Dela sidan på sociala medier

Hanterade synpunkter 2021

Här kan du ta del av inkomna synpunkter under 2021 samt kommunens svar.

Skriv tabellbeskrivning här

Datum då synpunkten inkom

Synpunkt

Svar

20211230

När ni överlämnar bla. sophämtning till AÖS borde det finnas en informationssida om vad det innebär för den enskilda. Inte Facebook .Alla har inte det!!!

Skal vi ha to behållare .Blir de delat ut ? Det är dyrare att ha bara 1 behållare .

Enligt AÖS prislista 2022.

Hej och tack för ditt meddelande.

Precis som du skriver är det inte alla som har Facebook, så vi försöker att nå ut genom flertalet olika kanaler. Förutom Facebook där det kommunicerats gällande övergången till AÅS (tidigare AÖS), har vi också information på vår hemsida, samt att AÅS själva genomfört postala utskick till adresserna i Grästorps kommun under december månad. I dagsläget innebär övergången primärt att man kommer få nästa kvartalsfaktura för sophämtning av AÅS istället för Grästorp kommun. Vid årsskiftet övergår vi även till den prislista för sophämtning som beslutades i kommunfullmäktige den 13e december och som gäller för år 2022. Framöver då mer förändring kan komma, likt adderande av kärl för matavfall som gått att läsa om i NLT, kommer AÅS även se till att förmedla ett tydligt informationspaket kring detta.

Önskar dig en god fortsättning på det nya året.

Hälsningar

Anders Ohlsson

Administrativ chef.

20211222

Hej. I området kring konserthuset är det väldigt skräpigt!!!!!!

Kommunens uppgift att städa!!!!!!

Hej

Tack för din synpunkt.

Vi tar emot ärendet och framför och fördelar det till rätt instans. Det är klart att det ska vara snyggt och rent.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftschef

20211129

Hej. vad är det för en bedrövlig hemsk ljuskabel som är upphängd runt infotavlorna.

Bedrövlig TA BORT. Finns ingen design på den.USCH Billigi krams.

Hej!

Tack för din synpunkt. Det sattes upp belysning på olika ställen i tätorten under tändningskvällen och vi tar med oss denna synpunkt inför nästa års planering.

Sofia Jessen

Utvecklingschef

20211201

Tycker att lilla bergaparken är ett mycket roligare, finare och framförallt roligare för barnen, än en vanlig lekplats.

Hej!

Tack för din synpunkt. Vi ser fram emot när parken blir färdig och kan bli en plats att trivas i för alla åldrar.

Sofia Jessen

Utvecklingschef

20211201

Vill bara framföra mina gratulationer till alla grästorpare. Vilka fina och praktiska konstverk ni har fått i nya parken. Älgar och berg. Bor inte i grästorp men brukar passera. Förra gången var jag tvungen att stanna o titta. Är övertygad om att folk kommer att komma långväga när det blir känt att den finns. Bra gjort!!

Hej!

Tack för din hälsning och din synpunkt. Det har under hela byggtiden varit många som kommit fram och tittat och uttryckt likande saker och vi ser fram emot när parken blir färdig och kan bli en plats att trivas i för såväl grästorpare som besökare.

Sofia Jessen

Utvecklingschef

2021-12-09

Fick ett brev från avfall o återvinning. Har tidigare efterlyst direktiv för sopsortering. Har då fått besked att till årsskiftet 21-22 skulle direktiv komma . I brevet vi fick, fanns inget om hur vi skall sortera i komposterbart och brännbart. Förvånansvärt då vi för ett antal år sedan sorterade hushållssopor.

Det betyder att det är att köra på som vanligt.

Hej,
Tack för din synpunkt.
Det är alldeles riktigt det som du noterat. Ingen skillnad i sophantering inför vid årsskiftet 21/22.
Däremot så kommer det inom en ej så avlägsen framtid att börja sorteras ut matavfall. Mer info kommer innan det tas i drift, samt det kommer då även att kompletteras med ett sopkärl till.
Hälsningar
Per-Anders Almén, driftschef2021-11-26

Nu har jag tre dagar i rad råkat ut för dubbeltåget vid 17 tiden.

Jag stod i tio min till en kvart och väntade.

Hur går samtalen om åtgärder vid dubbeltåg?

Hej!

Tack för din fråga. Vi har återkommande dialog med Västtrafik och senast, för bara några veckor sedan, påtalade vi om igen problemet med långa väntetider vid tågmöten. I återkopplingen skriver de att de kommer att se över möjligheterna att minimera detta.

Hälsningar

Sofia Jessen, utvecklingschef

2021-11-28

grusa trottoarerna. hittade två isfläckar och drog i en knäet så kan nu inte stödja riktigt på benet

Hej

Tack för din synpunkt

Hoppas att din skada inte blev allvarlig. Om det saknas grus på någon del av trottoarerna så får du gärna vara mer exakt var, så åtgärdar vi det direkt. Annars så följer vi ett schema för grusning, med start från bl a centrum och utåt i samhället. Vi grusar så fort det går och i söndags så startade vi snöröjningen vid 4-snåret, för att hinna åtgärda så stora delar av samhället som möjligt, innan våra invånare vaknar till.

Hälsningar

Per-Anders Almén, driftschef

2021-11-28

Kommer Grästorps nya slogan bli "Vi har världen som toalett" när åttamiljonerparken blir klar?

Hej och tack för din fråga.

Nej, den slogan har vi inte tänkt oss. Som med all konst så blir reaktionerna olika i olika betraktares ögon. En del tänker på kopplingen till kretslopp, en del ser en toalett som samtidigt har en pedagogisk aspekt då den invändigt kommer att målas så att man ser jorden innandöme i genomskärning. Den har utformats som ett konstverk för att vara en del av den estetiska utformningen.

Hälsningar

Sofia Jessen, utvecklingschef

211109

Fråga 1. Godis som delas ut av lärare till barn/elever inom barnomsorg och skola på "högtidliga" tillfällen pga jultomen, påskharen, förskolans dag, frökens uppsägning/pension/föräldraledighet ect finns hur många ursäkter som helst att "fira". Vad är det pedagogiska syftet med att ge barn/elever godis på lunnevi, nya central och tidigare småbarnsavdeln på ugglan och förskolan karlavagnen? Ragga nya livslånga kunder till tandvården i kommunen så att vi får ha kvar tandvård på orten? Finns förskolor som redan på 90 talet hade en anti socker policy dvs inga sockriga krämer, saft el saftsoppor. Så varför ge godis när kommunen ger sken av att vara en sportig kommun? Lyssna istället på tandsköterskan och bvc och sätt ihop ett kost projekt! Satsa på ungas hela hälsa!

2. Jag undrar vad det pedagogiska syftet är med att ha godisbelöningar i skolan? Mutor/individuella belöningar och kollektiva bestraffningar låter som något militären sysslar med bryta ner, söndra härska, polariseringar.... inte som en modern skola där dagens elever ska ta över morgondagens samhälle. Det räcker med the squid game, hunger games och fortnite som nya herren på täppan versioner. Eller vill ni ha en blivande äldrevårdspersonal som särbehandlar er när ni själva är på boendet. De kanske smugglar in godis och whisky till de pensionärerna som är pro på fortnite el har häftigaste tatueringarna.

Hej,

Tack för din synpunkt.

Förskola och skola i Grästorps kommun följer de nationella och lokala råd och riktlinjer som finns kring måltider i syfte att bidra till barn och elevers hälsa och vi ställer oss inte bakom att använda godisbelöningar i undervisning och lärande. Din synpunkt utgör underlag för dialog i verksamheten om hur vi efterlever det nu och framåt.

Hälsningar

Eva Dahl, skolchef

211102

Maten på särskilt boende är under all kritik! Den äldre generationen vill ha s.k vanlig mat. Det är så de uttrycker sig. När Erik Kaling var kostchef serverades just helt vanlig husmanskost, han var väldigt noga med det och lyssnade på vad matgästerna ville ha. Vi som jobbar på SÄBO har ofta framfört våra hyresgästers önskan om husmanskost, men det är väldigt sällan det serveras. Vi vet att kökspersonalen gör så gott de kan och resultatet blir nog det bästa men det är inte de som bestämmer utan kostcheften. Och om hon nu är för vegetarisk kost och kost i tiden, så är inte våra 80-90 plussare det. De vill ha husmanskost. Inte vegetariska rätter, konstiga gröna Nuggets, kycklingfärs, rödbetsgrytor och kalla såser. När det serveras tex köttfärslimpa,gräddsås, potatis till middag och kalvdans till kvällsmat då tar det slut och räcker nästan inte. Ett gott tecken. Men när det serveras gröna maträtter då slänger vi så mycket mat. Vi märker också av det på volter och välmående, vilket inte är bra. Vi har rapporterat om detta. Och skriver lappar ofta men det verkar inte hjälpa. De som bor på SÄBO betalar en hög summa för bl.a maten. Då ska den vara bra också. Och utifrån deras önskan och vanor. En varierad kost av potatis, kött, förs, korv och fisk. Den enstaka hyresgäst som är vegetarian får ju ändå sån mat. Men de som inte är det ska inte behöva äta vegetariskt.

