inte om detta gick iväg, har ni fått dubbla meddelanden så bortse från det....

Hej.

Tack för din synpunkt.

Dessa två vägar ägs av trafikverket. Kommunen kommer att ta din synpunkt vidare med dem.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef

Grästorps Kommun

20200304

Vi som jobbar på kulturhuset har vid flertalet gånger märkt att det är fullt vid vår cykelparkeringen som ligger på den sidan järnvägen är. Detta på grund av att de som pendlar oftast valt att ställa cykeln på vår cykelparkering istället för den som hör till resecentrum. Vi skulle önska fler cykelställ på den sidan huset så vi som jobbar i huset inte ska behöva ställa våra cyklar någon annanstans.

Hej!

Jag har varit och kollat på cykelparkerings möjligheterna och jag förstår hur du tänker. Men det står ju inte att det är förbud att parkera sin cykel där och det finns gott om platser tvärs över gatan, så i dagsläget ser jag inte att det behövs mer platser. Det man bör göra är att ta med detta i en eventuell utbyggnad av kulturhuset.

Tack för din synpunkt.

Med vänlig hälsning

Lars Lundmark

Fastighetschef

20200225

Vill se en undersökning av luftföroreningen efter Södergatan . Se Vetenskapens Värld 24 feb.

Hej,

Jag såg delar av det programmet kring luftföroreningar som du hänvisar till i din fråga. Luftföroreningar är fortfarande i första hand en storstadsfråga även om vissa forskningsuppgifter visar på att även mindre mängder av luftföroreningar kan påverka människokroppen i en större utsträckning än vad man tidigare kanske vetat om. Framförallt de minsta partiklarna som kallas PM 2,5, har uppmärksammats då de kan ta sig långt in i kroppens system.

Grästorps kommun är medlem i en organisation som kallas - Luft i Väst. Alla kommuner i västra Sverige samt vissa företag med stora luftutsläpp är med i denna organisation. Med hjälp av IVL (instutionen för vatten och luft) genomför kommunerna luftmätningar runt om i de olika kommunerna. Mätningarna planeras av IVL så att de ska uppfylla kraven för luftmätningar som ställs av EU. Även i Grästorp har sådana mätningar gjorts. Mätstationen har då varit placerad på Torggatan som ansluter till Södergatan.

Värdena visar (som förväntat) låga nivåer i Grästorps centrum. Nivåerna är under miljökvalitetsnormerna och under de värden som medför att åtgärder krävs. Under år 2020 planeras inga mätningar i Grästorp men 2021/2022 kan de bli aktuellt med nya mätningar.

Frågan om genomfartstrafik ska ledas om utanför Grästorps centrum har varit uppe för diskussion tidigare men nu är det mer officiellt och planeringsavdelningen har fått ett planuppdrag med att titta på en förbifart för Grästorps centrum. Kommer naturligtvis att ta tid innan den genomförs men finns med som ett uppdrag. Detta ärende kommer mer utav säkerhetsfrågor och andra störningar än primärt luftföroreningsfrågan. Men det kommer ändå att medverka till mindre trafik och därmed en bättre luft i centrum.

Med vänlig hälsning

Jan-Åke Rosén

Miljö-och hälsoskyddsinspektör

20200224

Vi läser att Lunnevibadet ska öppnas i april 2020, men varje gång vi äkt förbi har det inte varit någon aktivitet. Vi har inte sett till varken firmabilar eller folk! Det är inte bra! Kommer badet verkligen öppnas i april?

Hej.

Tack för din synpunkt.

Denna fråga har nyligen varit uppe på AU (allmänna utskottet), och ny information angående vårt badhus kommer att komma inom kort.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

20200221

Handlingar och protokoll avseende au och ks 2020 saknas på hemsidan

Hej,

Tack för din synpunkt! På grund av att vi bytt system för hantering av kallelser och protokoll går de inte att publicera på hemsidan just nu. Det kommer att fungera igen om en tid, vilket vi alla ser fram emot. Till dess har du alltid möjlighet att få kallelser och protokoll från kommunen skickade till dig på exempelvis e-post eller genom att hämta dem i receptionen. Du kan kontakta kommunen på vilket sätt du vill för att begära en allmän handling och du har rätt att vara anonym.

Med vänlig hälsning,

Ingrid Everhag

Kanslichef/Kommunjurist

Grästorps kommun

20200219

Det var lång leverans på papperskorgar id Lunnevi. Det är dåligt städat vid konserthuset. I häcken mot pingstkyrkan.

Hej.

Tack för din synpunkt.