Hej,
Tack för din synpunkt!
Angående luncher:
Det stämmer att vi en måndag för precis ett år sedan provade att servera en rödbetsgryta med äpple och linser till lunch. Vi fick då blandade reaktioner från avdelningarna; en som meddelade att det inte alls var uppskattat medan de boende på en annan avdelning ”slickade tallrikarna”. Övriga hörde vi inget ifrån alls. Som alltid med mat tycker personer olika. Vi har efter det serverat denna gryta vid några tillfällen, men då kompletterat med köttbullar i ett försök att göra alla nöjda.
I år har vi fram till och med v 37 serverat rätter utan kött/fisk en måndagslunch i månaden. Huvudanledningen är att det efterfrågats mer vegetarisk mat från personer med matdistribution (”matlådor”) och de följer i dagsläget samma meny som avdelningarna. Tre av dessa totalt nio luncher har varit lasagne som redan serverats under många år och köket har inte fått någon negativ respons på det tidigare. Sedan jag fick ett brev från en avdelning för snart två månader sedan, har vi inte serverat fler vegetariska rätter till lunch.
Angående kvällsmat:
Många rätter i svensk traditionell husmanskost innehåller varken kött eller fisk; äggrätter, puddingar, soppor, pannkaksrätter, potatisrätter och gratänger. Dessa serveras ca 3-4 gånger/vecka på kvällar och brukar anses lättätna och allmänt uppskattade inom äldreomsorg. Övriga kvällar serveras färs- och korvrätter, men ibland något annat som exempelvis pajer, grönsaksbiffar och matiga smörgåsar. Kan tillägga att dessa rätter fanns på menyn även före min tid i kommunen.
Lyckligtvis känner jag inte igen mig i den allmänna kritik som du framför. Jag ser fram emot att vi snart kan återuppta våra gemensamma möten kring måltiderna på SÄBO, så vi kan reda ut om det finns mer vi kan göra för att tillfredsställa de boendes önskemål, vilket givetvis alltid är vad vi eftersträvar.
Vänliga hälsningar Åsa Carlstein, måltidschef

211102

Badet är otroligt fint på alla sätt, och öppettiderna är toppen!
Det finns även tydliga regler som föräldrar förväntas läsa och lära sina barn. Men när det är lite äldre barn och ungdomar som är på badet utan föräldrar så bör väl ändå personalen se till att regler hålls. Det handlar om säkerhet för alla.
För när större barn ”leker” i lilla bassängen på stora leksaker, som tidigare aldrig fått användas mer än i stora bassängen eftersom risken att slå sig i botten på grunt vatten eller i kanten, när man som större ramlar i från tex kuben, men det blir också svårt för mindre barn att vara i den lilla bassängen när en massa stora barn tvingas vara där med leksakerna.
Det hoppas och dyks från långsidorna.
Det hoppas från långsidorna rakt in på banan och springa åt fel håll eller stora barn som stoppar upp. Ingen som säger till.
Det äta både glass och annat i bubbelpoolen och folk sitter kvar trots att den röda lampan lyser. Inte ens då kommer personal ut från kuren och säger till.
Vet att deras roll inte infattar badvakt, men de kan väl ändå visa sig ute bland badgästerna. Säga till dem som missköter sig så att regler följs.
Det måste vara säkert för alla att bada där.
Sen vore det roligt om det varieras mellan de 3 olika banorna på fredagar. Den svarta ligger alltid i och den är ju ganska avancerad och tar upp hela bassängen. Låter dessutom mycket.

Hej och tack för din synpunkt.
Jag håller med dig att regler ska följas, absolut.
Jag ska ta upp detta med personalen och stärka dom i att besökare vill känna den tryggheten. Absolut ska dom säga till när det inte efterföljs.
Så jag tar upp detta.
Tack igen, återkom gärna om du ser att det inte blir en förbättring.
Med vänliga hälsningar
Mona Wesslen/Almqvist,
Kultur och Fritidschef

211102

Varför får elever från Vård och Omsorgsprogramnet inte göra sin APL (praktik) inom äldreomsorg/omsorg i Grästorps kommun om man inte fyllt 18?

Det fattas dagligen så mycket personal och det är svårt att få tag i vikarier. Det klagas på att det är svårt att få in bra personal på sommaren och att få väljer att utbilda sig till undersköterskor.

Häromdagen fick jag höra att 2 elever som går Vård och omsorgsprogrammet som bor i Grästorp inte får göra sin praktik i kommunen utan måste välja närliggande kommuner.

Detta låter helt galet.

Ingen som går på gymnasiet har fullt 18.

De går där för att bli undersköterskor, och har mycket praktik då de ska gå bredvid en van undersköterska för att lära sig yrket.

Där har kommunen också chansen att erbjuda kvälls, helg och sommarjobb vilket ger oss bra och kunnig personal.

Nu tvingas dessa göra sin praktik i andra kommuner, vilket gör det svårt då dessa ungdomar ännu inte har körkort och buss/tåg tider sällan passar ihop med arbetstider för vård och omsorg.

Men det värsta är ju att vi redan där tappar dem för de kommer snabbt bli erbjudna jobb där de gör sin praktik.

Har ni verkligen ”råd” med detta, och vem har beslutat detta?

Sen verkar det gå bra att ta in vem som helst för övrigt att jobba bara man fyllt 18.

Trots språksvårigheter, brist på erfarenhet, lämplighet osv.

Men de som läst vårdcentralen och omsorg nekas praktik. Tänk om!!!

Hej, tack för din synpunkt.

Vi följer AMV och SKR råd och rekommendationer. Enligt AFS 2012:03 ska ungdomar vara på ofarliga arbeten.

SKR säger:

Inget arbete inom vård, äldreomsorg, funktionshinderområdet eller förskola när det finns konstaterad eller misstänkt covid-19. Minderåriga ska inte utföra arbetsuppgifter inom vård, äldreomsorg, funktionsnedsättningsområdet eller förskolan om det finns patienter, brukare eller barn med konstaterad eller misstänkt covid-19. Det är upp till arbetsgivare, uppdragsgivare, skolhuvudmän och praktikgivare att, utifrån en riskbedömning, säkerställa att den minderårigas arbetsuppgifter inte innebär risk för kontakt med det nya coronaviruset utöver den risk som finns i samhället generellt under pågående pandemi med allmän smittspridning.

Kommunen har löpande misstänkta fall då virusinfektioner pågår i samhället och inom våra verksamheter, därför är vår prioritering att skydda minderåriga.

När råd och rekommendationer förändras (i dagsläget klassas coronaviruset som riskklass 3) gör vi ny riskbedömning och säkrar upp introduktion och handledning.

Hälsningar

Carina Arvidsson,

Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Lena Junhamn,

HR-chef

211101

Rensa och ta bort gammal information och putsa rutorna, från tejp och smuts. Just nu finns ingen aktuell information i det som är uppklistrat på resecentrum.

Ser fruktansvärt tråkigt ut.

Hej, tack för din synpunkt.

Vi kommer se över fönsterputs.

Med vänliga hälsningar

Bill Sjögren

Fastighetschef Grästorps kommun

211027

Lunnevibadet,
När man sommar ryggsim saknas det markeringar i taket innan bassängen tar slut.
I stora bassängen vid trappan är det nu ett farligt hörn som inte syns så bra nu när kanten är i vattennivån, märk upp med en stolpe, kon eller liknande.
Fästen till linorna sticker upp otäckt när de används, snubbel och Skade risk. Någon form av mjuka skydd som syns bra behövs.
Det är VÄLDIGT halt på de våta golven i omklädningsrummen, men det var ju för att någon var snål och tog det billigaste klinkergolvet!
I övrigt är vi väldigt glada för att badet äntligen är öppet igen, och det blev väldigt fint!

Hej,
Tack för din synpunkt.
Vi är medvetna om några av dessa och jobbar just nu på lite olika lösningar.
Markeringar för ryggsim är på gång och skaderisk kring fästens kommer också att ses över.
De hala golven har vi nu lagt på mattorna tillfälligt för att undvika at någon skadar sig. Annars jobbar vi på att behandlingen av golven ska bättras på och det ska då inte längre vara någon halkrisk.
Kan bara hålla med om att det är ett fint badhus och självklart ska vi ses över så det blir ett så säkert badhus som bara går.
Vänliga hälsningar
Sofia Hammar, simlärare

211025

Vatten i källare, vid 2 tidigare tillfällen när avloppsnätet inte har räckt till i sommar så har vi fått in vatten vi golvbrunnar i källaren första ggr var det ca 2-3 decimeter och andra ggr 2-3 centimeter.Vi har bytt avloppsstammen från gatan och hela vägen in sedan första översvärmningen vad kan man göra mer?

Hej,
Tack för din synpunkt.
Kommunen tackar för informationen om händelserna, det är viktig information för skyfallsutredningen. Åtgärder bör ses över för varje fastighet då det kan vara olika lösningar för varje fastighetsägare.
Med vänlig hälsning
Lars Lundmark, teknisk chef

211024

Gatubelysning i Salstad grusväg mot Baggården, finns 4 st lampor som ej tänds samtidigt. Vissa kvällar tänds de ej alls eller tänds sporadiskt. Väldigt lurigt, speciellt nu då den vägen används mer frekvent då vägen över bron i Backa-Nossan är avstängd för reparation.

Behöver kollas över omgående då det blir väldigt mörkt ute nu för skolelever som går till och från buss.

Hej,
Tack för din synpunkt.
Vi lägger in det i vår logg för trasig Gatubelysning. Just nu så väntar vi på en beställning av nya armaturer, men den är försenad p g a halvledarbrist.
Vi kommer åtgärda detta så snart som det är möjligt.
Hälsningar
Per-Anders Almén, driftschef

211016

Läste i Nlt att kommunen redan nu börjat med åtgärder för att det inte ska bli översvämningar i framtiden.

Skulle vilja veta exakt vilka åtgärder är gjorda sedan den sista översvämningen vi hade?

Hej,
Tack för din synpunkt.
I nuläget har vi monterat en backventil vid Gulf och vi har varit i kontakt med Vara markkonsult som hjälper kommunen med gamla och nya projekteringar angående översvämningar.
Du är välkommen den 9 november på informationsmöte angående skyfall.
Med vänlig hälsning
Lars Lundmark, teknisk chef

211020

Jag vill att lamporna på konstgräsplanen ska vara tända. Så att man kan vara där även på kvällen.

Hej,

Tack för din synpunkt

Bokningarna av planen sker fortfarande genom Gauthiod, med stöd från kommunen. Det går att boka den och samtidigt då få den upptänd. Mitt förslag är att kontakta kansliet så hittar dom säkert en lösning på detta.

Hälsningar

Per-Anders Almén, driftschef

211019

hej!

jättefint och fräscht på badet. en undran bara över reglerna gällande att barnen inte får vara i stora bassängen med leksaker. jag hade med mig 4 barn 10-15 år de fyllde lilla poolen med sig själva å lite saker, det hade inte varit roligt att vara småbarnsfamilj där då! och då var nästan stora bassängen tom. och vart ska de leka i vattnet om det är småbarn i lilla poolen? nej jag tror ni förlorar ungdomar med denna regel...men det är kanske bättre att behålla motionssimmare och pensionärer. ett förslag är väl att leksaker kan vara i vissa tider och man kan kanske dela av halva stora bassängen så kan flera vara på den lugna sidan. och sköter inte ungdomar detta så får de väl bli tillsagda eller avstängda...jag åker ju till badet för att ge barnen smygmotion genom att leka i vatten och använda sin kropp utan att de fattar detta. att säga till dem att de får bara simma i poolen kommer inte att få dem att återkomma 🥺 mvh en iövrigt mkt nöjd badgäst 👌

Hej Martina!