Papperskorgarna som är beställda är försenade från fabrik. Kommunen kommer att montera papperskorg när de kommit.

Kommunen ansvarar inte för städet vid Konserthuset.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

Grästorps Kommun

20200219

"In"-aktuell information angående Lunnevi-badet. Varför uppdateras inte sidan?

Hej.

Tack för din synpunkt.

Denna fråga har nyligen varit uppe på AU (allmänna utskottet), och ny information angående vårt badhus kommer att komma inom kort.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

20200216

Igår rensades brunnar/avlopp på Hallers väg. Varför förvarnades vi inte? Toaletterna tömde sitt vatten genom att spruta ut det i badrummen. Det är inte ok!

Hej.

Tack för er synpunkt.

Vi var tvungna att spola ledningarna för att kunna filma dem efteråt. Kommunen tar med sig detta om att information behöver komma ut till berörda fastigheter.

20200213

Lekplatsen vid parkvägen Sanden runt linbana, rutchkana och gungor blir till stora pölar varje gång det regnar och det kan stå kvar i flera dagar då dränering saknas och områdena är som gropar i omgivande gräsmatta, se bilder.

Hej.

Tack för din synpunkt.

Kommunen kommer att fylla på med sand på de ställen där det saknas runt linbana, rutschkana och gungor.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata &park

Grästorps Kommun

20200207

Idag 14/2 kl 07 blev jag nästan påkörd vid Resecentrums korttidsparkering av en taxi som kommer i HÖG fart och dessutom kör mot enkelriktat där bara bussar får köra. Jag kommer på cykel med reflexer och belysning men hade jag varit en sekund tidigare hade jag definitivt blivit påkörd. När taxin släppt av sin passagerare som tydligen skulle med ett tåg kör den iväg i ännu högre fart återigen där endast bussar får köra. Vi har väldigt många ”bussar” i Grästorp, d v s både privata och icke privata personbilar som tycker det är ok att köra där endast bussar ska köra. Börjar bli dags för kontroller och saftiga böter för dessa personer och även för dem som parkerar hela dagen på korttidsparkeringen. Gärna ett allvarligt samtal med taxibolaget (red.) också om hur deras chaufförer kör förbisåg kunde lika gärna varit skadad eller död nu

Hej!

Tack för din synpunkt!

Jag skickar ditt mail vidare till taxibolaget.

När det gäller felparkeringar så kommer ett ärende upp till politiken snart där förslaget är att vi anlitar Securitas 4-8 h i veckan som då kommer bötfälla de som parkerar fel. Vi vet att det har varit ett bekymmer med felparkeringar under en längre tid men valt en ”mjukare” metod där lappar har satts på rutor och där bilisten uppmanas flytta sin bil. Detta har dock inte varit kopplat till böter. Vi ser fortfarande felparkerade bilar så nu är det en fråga om securitasvakt eller inte. Vad det blir vet vi om några veckor.

Med vänlig hälsning,

Linda Esseholt Hermansson

Kommundirektör

20200214

Jag är boende vid Aspvägen och för över ett år sedan så märktes träd upp både här och runt hela Österbergskulle men inget har hänt. Vad är det som kommer att ske? När får vi boende informationen? Om det inte är väder för att fälla större träd så behöver det tas av en massa småträd som växt upp. Även längs Forshallspromenaden finns märkta träd som inte hänt något med.

Hej. Tack för din synpunkt.

Gallringen på Österbergskulle har vi tyvärr inte kunnat genomföra enligt plan. Detta på grund av att vår entreprenör är tvungen att prioritera skog som har granbarkborre. Kommunen och entreprenören har kontakt med varandra för att se när gallringen kan ske.

Vad gäller träden längs med Forshallspromenaden så skall dom tas ner när vädret tillåter.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

20200205

Sopsortering av hushållsavfall. Hur länge skall skall vi fortsätta med att inte sortera komposterbart och brännbart. Enligt kommunens miljöplan skall så ske. Avtalet med mottagande kommun måste väl betyda vissa skyldigheter för den. Information om när vi skall sortera igen vore värdefullt.

Hej, tack för din synpunkt. Felet som drabbat vår upphandlare kommer inte att avhjälpas, och därför kan vi just nu inte sortera ut matavfallet. Under 2020 kommer nya upphandlingar göras, och då kommer vi att säkerställa sorteringen av bland annat matavfallet.

Med vänliga hälsningar

Johan Skoglund

chef Samhällsbyggnadsverksamheten

20200205

tengenepromenaden har förorenats av jord och lera i samband med nerplöjning av slangar. dikena har även tagits bort på flera platser. borde inte entrepenören åtgärda detta så att det inte belastar kommunens kassa?