Självklart vill vi att vårt bad ska vara tillgängligt för alla.

Vårt mål är att nå ut till alla åldrar för både motion, lek och träning.

Man ska självklart kunna vara tonåring och få nyttja leksaker i stora bassängen samtidigt som det är motionssim.

Jag tror att denna gången blev det ett missförstånd, och vi kan bara beklaga denna gång.

Vi har många olika tider och dagar för olika typer av träning och lek.

Ett väldigt bra sätt att smyga in träning och motion av form av lek! En super viktigt sak som vi måste kunna tillgå.

Hälsningar,

Sofia Hammar, simlärare

211020

Var på kommunen hemsida kan jag ta del av kommunfullmäktiges protokoll för 2021?

Hej!

Tack för din synpunkt.

Du hittar Kommunfullmäktiges protokoll på hemsidan under kommun och politik, politik, kallelser och protokoll.

Sedan får du välja datum för vilket sammanträde du vill läsa om, där i ligger även det justerade protokollet längst ner.

Vänliga hälsningar

Emelie Skoglund

Kommunsekreterare

211019

Jag har börjat träna på vattegympan på Lunnevi på måndagar. Varje måndag är det strul med bokningar, betalningar, incheckning osv. Personal står och svär i kassan och det är allmänt otrevlig stämning. Fick igår till oss att vi skulle boka och betala på nätet, men det finns inga tider upplagda.. En fick till sig att hon inte betalt för tre tillfällen, trots att hon svischat varje gång. Förstår att det är svårt med nya system och ny incheckning, men en känner sig inte så välkommen som det ser ut nu vilket känns tråkigt!

Hej och tack för din synpunkt.

Jag var på badet igår och vi pratade om detta.

Vi tycker det är tråkigt såklart när det inte fungerar. Just nu jobbar Sofia för fullt med att lösa tekniken för er och då ihop med systemadministratören Actor.

Så vi vet och förstår att det krånglar. Jag förstår det som att dom ändå löste det i måndags och att ni kunde delta. Jag vill bara be om lite tålamod från er sida och jag lovar att göra allt vi kan. Det är redan förbättrat och personalen har provat flera gånger så det inte ska krångla vid nästa tillfälle. Men det kan var struligt med ny teknik så därav hoppas vi på förståelse. Personalen blir också stressad när det krånglar för dom vill ge god service. Jag ska självklart höra mig för vem som varit otrevlig. Det är inte ok. Du får gärna höra av dig till mig direkt så jag kan få veta vem det är och vad som sagt som är opassande.

Hoppas ni tycker gympan är bra och att ni kommer på fler nya aktiviteter som vi kommer erbjuda framöver.

Hälsningar

Mona Wesslén, kultur- och fritidschef

211005

Om man åker från Tengene mot Grästorp finns en skylt som det står Ambjörnsgården på. (Pekar till vänster.) Den syns inte på kvällen, eftersom den inte reflekterar längre. Inte ens om man sätter på helljus syns det vad det står på skylten. Kan ev vara samma på nästa vägskylt mot Ambjörnsgården.

Korsningen mot Nossebro är kolsvart kvällstid då det inte finns fungerande belysning i hörnet mot Flakebergshållet.

Hej,

Tack för din synpunkt!

På synpunkten angående skyltarna vid/mot Ambjörnsgården så får vi kolla upp dessa. Det ska starta upp ett arbete med att se över skyltningen i hela Grästorp.

Belysningen vid avfarten mot Nossebro har vi framfört detta till Trafikverket, då det är deras ansvar att se till att dom funkar. Jag skickar in ytterligare en "felanmälan" till dom för som du skriver så är det väldigt mörkt i den korsningen. Det är flera lyktstolpar som av en eller annan orsak inte lyser.

Hälsningar

Per-Anders Almén, driftschef

211011

Vart ligger ni i processen av att anlägga cykelvägen till Flakeberg? Och vad gör att det drar ut på tiden?

Hej,

tack för din synpunkt.

Projektering för cykelvägen pågår, beräknad byggstart november

Med vänliga hälsningar

Stefan Tobiasson

Projektledare Teknisk verksamhet

211011

Hej!

Flera gatlampor fungerar inte på Velandagatan. Farligt med tanke på alla barn som går och cyklar till skolan.

Vore tacksam med återkoppling i detta ärende då jag påpekat detta tidigare utan att få något svar!

Hej

Tack för din synpunkt.

Vi håller på och ser över gatubelysningen i Grästorp och Velandagatan är en av dom gatorna där det kommer göras en förändring. Det är ofta problem med dessa armaturer, så antagligen kommer dom att bytas ut till en mer robust variant.

Hälsningar

Per-Anders Almén, driftschef

211005

Om man åker från Tengene mot Grästorp finns en skylt som det står Ambjörnsgården på. (Pekar till vänster.) Den syns inte på kvällen, eftersom den inte reflekterar längre. Inte ens om man sätter på helljus syns det vad det står på skylten. Kan ev vara samma på nästa vägskylt mot Ambjörnsgården.
Korsningen mot Nossebro är kolsvart kvällstid då det inte finns fungerande belysning i hörnet mot Flakebergshållet.

Hej,
Tack för din synpunkt.
På synpunkten angående skyltarna vid/mot Ambjörnsgården så får vi kolla upp dessa. Det ska starta upp ett arbete med att se över skyltningen i hela Grästorp.
Belysningen vid avfarten mot Nossebro har vi framfört detta till Trafikverket, då det är deras ansvar att se till att dom funkar. Jag skickar in ytterligare en "felanmälan" till dom för som du skriver så är det väldigt mörkt i den korsningen. Det är flera Lyktstolpar som av en eller annan orsak inte lyser.
Hälsningar
Per-Anders Almén, driftschef

211001

Angående placering av ny brandstation.

Finns 2 tomter Västölet 3:24 och 3:25 samt mark runt dessa. Har dessa varit aktuella till detta bygge?

Hej,

Tack för din fråga. Vi gjorde en lokaliseringsutredning med 4 olika lägen, och detta läge var inte ett av dem som ingick i utredningen.

Anledningen är att detta läge innebär att inställelsetiden för brandmännen som bor i södra delarna av tätorten blir mycket svår eller omöjlig att hålla.

Hälsningar

Sofia Jessen, utvecklingschef

210914

När skall ni åtgärda att avloppsvattnet från boende söder om Rönnvägen har så hårt tryck att dagvattnet från anslutande gator vid stora regnmängder ej kan passera? Vid regnet 21-08-17 fick källare på Envägen in avloppsvatten och det var väldigt nära att även Alvägens boende blev drabbade. Gatubrunnarna var ett tag fyllda till 5 cm från gatunivå!

Hej!

Tack för din synpunkt!

Utredningar pågår och åtgärder har gjorts under de senaste åren för att koppla bort dagvatten ifrån avloppsvatten för att minska trycket på avloppssystemet. Dessutom måste utredningarna matcha de nya väderförhållande vi fått på sista tiden.

Med vänlig hälsning

Lars Lundmark, teknisk chef

210930

Hejsan!

Jag skulle vilja uppmärksamma er på att flera av samhällets lyktstolpar är i dåligt eller mycket dåligt skick. En snar översyn vore lämpligt och först kanske de lyktstolpar som finns längs Ågatan. En av dem som står på sidan för grönområdet, mot ån mittemot avfarten upp mot Parkvägen, är till drygt hälften öppen nertill då den är angripen av rost. Flera andra lyktstolpar därtill.

Tack.

Hej

Tack för din synpunkt.

Ågatan är på g att få nya armaturer och stolpar under oktober månad, i samband med att vi håller på och "fixar till" gatubelysningen inför den mörkare perioden. För just den delen du menar så är det ju ett extra utsatt område att vara lyktstolpe då många hundar passerar där.

Hälsningar,

Per-Anders Almén, driftschef

210921

Nu har vi haft den tredje gången med översvämning i vår källare. Varje gång åskan går så är vi nervösa för att det ska ske ännu en gång. Nu undrar jag vad kommunen gör för att det inte ska hända igen? Om kommunen åtgärdar problem med ledningar så är det av största intresse för oss att få vetskap om detta. Vi vill inte längre bo kvar här. Vi är så trötta på att om och om igen få vår källare förstörd.

Hej!

Tack för din synpunkt.

Det går inte att lova att det inte blir översvämningar igen, men vi jobbar aktivt med att ta fram lösningar på att hantera skyfallen. Skyfallen ser inte lika ut från gång så utmaningen är att dimensionera upp eller utforma våra system för större vattenmängder. Information om åtgärder kommer komma på kommunens hemsida.

Med vänlig hälsning

Lars Lundmark, teknisk chef

210928

Halt på badet.

Varit på vattengympan 2 ggr och gångmattorna har varit borttagna båda gångerna golvet var farligt halt i korridoren det var problem med det även innan renovering men då var vi flera tanter som påpekade detta de får inte ta bort dem för att det är lättare vad händer om vi halkar och skadar oss hoppas mattorna ligger på nästa måndag

Hejsan!

Tack för din synpunkt.

Vi har behandlat golven med SAFE step, som är en experter på halkskydd och en behandlingsmetod just för att göra golvet säkrare och mindre halkigt. Det kan se halt ut men ska vara halkfritt.

Jag informerar Personalen igen om er synpunkt så att dom kan titta över detta igen så att det känns säkert.

Mattorna var väldigt tunga och samlade mycket bakterier och smuts så vi ville halksäkra golvet istället.

Återkom eller prata med personalen på plats om ni inte tycker det fungerar.

Vår ambition är att det såklart ska vara tryggt och säkert att gå på golven.

Med vänliga hälsningar,

Mona Wesslen/Almqvist

Kultur och Fritidschef


210919

Hej.

Såg i tidningen att förslag är att bygga brandstationen så nära skolan och centrumet! Idiotförslag och hoppas det inte går igenom! En brandstation ska ligga som den i Lidköping vid en central korsning. Socialdemokrater har ett ypperligt förslag. Jag hoppas att Kent och övriga inte genomför detta utan lyssnar! Om nu det ska flytta massa företag hit. Bygg ut! Om ändå Grästorps ska bli större kan inte allting bli höghus. Hur svårt ska det vara. Jag har alltid röstat på Kent men får han igenom detta kommer då inte jag och många med mig rösta på honom! Jag tror det har med pengar att göra. men tänk ett steg till.. tänk om ett skolbarn blir ihjälkörd i samband mef utryckning.. Det skulle nog ingen vilja ha på sitt samvete.

Tänk en gång till!

Tack för din synpunkt.
Det har längre diskuterats var en ny räddningsstationen ska placeras och för- och nackdelar med olika lösningar, och det gäller att alltid väga dessa noga mot varann.
Den sak som är helt avgörande är inställelsetiden för de som arbetar i räddningstjänsten. Det går inte att jämföra med Lidköping då deras brandmän "bor" på brandstationen hela dygnet och med det så har stationens placering ingen betydelse utifrån "inställelsetid". Våra brandmän finns i hemmen eller på arbetsplatser och har max 5 minuter på sig att ta sig till stationen vid utryckning (helst kortare tid för att bättre kunna rädda liv). Med kommande bostäder på Brännebacka och att det inte är jättelätt att få personal till räddningstjänsten så är det viktigt att oavsett var brandmännen bor i tätorten så ska de kunna uppfylla inställelsetiden. Därför gäller det för oss att hitta en placering så centralt som möjligt.

En annan sak vi som kommun måste ta hänsyn till är att myndigheterna är väldigt restriktiva när det gäller att bygga ut på jordbruksmark och detta begränsar möjligheten att bygga ut områden utan att samtidigt visa att vi förtätar samhället. Det förslag som kommit upp om att placera räddningsstationen på åkermarken, medför således att vi också ianspråktar en möjlig plats där ett företag kan etablera sig där i framtiden.

Vi ser heller inte problemet med skolbarnens närhet som du belyser, då räddningsfordonen i förslaget rycker rakt ut direkt på väg 47 (Södergatan) och där ska inga barn befinna sig.

Det är alltså många saker som måste tas hänsyn till, men i förvaltningen och inom politiken är målsättningen självklart att hitta den mest lämpliga lösningen i varje specifikt fall.

Hälsningar,

Kent Larsson (m), kommunalråd

210921

Hej

Odinsgatan på sträckan mellan Storgatan och kungsgatan. Har under en längre tid vart i behov av ny asfalt. För något eller ett par år sedan så asfalterade gatan. Men bilar som stod parkerade och ej flyttades gjorde att vissa stora hålor i gatan blev kvar. Nu har det även gjorts två stora grävlingar på gatan en ganska nyligen och en sedan en tid tillbaka. Nu står stora delar av denna sträcka utan asfalt. Jag undrar när detta kommer bli åtgärdat. Då vi tröttnat på att gatan sett bedrövlig ut under väldigt lång tid.

Denna sträckan är även enkelriktad men missas ofta. Finns det på något sätt möjlighet att sätta upp skyltar så att det inte missas. Innan det händer en olycka.

Hej,

Tack för din synpunkt.

Odinsgatan och Asfaltering är beställd av Skanska Asfalt. Dom är i området och asfalterar just nu och kommer att lägga igen dessa.

Angående att den är enkelriktad så har jag under mina år i "byn" inte sett någon åka emot detta förbud. Men om det förekommer frekvent samt till vilken fastighet så vill vi gärna få mer info om detta.

Hälsningar,

Per-Anders Almén, driftschef

210921

Hejsan

Vi som rör oss tidigt på morgonen till arbetet har lagt märke till att några gatubelyaning är ur funktion. Lampan vid cykelbanans slut ut mot bokvägen mellan bokvägen 24 och 26 behöver ses över då den lyser en stund och är släckt en längre stund. Extra viktigt att just den fungerar då man kommer ut på gatan när cykelvägen slutar. Även gatulampan vid hörnet av konstgräsplanen i korsningen är ur funktion. Samt en gatulampa på cykelbanan strax innan övergångsstället till lunneviskolan längst med radhusområde. Tacksam för åtgärder så vi kan känna oss trygga på cykel på morgonen

Hej,

Tack för din synpunkt.

Vi håller på och ronderar gatubelysningen i samhället V38 och kommer börja åtgärda belysningen under V39 och framåt.

Det är bra att ni upplyser oss om problem med Gatubelysningen, framförallt då den "fungerar" ibland bara.

Hälsningar,

Per-Anders Almén, driftschef

210919

Såg denna artikel och haf för mig det dikuteras att göra något åt den tunga trafiken i Grästorp. Kanske det finns möjlighet att säka detta EU bidrag i kombinationn flytta trafik och göra rastplats. https://www.trailer.se/artikel/en-miljard-i-eu-bidrag-till-sakra-parkeringar Länk till annan webbplats.

Hej!

Tack för din synpunkt!

Trafikverket är på väg att dra om den tunga trafiken till Södergatan och om allt går i lås, så börjar projektet under våren 2022.

Hälsningar,

Lars Lundmark, teknisk chef

210921

Jag bor på Brännebacka området på Strandvägen ett problem som märks tydligare nu när det blir mörkare på kvällarna. Det finns 1st gatlampa efter strandpromenaden mellan tomt Strandvägen 4 och Nossan som är trasig som bör bytas. Därtill så är det 5 st gatlampor som är trasiga på Tengene vägen ( utanför Brännebacka området ) till detta så lutar 2 st belysningsstolparna ut mot vägen där fundament står i dike ev nu efter allt regn ?

Jag vet att Belysning efter Tengenevägen är vägverkets ansvar men jag vill ni anmäler detta fel till dem eller skickar mej information var man skall skicka klagomål typ belysning ej fungerar efter Tengeneväg.

Hej

Tack för din synpunkt.

Tengenevägen är anmält till trafikverket trv#1210307, se deras hemsida trafikverket.se för felanmälan, och för kommunens del så kommer vi påbörja byten/reparationer av Gatubelysning under V39.

Hälsningar,

Per-Anders Almén, driftschef

210918

Lunnevibadet.

Mycket fint och trevligt.

Dock farligt halt på golven i omklädningsrum och korridor från omklädningsrummen ut till bassängerna. Behövs absolut läggas på mattor för att ingen ska skada sig ordentligt. 2 små barn for baklänges och en medelålders kvinna bara den stund jag var där. Ute i bdhuset är kakelplattorna sträva, men i omklädningsrummet och korridor helt släta vilket gör dem glashala när det kommer vatten på dem och ännu värre om man kommer med lite tvål under fötterna.

Onödigt med skador när det lätt går att åtgärda med gångmattor som tar bort riskerna.

Hej och tack för din synpunkt!

Vi har haft en firma som behandlat golvet just där att det inte ska vara halt. Vi dock råd att skura dessa extremt noga och det har vi gjort så jag hoppas det blivit bättre. Jag kommer dock vidarebefordra ditt mail till vår fastighetschef så att han får kolla upp detta ordentligt.

Hälsningar,

Mona Wesslén, kultur- och fritidschef

210914

Jag undrar vad ni har för återgärder på Forshallsgatan bland annat pga översvämningarna.. Inte första gången detta händer och nu är det nog dags att gräva upp och fixa detta... Eller ska vi alla behöva installera backventiler för att slippa översvämningar framöver....

Hej!

Tack för din synpunkt!

Vi tycker också att det är tråkigt med översvämningarna som skett. Den här typen av kraftiga skyfall har historiskt varit väldigt ovanliga och kommunen ser över hur vi ska hantera klimatförändringen på ett lokalt plan i framtiden. På just Forshallsgatan gjordes 2017 - 2018 takvatteninventering. Då upptäcktes att det fanns flera fastigheter på Forshallsgatan som kopplat sina stuprör helt eller delvis till avloppsledningen. Avloppsledningar och avloppsreningsverket är inte dimensionerade för att ta emot den stora mängd vatten som rinner av tak vid ett kraftigt regn, så det kan vara en bidragande orsak till att det blivit översvämningar vid skyfall. Just nu ser vi över våra ledningar genom att de filmas invändigt och om det fortfarande finns fastigheter som är felkopplade.

Med vänlig hälsning

Lars Lundmark, teknisk chef

210913

Hej, det är väldigt fint på den nya fikaplatsen vid Forshallsbron MEN det borde finnas en varningsskylt om ormar. 2 meter utanför staketet finns ormbo med vattensnok och lite längre bort finns huggorm. Samt att det även är gott om kopparorm i hela Forshallsområdet. Jag är medveten om att det är en bra miljö för ormar och att snok och kopparödla är ofarliga. Dock är det en av de vanligaste rädslorna och fobierna för orm och jag tyckte inte det var mysigt att sitta och fika med barnen när en orm kommer ringlandes. Så någon typ av varning att det finns vore bra.

Hej,
Tack för din synpunkt.
Det är bra att veta att det finns mycket orm på platsen och vi kommer ta upp detta med Framtidsföreningen som är delaktiga i utformningen av Naturparken Forshall. Tillsammans kommer vi titta informationsbehovet och hur det i så fall görs på bästa sätt.
Mvh.
Sofia Jessen, utvecklingschef

210909

Till berörda Rastplats Viggen

Vi kom igår fm en busslast pensionärer från SPF Gullmaren i Lysekil för att rasta och äta innan vidare färd i Västergötland. Från alla i bussen vill jag rikta ett VARMT TACK till den/de personer som städar toaletterna så väl och dessutom förser dem med blommor! Helt fantastiskt! Vi hade aldrig sett det förut och blev så glatt överraskade!!
Undertecknad, som är sekreterare i föreningen, fick uppdraget att å allas vägnar tacka er för den helt oväntade och så otroligt positiva bemötandet genom anställda i Grästorps kommun.