Hej Tack för er synpunkt.

Kommunen kommer att kontakta entreprenören i detta ärende.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

20200205

ang. vattenavstängningen 28/1 så kan det för viss vara väldigt svårt att förstå vilket område det kommer att ske på. Varför inte lägga ut en karta med ett markerat område. Då skulle alla kunna förstå det bättre.

Hej.

Tack för er synpunkt.

En karta kommer att läggas ut på hemsidan och facebook över det området som avstängningen gäller.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

20200122

Säkrare övergång från bokvägen mot rönnvägen. Kommer man gåendes eller cyklandes från bokvägen och skall upp till trottoaren som går på rönnvägen mot vårdcentralen så behövs en säkrare övergång. Nu när cykelbanan är fixad så bra kanske man kan göra att det blir säkert för alla som kommer denna vägen med. Det är många barn som bor i områdena inanför och behöver ta denna väg.

Hej.

Tack för er synpunkt.

Kommunen håller på att ta fram förslag på fortsättning av gång/cykelbanan längs med Rönnvägen från Bokvägen upp till Jon Jespersgatan.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

20200116

Belysning som inte fungerar i korsningen Badgatan- Västerlånggatan.

Hej.

Tack för er synpunkt.

Kommunen kommer denna vecka att åka runt och byta lampor.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

20200112

Vad har du för synpunkt?

Jag skulle föreslå att installera en laddstation för elbilar vid viggens rastplats. Vi stannar gärna där och går på toaletten och fikar men tvingas ibland nu att stanna i Trollhättan då det inte finns möjlighet att ladda bilen under pausen vid viggen. Det vore uppskattat om det går att installera någon typ av snabbladdning på 50kW eller mer med tex incharge eller park & charge som samarbetspartner.

Hej , tack för din synpunkt.

Diskussionen kring elbilsladdning har startat i Grästorp men det är fortfarande i ett tidigt stadie.

Om det är kommunen eller privata intressenter som ska utveckla den publika elbilsladdinfrastrukturen är en ganska stor fråga.

På energimyndigheten skriver man:

"Situationen liknar försäljningen av konventionella drivmedel och dessa säljs inte på marknaden av kommunen. Däremot kan det finnas till exempel ett kommunalt energibolag som kan ha laddning som affärsområde på kommersiella grunder."

Rastplats Viggen är en fin punkt för laddning, Tre Älgar är också lämpad då det finns mat och kiosk i närheten. Kanske det blir båda alternativen när tiden är mogen.

Vi känner till efterfrågan och det blir en fortsatt politisk diskussion. Jag kan inte ge något tydligare svar nu.

Med vänlig hälsning

Tommie Ravn

Fordonsansvarig

20200101

Bästa rastplats toaletten jag jag sett, fint meddelande och välstädat

Hej, Tack för er synpunkt.

Kul att ni uppskattar vår rastplats. Berömmer kommer att framföras till berörd personal.

Med vänlig hälsning

David Edvardsson,

Driftchef VA, gata&park

20200103

Jag önskar att det skulle finnas en fotbollsrink likt de på Centralskolan på något annat ställe än skolanområde. Skulle vilja använda de som föräldraledig, men det går ju inte under skoltid, lika med fotbollsplanen då de bedrivs skolverksamhet där med. Kanske skulle kunna sätta upp en vid Nordstans?parken Eller vad den kallas vid Storgatan. Även för att visa att lekplatsen det pratats om i flera år är på gång.

Tack för din synpunkt!

Det finns planer för att bygga en aktivitetspark i Nordstan. Innehållet kommer nog vara av annan karaktär än den spontanidrottsplats som du efterfrågar. Vi tar med oss din synpunkt i framtida lekplatsdiskussioner och hoppas du kan få tillgång till skolans miljö även när det finns verksamhet i området.

Med vänliga hälsningar

Johan Skoglund

Samhällsbyggnadschef

20200108

Tengenevägen borde förses med farthinder eller göras till återvändsgränd mellan parkering till fotbollsplan och korsningen vid centralskolan.

Hej.

Tack för er synpunkt.

Det finns idag inga planer på att göra en återvändsgränd på Tengenvägen.

Övriga trafiksäkerhetsåtgärder får vi ha med oss när vi gör i ordning gång-/cykelbanan och väg.

Med vänliga hälsningar

David Edvardsson

Driftchef VA, gata & park

Grästorps kommun

20200107