Hej,
Tack för din synpunkt.
Jag ska framföra ert varma tack till berörda medledare i Kommunen. Dom gör ett fantastiskt jobb med Viggen, året om.
Ni är hjärtligt välkomna åter, samt jag vill även passa på att marknadsföra vårt konditori och fina lunchrestauranger inne i Grästorp. Kan vara värt ett besök nästa gång ni passerar.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210901

Hej! Jag kontaktade er för cirka 1 år sedan angående "cykelgenomgången" utanför bokvägen 18. Den måste vara fel konstruerad för det är i princip omöjligt att ta sig igenom den genom att hålla sig på vägen med cykel. Min far som är rullstolsburen kan inte komma igenom överhuvudtaget. Det skulle även underlätta för ER vid snörjöjning samt sopning av grus då det alltid lämnas en hög kvar mitt i!
Sist fick jag till svar att ni skulle se över detta. Hoppas på mer än det den här gången! :)

Hej,
Tack för din synpunkt.
Vi har beställt nya grindar till den genomfarten så att det ska underlätta passage, både för medborgare samt även för vår snöröjning. Dom kommer monteras i höst.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210907

Hej, när jag gick på Skubbet idag var det ett träd som lutade sig oroväckande över spåret. Jag går där ganska ofta och har inte noterat detta tidigare. Det är strax efter sopbacken

Hej,
Tack för din synpunkt.
Vi åker och gör en bedömning. Är det farligt så fäller vi det så fort som möjligt.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210817

Vi investerade 42 495 kr i omkoppling av vårt dagvatten efter kraftiga påtryckningar från Grästorps kommun. Därmed trodde man att översvämningar inte var ett problem längre.
Den 17 aug drabbas vi återigen av en av grisig vattenfylld källare efter kraftigt regn. Stora mängder toalett/hushållspapper simmade i vattnet. Vilka åtgärder har man vidtagit för att förbättra PRIMÄRA samhällsfunktioner (v/a) sen 2014.
Ge bygglov till hyresfastigheter på "grönytor" utan att bygga ut v/a systemet kraftigt är ansvarslöst. Dagvatten från hyresfastigheter ska vid nederbörd fördröjas i magasin innan avledning till det allmänna avledningsnätet. De två nybyggda hyresfastigheterna på Badgatan har jag ryktesvägen hört har ett magasin på 30 kubikmeter. (Mindre än vad som rann in i min källare) Sammanfattningsvis anser jag att man skulle satsa mindre på att skövla skog och drömma om skidtunnel och i stället se till att få bort den tunga trafiken genom tätorten och som sagt även se över den primära samhällsservicen.

Hej,
Tack för din synpunkt.
Kommuner har begärt fördröjningsmagasin och det är rättsligt prövat men har fått backa på de kraven i bygglovsprövningar.
Den tunga trafiken skall ledas av till Östra vägen och planerad byggstart av rondellen är våren 2022. Det är trafikverkets projekt.
Mvh.
Lars Lundmark, teknisk chef

210902

Det vore toppen om cykelvägen mellan Östra Vägen och Plogvägen fick ett lager "cykelvänligt" grus.
Även asfaltsvägen fram till cykelvägen (fr Östra Vägen sett) behöver rensas lite.
Tack.

Hej,
Tack för din synpunkt.
Vi tar in ditt önskemål och kollar upp detta. I o m ombyggnaden av korsningen Östra Vägen och Södergatan så kommer det påverka cykelvägen framöver, dock vet vi inte när i tiden. Men lite grus ska vi kunna ordna så att den fortfarande är körbar inför hösten.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210819

Såg att ni bara kommer ha extra öppet på återvinningscentralen under dagen och igår. Kommer ni inte ha extra öppet under helgen när dem flesta är lediga?
Tänker att alla ha inte möjlighet att ta ledigt från jobbet.
Tror att det hade uppskattats om ni hade det.

Hej,
Tack för din synpunkt
Det gick inte att lösa med öppettid på ÅVC på den helgen och önskemålen som inkom var att öppna ÅVC "direkt" i samband med det kraftiga regnet som kom. Men vi tar med oss frågan, så om det skulle inträffa någon händelse i framtiden som kräver förlängda öppettider, så kollar vi även på en helgtid.
Nu till helgen är ÅVC öppen mellan 08-12 och vi får hoppas att det har löst sig med era behov.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210818

Översvämmade källare 2014 samma sak 2021 vad har ni åtgärdat?

Hej,
Tack för din synpunkt!
De enorma mängderna vatten som kom överfyllde våra spill och dagvattensystem, så att de tidigare åtgärderna sattes ur spel. Framtida utmaningar vi har är att dimensionera upp eller utforma våra system att de ska klara av dessa vatten mängder.
Mvh.
Lars Lundmark, teknisk chef

210826

Alldeles för mycket grus på cykelvägen till Tre Älgar. Behöver en sopning.

Hej,
Tack för din synpunkt
Bra med samhälls-feedback och vakna ögon. Vi kommer sopa cykelvägen till Tre Älgar under V35 och sen kommer den vara som "ny" igen.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210824

Jag vill fråga Kent Larsson vad som händer med den utlovade ändringen av sträckning av väg 47.
Jag har flyttat tillbaka till kommunen efter några år i Vänersborg och har upptäckt att trafiken/lastbilstrafiken har ökat katastrofalt på dessa år på väg 47 genom Grästorp.
Innan jag flyttade såg jag den film du visade där du åkte bil för att visa nya sträckningen av väg 47.
Efter som vi köpt hus på Lutmansgatan så ser och hör jag trafiken/lastbilarna dygnet runt.
Så Kent vad och när händer det något med ändring av sträckningen av väg 47 ?
Tacksam för svar.

Hej,
Tack för din synpunkt.
Det är ett arbete som fortskrider, det Trafikverket som äger och driver projektet. Detaljplanen för rondellen har trätt i laga kraft.
Just nu är det pågående projektering med att anlägga en rondell vid Östra vägen för att omleda den tunga trafiken till V 44 Om projektering, rivning av fastigheter samt att inte vägplan blir överklagade beräknar vi att själva bygget av rondellen startar våren 2022.
Med Vänlig Hälsningar
Kent Larsson, KSO/Kommunalråd

210822

Jag tycker att det borde sättas upp ett fartgupp på Tengenevägen vid övergångsstället som är vid konstgräsplanen. Det är väldigt många barn som rör sig där, alla har inte full koll på att man bör se sig för innan man går över. Visst bilar ska lämna gående företräde men det är även barn som cyklar över utan att se sig för. Cyklisterna har bra mycket högre fart och därmed har bilisterna inte lika stor chans att hinna se dem i tid.
Tycker det är väldigt onödigt att det ska behöva hända något innan man gör något åt det.
Om man ändå lägger ett fartgupp där vore det även bra att lägga ett mellan parkeringens båda in- och utfarter. Återigen många barn och mycket trafik som tyvärr ofta kör för fort.

Hej,
Tack för din synpunkt.
Vi har lagt en ny kantsten i samband med att vi asfalterat om hela trottoaren på Tengenevägen. Det gör att vägen blir lite smalare och med det så hoppas vi att farten kommer att dämpas.
Sen kommer vi att måla upp linjer vi övergångsstället för att det ska bli tydligare/synligare.
Något farthinder är inte planerat i dagsläget, men vi tar med oss synpunkten. Frågan har varit aktuell förr.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210820

Det kan inte bara vara jag och min sambo som arbetar vardagar i Grästorps kommun. När ska öppettiderna för tippen på helgen börja?

Hej,
Tack för din synpunkt.
ÅVC "tippen" är öppen 1 lördag 08.00-12.00 varje månad och i dom flesta fallen så är det den första lördagen i månaden, se öppettider på Grästorp Kommuns hemsida.
Sen är ÅVC öppen kvällstid tisdag och torsdag 14.00-19.00, samt måndag och fredagar 10.00-13.00.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210817

Blir så trött och ledsen när det är översvämning i källaren IGEN, jag var på informationsmöte efter förra stora översvämningen som var och då lovades det att detta skulle INTE hända igen och att det skulle göras åtgärder.
Sen har man hört att ingenting har gjorts och så drabbas vi igen. Finner inga ord!

Hej,
Tack för dina synpunkter.
Det går inte att lova att det inte kommer vara översvämningar i framtiden i samhället. Skyfallen ser olika ut och kan komma olika intensivt. Det vi gör är att minska vår sårbarhet när det gäller bland annat översvämningar. Idag finns det mer och mer kunskap om hur vi kan hantera och leda bort vatten mot vad det fanns för bara 10 år sedan. Ett stort arbete har gjorts i kommunen med vårt dagvatten för att minska risken och fortsatt arbete pågår. Vi använder nu extra resurser för att ännu mer förstå hur vi kan minska sårbarheten framöver.
Mvh.
Lars Lundmark, teknisk chef

210817

Kommer återvinningen vara öppet extra nu när det är så många drabbade och har fått mycket förstört som behöver slängas?

Hej,
Tack för din synpunkt.
Vi utökade öppettiderna på ÅVC förra veckan med avseende på översvämningarna som drabbade Grästorp. Att vi inte öppnade direkt berodde på att vattnet som även översvämmade vägen fram till Återvinningscentralen var tvunget att sjunka undan.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210818

Hej,
jag undrar över följande text på hemsidan;
Till personkrets 1 eller 2 hör personer med utvecklingsstörning, autism/autismliknande tillstånd eller betydande eller bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter en hjärnskada i vuxen ålder som orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

Är det fortfarande utvecklingsstörning som är det korrekta begreppet?

Hej,
Tack för din synpunkt.
På kommunens hemsida redovisas vad som gäller angående rätt till daglig verksamhet utifrån personkretstillhörighet och då har det bedömts rimligt att utgå från lagtextens formulering: Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade där det formuleras enligt följande:

Inledande bestämmelser

1 § Denna lag innehåller bestämmelser om insatser för särskilt stöd och särskild service åt personer

  1. med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd,
  2. med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, eller
  3. med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Det finns flera olika begrepp som i dagsläget används synonymt med utvecklingsstörning, däribland intellektuell funktionsnedsättning. Kognitiv funktionsnedsättning är ett annat.
Att olika begrepp för en funktionsnedsättning används samtidigt kan skapa en viss osäkerhet kring om något av dem kanske är föråldrat och bör undvikas. När det gäller de två begreppen utvecklingsstörning och intellektuell funktionsnedsättning så används båda idag i lite olika sammanhang. Det beror på att vi i Sverige använder oss av två olika internationella klassificeringssystem som översatts till svenska.
Båda begreppen kan alltså användas i dag och man ser ibland också att man använder båda, det ena begreppet inom parantes, för att det inte ska bli något missförstånd om vad man menar.
Mvh.
Marie Jarnelid, socialt ansvarig samordnare SAS / utvecklingschef

210817

Övergångsställen längs med Tengenevägen kommer de att göras någonting åt? Målas?
Ett gupp vid övergången mitt emot fotbollsplanerna? Där känns det inte säkert att gå över tyvärr…

Hej,
Tack för din synpunkt.
Dom kommer att målas under hösten för att öka tydligheten. Vi har inte planerat att bygga några "gupp" utmed Tengenevägen. Däremot när vi asfalterade om GC banan så satte vi ny kantsten, vilket gjorde vägen lite smalare för att minska hastigheten.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210816

Jag var och lyssnade när Kent och Maria fick höra önskemål av Kommuninvånarna på Kulturhuset. Det var diskussion om sophämtning och att de större tunnorna skulle minska i pris i förhållande till de mindre. Detta innebär väl inte att vi blir miljö vänligare och sorterar mer utan tvärt om. Mitt förslag är att väga soporna och man får betala för kilo då blir vi mer medvetna och försöker minska sopor i stället. Finns exempelvis i Linköping.

Hej,
Tack för din synpunkt.
Grästorps kommun kommer att gå med i kommunalförbundet AÖS vid årsskiftet.
I AÖS används en miljöstyrande taxa som ett sätt att påverka sopsorteringen. Det innebär att årsavgiften för sophämtning är lägre för de hushåll som väljer att sortera sitt matavfall, än för de hushåll som inte gör det. Detta trots att den som sorterar sitt matavfall utöver tömning av det vanliga restavfallet var fjärde vecka (grön tunna), även får tömning av matavfall varannan vecka (brun tunna). Kostnaden för soptunnor av olika storlek kommer att vara ungefär som nu för Grästorp under 2022, men längre fram kommer taxan att synkroniseras med de övriga medlemskommunernas avfallstaxa.
Mvh.
Lars Lundmark, teknisk chef

210816

Hej!
Vi har lite dåliga gatlyktor på Viktorlundsgatan10-14 2st som tänder sig och slocknar med olika mellanrum.
Vore ju fint att ordna detta nu när det närmar sig höst.

Hej,
Tack för din synpunkt
Vi tar med detta till vår genomgång av Gatubelysningen och dom kommer att repareras i samband med att vi gör denna kontroll.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210815

Jag tycker att ni som jobbar på gata ska ta en tur runt bokvägen och inspektera den. Den är under all kritik. Flera stora hål och sprickor. Jag har sett att aspvägen och nu även alvägen fått ny beläggning. Vore intressant att veta varför, då de i min mening var i betydligt bättre skick!

Hej,
Tack för din synpunkt.
Vi har en plan för asfalt och i den ingår bokvägen. Den är dock i behov av att justeras i grundunderlaget innan det går att asfaltera en ny topp.
Angående vilka gator som vi har åtgärdat så finns fler parametrar än bara skicket på asfalt. Vårt VA samt framtida insatser där, hur Grästorp Energi planerar nya kabelförläggningar, gatubelysning osv. Allt i förhoppning att vi inte ska behöva börja med att gräva i en nylagd gata.
Sen håller jag med om att den är i ett bedrövligt skick men den kommer att åtgärdas.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210618

En fundering varför trottoaren på Lunnevivägen längst med kortsidan fotbollsplanerna inte är cykelbana precis som långsidan längst med Tengenevägen är. Det cyklar en hel del barn som är över 8 år där (under 8 år får de cykla på trottoaren men efter 8 ska de cykla på vägen) Är det inte mer säkert att även göra den biten till cykelbana för barnens säkerhet?

Hej,
Tack för din synpunkt!
Ett bra förslag. Vi kommer titta vidare på detta då det är en del av Grästorps Cykelplan. Dock är kravet att en kombinerad gång- och cykelväg ska vara 3 meter bred och det uppfylls inte på Lunnevivägen med nuvarande lösning.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210618

Kan ni såga ner delar av trädet som skymmer sikten när man svänger vänster ut från Aspvägen på Tengenevägen? Det är ibland svårt att se om det dyker upp en bil där. Sedan är folk fruktansvärt dåliga på högerregeln i Grästorp så man behöver verkligen kunna se ordentligt om det kommer en bil.

Hej,
Tack för din synpunkt!
Vi fixar till detta så att sikten inte är skymd vid utfarten. Angående högerregeln så kan jag inte annat än att hålla med. Där finns förbättringspotential.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210609

Miljö och hälsa i Grästorps kommun inspekterar regelbundet industrier och andra verksamheter som på något sätt ex vis genom utsläpp till luft och vatten som kan påverka människors hälsa.
Vem har ansvaret för att inspektera/kontrollera enskilda fastigheter där man samlar 10-20 talet skrotbilar som eventuellt kan läcka olja och andra miljöfarliga substanser.

Hej !
Svaret på frågan är att Miljö-Hälsa också handlägger frågor om större samlingar av skrotbilar där risk för läckage finns, som frågan gällde här. Kan också vara ovårdad fastighet enligt plan-och bygglagen.
Mvh.
Jan-Åke Rosén, Miljö-och hälsoskyddsinspektör
Miljö-Hälsa
Lidköping och Götenes kommuner

210604

Hej ! Jag blir förvånad och ledsen när jag ser en stor traktor på tengenepromenaden nedanför Alvägen som slår av alla blommor som växer mot grönområdet hur tänker man miljömässigt då , vi ska väl ha lite blommor till våra insekter .... Hade varit bättre att lägga arbete på Parkslide som vi har påtalat , och som nu har växt till en meters höjd .

Hej,
Tack för din synpunkt.
Det är tråkigt att du känner på det sättet. Vi slår av kanterna till Tengenepromenaden för att den inte ska växa in och minska framkomligheten.
Angående Parkslidet så följer vi Länsstyrelsens rekommendationer och hoppas kunna komma igång med Hetvattenbekämpning. Det är ingen enkel uppgift att lyckas besegra Parkslidet men vi gör ett försök och ger oss inte.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210602

Vägen vid gulf har ett övergångs ställe där det går för fort. skulle vara trevligt med ett fartgupp där.

Hej,
Tack för din synpunkt.
Storgatan som är vägen utanför Gulf ägs av Trafikverket vilket innebär att vi i Kommunen inte får göra några förändringar. Dom tar också emot synpunkter från medborgare på deras hemsida https://www.trafikverket.se/om-oss/kontakt Länk till annan webbplats.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210529

Hej, påväg till Vargön är det en stor björk som snart ligger på vägen och skapar en olycka, alternativt landar på en bil.. Björken står på Grästorps kommun sida, vem kan ta ner den innan olyckan är framme?

Hej,
Tack för din synpunkt!
Det är trafikverket som hanterar denna frågan. Det enklaste är om du anmäler detta till dom och om det finns följdfrågor så kontaktar dom dig för mer information.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210527

Hallå! :)
Vi har ju några dåliga utfarter i Grästorp, bland annat utfarten vid konserthuset, man ser väldigt dåligt åt höger (mot Hemköp) så tänkte om det kanske kunde komma upp en spegel där?
Även vid tankstationen vid Hantverkstôva. Den utfarten närmast Hemköp, man ser väldigt dåligt till vänster, då det är en häck där, (mot Hemköp) om det kanske skulle kunna komma upp en spegel där också :)

Hej,
Tack för din synpunkt!
Södergatan är trafikverkets väg och om vi vill få till förändringar så måste förslagen ställas dit. Jag håller med om att dessa utfarter har skymd sikt och trafikverket sänkte ju hastigheten för ett antal år sen på Södergatan, samt byggde både rondell (Varahållet) och refug (Tre Älgar hållet) som hjälp för att bilisterna skulle hålla en lägre hastighet.
Om du skickar in förslaget till Trafikverket, skriv att en lösning i så fall skulle kunna vara tex speglar för att förbättra sikten.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210520

Hej!
Sker de någon städning på lekplatserna runt om i byn? Lekplatsen som är vid området Snickaregatan åh runt där vid pulkabacken har vad jag anser lite farliga grejer för barnen, har legat mycket hårda plastbitar runt om och sen finns där även en större leksaksfyrhjuling som drevs på el vad de ser ut som men som är allt annat än hel numera! Har flertalet gånger ställt diverse delar åh hela den vid papperskorgen som finns på plats i hopp om att kommunen ska ta med den när de tömmer soporna , men icke!
Sen ett tips som jag vet andra kommuner har!
På varje lekplats finns stora plastlådor där man kan lägga i sandleksaker osv som inte längre använda hemma och som allmänheten får ta del av, så finns de alltid något på plats om man får för sig att stanna till på någon under en cykeltur eller likande! En idé bara att ta med , ifall kommen isåfall kan fixa fram plastlådorna kanske? Liknande sånna man har sand i på vintrarna :)

Hej,
Tack för din synpunkt!
Vi har påmint om rutinerna vid städningen av lekplatser, samt tömningen av papperskorgarna.
Angående förslaget om plastlådor så ska jag kolla upp med andra kommuner om hur dom upplever detta. Den positiva sidan är ju att det finns leksaker vid lekplatsen, men samtidigt så riskerar detta att bli en dumpningsstation för "avdankade sämre" leksaker.

Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210524

Hej!
Vägmärken som behöver åtgärdas vid vägen mot Forsvall från 47an.

Hej,
Tack för er synpunkt.
Då det är ett område med många barn så är det viktigt att skyltningen är tydlig. Vi har bytt dessa skyltar och hoppas att färgerna nu matchar vad dom avser inom Trafikföreskrifterna.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210522

Hej
När ska ni asfaltera på Vallgatan 11-15? Ser lite tråkigt ut.

Hej!
Det kommer asfalteras runt Västra torget och då även vid Vallgatan 11-15, efter att vi har grävt in serviser till dom 4 nya tomterna. Det arbetet har startat denna veckan, V21.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210518

Dags att hänga med i utvecklingen!
Man märker att sommaren snart är här när man ser att ungdomarna i skolan börjat springa i samhället och letar efter orienteringsskärmar.
Och inte vilka kontroller som helst utan kontroller med stiftstämpling... Stiftstämpling som försvann och byttes ut mot elektroniskstämpling 1999, så man kan mäta exakt hur snabbt man sprang och att man tagit rätt kontroll.
Alla vet att orientering i skolan har ett dåligt rykte och det kanske inte är så konstigt när man tappar den största biten som orienteringen handlar om, att hitta rätt kontroll, i rätt ordning och så snabbt som möjligt och inte för att tala om vad kul det är att tävla mot varandra om vem som är snabbast.
Mitt förslag är att skolan skall investera i sportIdenter och elektroniskakontroller så att barnen får testa på hur sporten ser ut i verkligheten

Hej,
Tack för er synpunkt.
Vi idrottslärare på Nya Centralskolan upplever inte att orienteringen har dåligt rykte bland våra elever, utan tvärtom många elever uttrycker att det är roligt att orientera.
Vi håller med om att det är viktigt att hänga med i utvecklingen, men stiftstämplingen fungerar utmärk på skolnivå. På idrotten erbjuder vi en mängd olika aktiviteter och idrotter, där vi inte har elittänk. Orienteringens syfte i skolan är främst att lära sig att använda karta och att orientera sig i kända och okända miljöer.
Idrottslärarna på skolan erbjuder ett stort utbud av orienteringsbanor av skiftande svårighetsgrad, så att alla elever erbjuds en utmaning på sin nivå.
Mvh.
Idrottslärarna på Nya Centralskolan

210525

Länken till samhällsorientering Skaraborg fungerar inte på sidan integration.

Hej!
Tack för att du lämnade synpunkt på vår hemsida. Länken till samhällsorientering Skaraborg är inaktuell och vi har därför tagit bort den. Det var ett projekt som idag inte är aktuellt.
Mvh.
Mattias Ymefors, Enhetschef Stödenheten

210517

Varför ha möte 13.30 då jobbar ju stora delar av folket. Kl18.00 vore väl bra om det ska ge något

Tack för din synpunkt.
Jag förstår att tiden inte är optimal för de personer som arbetar dagtid. Detta är vårt första dialogtillfälle, det kommer att komma flera och då ska vi ta hänsyn till önskemålen om annan tid.
Det är svårt för att inte säga omöjligt att hitta en tid som passar alla. Denna tid satte vi för att föra dialog med de medborgare som kan närvara på dagtid. Vi har fortfarande restriktioner att förhålla oss till och vi kan inte träffas för många åt gången. I detta första möte så hoppas vi kunna locka seniorer att komma och delta. Det är en målgrupp där flera har fått sin vaccination. Vi kommer att pröva oss fram i denna medborgardialog för att se hur vi på bästa möjliga sätt kan möta er medborgare. Jag vill uppmuntra dig som kommuninvånare att ta kontakt med oss som har politiska uppdrag för att framföra dina åsikter och synpunkter, det är du välkommen att göra även när det inte är medborgardialog.
Med vänliga hälsningar
Maria Toll, vice ordförande kommunstyrelsen

210514

Frågan var när sista delen av elljusspåret skulle färdigställas?
Det sista gruset som ska läggas ovanpå?

Hej,
Tack för din synpunkt.
Vi håller på och tittar på vilket ytmaterial som ska läggas som topp och i samband med det skickat frågan till några av våra aktiva löpare i Kommunen om önskemål.
Jag tolkar din fråga som om att du har koll på skubbets utformning och vårt "lilla" och "stora" skubb.
Det ”lilla skubbet” kommer vi göra en insats på, bl.a. nya armaturer samt en förbättring av underlaget.
Vi kommer även att på vissa delar av skubbet lägga ner rör för att leda vatten vidare. Det har ju i samband med nedtagning av granskog bildats ”nya” vattenvägar som vi behöver justera.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210421

Har tidigare ställt frågan om kommunen kommer att erbjuda sina pensionärer Seniorkort på Västtrafik. Det innebär att man kan resa gratis till de flesta kommunerna i Väst.
Nästan alla grannkommuner erbjuder detta.
Jag fick för ett år sedan svaret att frågan utreds och undrar vad man kom fram till?

Hej!
Tack för din synpunkt. Vi förstår att det vore önskvärt med Seniorkort. Utredningen visar tyvärr att vi inte har möjlighet att prioritera det i budgetarbetet i år.
Med vänlig hälsning
Ingrid Everhag, Kanslichef

190419

Hur går det med badet? Längtar efter att simma och det har ju varit stängt i två år nu.

Vi kommer öppna badet för skolans elever den 3 maj. Dom går under skollagen vilket möjliggör att dom kan komma och simma med egna lärarna även under Covid.

Vi vill såklart öppna upp för allmänheten och så men fortfarande gäller restriktioner om att hålla all icke nödvändig verksamhet stängd. Men vi lovar att så fort det är möjligt ska ni få komma och bada!

Mvh Mona Wesslen, fritidschef

210427

Läste idag, att ett litet barn blivit påkört och senare dött på ett lasarett. Detta hände utanför en förskola i Ås, Krokoms kommun. Det var en lastbil, som orsakade olyckan. Alla beslutsfattare måste inse att det är en VANSINNIG ide att bygga en brandstation i ett förskole-område. Att bara komma på tanken, är för mig fullständigt obegripligt. Nu handlar det om snabba utryckningar vid ev. olyckstillbud av brandkår! VEM vill ta på sig ansvaret, om en olycka händer med våra barn? Det måste väl finnas ett säkrare alternativ?

Vi kommer att starta en utredning angående placering av räddningsstationen i utredningen kommer även finnas med en riskanalys gällande placeringen. Tack för tankarna.

Med vänlig hälsning

Lars Lundmark, teknisk chef.

210423

Vill ge en STOR eloge, till killen som sopade runt BRF Vargens områden på morgonen 23/4-21. Inte tillstymmelse till "rök" och ett lugnt och försiktigt framförande. TACK!

Tack. Vi framför det till föraren.

Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210421

Vi måste skydda våra barn.

Ny Brandstation vid norr om Plogvägen jämte Östra vägen VÄSTÖLET 3:25 .

För tillfället är inte denna plats med i någon utredning med en eventuell ny placering av räddningsstation.

Den plats som just nu utreds är mellan förskolan Äventyret och Nya centralskolan.

Med vänlig hälsning

Lars Lundmark, teknisk chef

210419

Letade på hemsidan efter en policy gällande våldsutsatta. Hittade denna:

https://www.grastorp.se Länk till annan webbplats.

/ Länk till annan webbplats.download/18.4d092e017 Länk till annan webbplats.

59507d751bf6b/16050297 Länk till annan webbplats.

13203/ Länk till annan webbplats.Handlingsplan%20v Länk till annan webbplats.

%C3%A5ldsutsatta.pdf Länk till annan webbplats.

Det står att denna policy gäller 2014-2017, finns någon mer aktuell policy? Tycker att detta är ett högaktuellt ämne och att det borde finnas en uppdaterad policy kring detta.

Hej,
Tack för din synpunkt.
Den Handlingsplan för personal inom social verksamhet gällande våld i nära relationer (som också länken visar till) är fastställd av Kommunstyrelsen 2020-04-15, § 90 och ska uppdateras före 2024-04-15.
Med vänlig hälsning,
Ingrid Everhag
Kanslichef/Kommunjurist

210414

När tänker ni att isgruset skall vara upptaget så vi slipper allt detta damm?

Tack för din synpunkt

Vi håller på och kör för fullt med våra 2 sopmaskiner för upptagandet av isgruset. Om vädret är med oss, dvs det får inte vara för blött, så kommer vi förhoppningsvis vara klara inom ca 2 veckor.

Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210406

Vi har en önskan om ytterligare grillplatser.

En grillplats som fanns tidigare på skubbet var vid Bjarnes stenbänk. Där fanns även ett vindskydd som flyttades till nuvarande ”Nybergs” grillplats.

Den skulle vi gärna få tillbaka.

Sedan vore det bra om man gick ett varv runt banan och klippte av de rötter som börjar dyka upp på vägen och även dränera bort vattensamlingarna.

Tack för din synpunkt.

Vi håller på med utvecklingen av Skubbet angående bl a ev. grillplatser och olika former av bänkar. Som du skriver så är det svårt med placeringarna av olika former av rastplatser p g a just brandrisken.

Angående dräneringen så kommer vi gräva ur för diken, nu under våren. Det är väldigt blött på vissa ställen på grund av att vi sågade ner en stor mängd Granar i höstas.

Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210405

Det har tippats en hel del rivningsmassor i kvarteret björnen helt öppet på en gräsmatta.

Det är massor från både byggnader samt markbeläggning.

Enligt Naturvårdsverket ska uppriven asfalt samt byggnadsmaterial med tillhörande fogar klassas som farligt avfall tills motsatsen är bevisad.

Bifogar bild på gällande plats.

Vill se att detta material avlägsnas från platsen fortast möjligt då detta är ett miljöbrott.

Tack för din åsikt

Vi ska kontrollera detta och se till att entreprenör följer aktuell lagstiftning.

Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210401

Vi boende är glada att kommunfullmäktige har bestämt att Rönnvägen skall grönska igen. Påminner om att det är hög tid att plantera de ca 25 rönnar som behövs.

Vi kommer att plantera någon form Träd eller buskar utmed Rönnvägen. Det kommer inte att bli 25 nya Rönnar då det inte är möjligt att återplantera detta p g a diverse orsaker. Det går bl a både fiber och elkablar i gräsytorna bredvid cykelbanan som vi måste ta hänsyn till.

Det kommer i enlighet med beslutet att planteras lämplig vegetation för att förhöja utseendet på Rönnvägen.

Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210325

Jag som pensionär är ute och går mycket i Grästorps kommun och känner nu att jag vill ge en eloge till pedagogerna på Ambjörnsgårdens förskola som genom sina dokumentationer delger barnens processer utåt i samhället till övriga medborgare genom att både vid Nossanpromenaden och Kulturhuset delge med bilder och text av barnens intresseområden och temaarbete/projekt.

Jag blir SÅ glad av att läsa och se detta! Barnen behöver få bli synliga utåt, de är minst lika viktiga samhällsmedborgare som en annan gammel "farbror" som jag är.

Stort tack för återkoppling till Ambjörnsgårdens pedagoger och så roligt att du sett barnens och pedagogernas dokumentation på olika platser i samhället. Det är precis det som är syftet, att nå ut och visa vad vi gör på förskolan Ambjörnsgården och att barnen får en synlig plats i samhället och att deras lärande och vardag är viktig.

Återigen ett stort tack för dina värmande ord om förskolans synliggörande arbete.

Mvh

Anette Nilsson

Rektor Ambjörnsgårdens förskola

210321

Jag är så nöjd över nya skubbet och jag utnyttjar det ofta. Mycket bra att kommunen har satsat på det, särskilt i dessa tider. Dränering krävs dock på sina ställen enligt tidigare önskemål här. Jag önskar att man sätter upp ett vindskydd med grillplats där det tidigare låg ett sådant som tyvärr brann ner för många år sedan. Det står även en träskylt med tak på vägen dit. Det är en fin plats som behöver fixas till, det ligger även en stor gammal vedhög där som bör tas bort för att skapa trivsel.

Tack för din synpunkt.

Vi håller på med utvecklingen av Skubbet angående bl a ev. grillplatser och olika former av bänkar. Som du skriver så är det svårt med placeringarna av olika former av rastplatser p g a just brandrisken.

Angående dräneringen så kommer vi gräva ur för diken, nu under våren. Det är väldigt blött på vissa ställen på grund av att vi sågade ner en stor mängd Granar i höstas.

Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210326

Hej, stämmer det verkligen att barnen på Ambjörnsgårdens förskola inte ska få semlor på semledagen, våfflor på våffeldagen osv? Jag som förälder tycker att detta går emot förskolans läroplan där det står följande: "I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner..." och vet att min son inte fått detta i år, 2021.

Detta tycker jag krockar med läroplanen då både semlan & våfflan är en tradition från tidigt 1800-tal som fortfarande lever starkt kvar i vårt svenska samhälle.

Vad tycker kostchefen i Grästorps kommun om detta? Jag antar att både Ambjörnsgården & Äventyret ska göra likadant, erbjuda samma mat?

I år blev det dessvärre så att våffeldagen hanterades olika på Äventyret och Ambjörnsgården. I båda fall med de bästa intentioner förstås.

I ett litet barns kosthållning finns ytterst lite utrymme för så kallade "tomma kalorier" om barnet ska orka äta tillräckligt av den mat som ger viktiga näringsämnen. I Livsmedelverkets riktlinjer för maten inom förskola betonas att det inte bör serveras sockerrika livsmedel och att högtider och födelsedagar bör firas utan sötsaker. En annan aspekt är att förskolan bara är en av barnets vistelsemiljöer. För de familjer som gemensamt vill fira exempelvis semmeldagen kan det upplevas tråkigt om barnet redan ätit en semla under dagen. Två semlor på en och samma dag är dessutom mycket även för en vuxen mage. Vi väljer därför hädanefter att låta föräldrarna själva förfoga över sötsakerna.

Med utgångspunkt i förskolans läroplan är det heller inte uttalat att uppdraget om traditioner innebär att fira alla högtider genom att det serveras mat kopplat till högtiden i förskolan.

Mvh

Åsa Carlstein Eva Dahl

Måltidschef Skolchef

210316

Tack för ni har röjt längs med Nossan ända till Tengene. Jättetrevligt att gå/springa där.

Kommer det upp någon belysning där också?

Gällande belysning till Tengene så kommer det i dagsläget inte att bli någon utökning av den befintliga lösningen.

Kommunen röjer efter åkanten, men det är inte kommunen som äger marken. Därav att belysningen slutar i höjd med bostadsområdet.

Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210310

Hej!
Jag är långväga besökare från Kungälv, mitt ärende var att besöka Grästorps sedan länge tyvärr insomnade skjutbana och ta lite bilder, då jag är gammal (ännu aktiv) skytt och har ett intresse för denna tidigare folksport. Noterade att kommunen dragit fram fina grusade och belysta 😬 (energislöseri!!) promenadslingor förbi skjutbanan och runt i området. Tycker dock att det vore på sin plats med en liten informationsskylt vid graven (=där måltavlorna var placerade), som berättade lite om skytteföreningens historia, såsom tillkomst, verksamhet och nedläggande. En röjning av buskar och träd borde också göras så att blinderingen blir mer synlig. Av döma av graven tycks det ha varit en ganska stor förening på sin tid, mycket välbyggd blindering i betong och med en fin kallmur vid ingången till själva graven. Verkligen synd om vår gamla idrottshistoria skall falla i glömska!

Hejsan!
Tack så mycket för din synpunkt.
Värdefullt med er som kommer och besöker våra vackra kommun och att få in era synpunkter.
Jag tar med dina tankar och idéer till föreningen och till vår tekniska verksamhet som sköter gator och parker.
Mona Wesslen/Almqvist
Utvecklings- och Fritidschef

210322

Hej undrar när ni skall börja sopa gatorna och gångbanorna från vinterns grus, de ryker o dammar mycket sista veckorna, PS Vara är redan färdiga.

Hej,
Tack för din synpunkt.

Det kommer en annons i NLT på onsdag där det meddelas att vi kommer starta nästa vecka, dvs V13. Sen kommer det info på Kommunens hemsida också.
Först kommer vi sopa skolgårdarna då eleverna är lediga och sen fortsätter vi med övriga samhället.
Vi gjorde bedömningen att, då vi fortfarande är i Mars månad och det är minusgrader på nätterna, låta gruset ligga kvar. Nu ser det ut att gå mot värmare väder och att risken för ytterligare snöväder eller ishalka minskar.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210319

Vill skicka ett tack till arbetslaget som röjt Tengenepromenaden. Ska bli härligt med promenader och cykelturer utefter Nossan.

Hej, tack för din synpunkt.
Jag ska framföra detta till alla dom som röjde efter Tengenepromenaden. Dom gjorde ett fantastiskt jobb.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210307

JAG KOMMER IFRÅN LIDKÖPING! OCH SKA HJÄLPA EN VÄN! ÖPPETIDER ÄR JU MEST FÖR DEM SOM ÄR DAGLEDIGA!!! TROLIGEN HAMNAR SÄKERT SOPERNA I ERAN KOMMUN! PÅ EN ANNAN PLATS! ÄN VAD SOM VAR TÄNKT.

Hej, tack för din synpunkt.
Om det är avfall som ska lämnas på vår återvinningscentral uppe på Forshall så är det varierande öppettider för att passa alla medborgare. Dessa finns beskrivna på kommunens hemsida.
Om det är hushållssopor som avses i frågan, så är det ordinarie sophantering som ska användas och inget annat.
Hör gärna av dig om du har frågor så löser vi dom. Det är ju ingen som vill att soporna du beskriver ska hamna olagligt på en annan plats.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210303

Övergångsställe och skyltar korsningen Tengenevägen Jon Jespersgatan verkar lite oklart.
Vad gäller för regler mellan bilister, cyklister och gående?
Det syns inga övergångsställen på vägen och gatan, det sitter 3 herrgårmanskyltar, men den som saknas är just på gång/cykelvägen mellan Vårdcentrum och Skolan?Detta behöver kollas upp.

Tack för din synpunkt.
Vi håller just nu på med en trafikplan för kommunen där vi kollar över helheten.
Angående målning av linjer i våra övergångsställe så skulle detta gjorts i höstas, men Skanska fick ont om tid, delvis p g a vädret.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210302

Tycker att det är anmärkningsvärt att kommunen inte går ut och informerar om att de gröna påsarna för matavfallssortering inte längre behövs.
Det har inte skrivits i tidningen och står inget på hemsidan.
Ge info om hur ni tänker när det gäller sopor framöver.

Hej, tack för din synpunkt.
Har inte kommunen gått ut med detta så kan jag hålla med om att det inte är bra. Vi har påbörjat ett arbete med att se över sophanteringen och hur vi ska lösa det framöver. Om du har fler frågor får du gärna höra av dig.
Mvh.
Lars Lundmark, teknisk chef

210226

Jättemysigt med kåtan vid skubbet men den ligger väldigt tråkigt längs parkeringen. Hade varit önskvärt med fler kåtor runt om i skog å landsbygd.
Ex en vid tengene längs med nossan å en vid forshall och någon inne i skogarna vid lilla och 2:an på skubbet.

Tack för din synpunkt.
Grillkåtan som ligger vid skubbet har Strokeride placerat dit, i närheten av deras Mountainbikespår och pumptrack bana. Det tackar vi dom särskilt för då den är flitigt använd.

Angående grillplatser och olika former av bänkar är något vi håller på och ser över. Historiskt sett så har dessa varit utsatta för åverkan och förstörelse om dom varit placerade "utom synhåll" vilket försvårar den perfekta placeringen av dessa.
Mvh.
Per-Anders Almén, driftschef

210302

Hur kan andra kommuner ha coronaöppet på badhus men inte Grästorp? Simma kan vara den enda träningen för många och det vore toppen att kunna erbjuda detta till invånarna!

Hej och tack för ditt meddelande.
Det finns badhus som valt att ha öppet och det finns badhus som valt att ha stängt.
I dagsläget så är badet inte besiktigat efter att renoveringen genomförts så det måste vi invänta i steg ett.
Därefter kommer vi att göra en bedömning av Corona läget och i första hand öppna upp för skolbarn att komma och få undervisning.
Om vi i detta skede även kan öppna upp Corona säkrat genom att ex ha bokning och begränsat antal som kommer vi naturligtvis att göra det. Vår absoluta önskan och ambition är att kunna öppna upp badet så fort som möjligt.
Med vänliga hälsningar,
Mona Wesslen/Almqvist
Utvecklings- och Fritidschef

210212

Om Grästorp kommun röjer halva sidan av Tengenepromenaden och gör skidspår på andra halvan kommer joggare och skidlöpare få ett > 3 km väldigt vackert stråk längs Nossan! Ett annat förslag är att mäta isen på Nossan och som jag tror att den håller för att som man gjorde på 70-talet röja ett stråk för skridskoåkning! Kommunen borde vara på tårna när det gäller att visa att när vädret tillåter är det en bra vinterort. Prognosen visar vinter åtminstone 10 dagar till (-21/2).

Tack för din synpunkt

Det är alltid bra att vara på tårna gällande ideer och synpunkter. Jag börjar med frågan angående skidspår på Tengenepromenaden. Dels så har inte snömängden varit tillräcklig för att kommunen ska kunna anlägga skidspår med befintlig spårsläde, samt att Tengenepromenaden är just en promenad. Kommunen har gett ut ett inriktningsdokument (Dnr 246/2020), som kommunstyrelsen fastslagit, där detta förtydligas.

Sen till att ploga isen på Nossan. Här lägger jag en egen aspekt i det hela och det hjälper inte att kontrollborra isen och att vi sedan lovar att den är säker att beträda. Det räcker med underströmmar på något ställe för att vi ska få väldigt tunn is. På dom ställen där isen används i och runt omkring samhället har man som privatperson gjort en bedömning på vad som är lämpligt, både gällande säkerhet och sin egen utrustning därtill och sedan plogat/skottat upp fria is-områden.

Vi inom kommunen kan inte ta på oss ansvaret för att hålla en sådan is "säker" men visst skulle det vara roligt om vi hade haft ett sådant stråk för skridskoåkning. Vi kastar inte bort tanken utan tar med oss den som en god ide!

Mvh

Per-Anders Almén, driftschef

210215

Hejsan!

Jag tycker att Grästorps kommun bör se över vägskyltarna så att det finns skyltar och att de vägleder och följer trafikreglerna som gäller.

ex, Velandagatan, korsande gator har stopplikt, men de vet inte de som kommer på Velandagatan om för det finns ingen skyltning som talar om det?

Korsning JonJespersgatan Oskarsgatan nya cukelöverfarten diagonalt över korsningen, cyklister tror av vägmålningen att dömma att cyklister har företräde, men det finns inga skyltar som säger varken det ena eler det andra, varken på cykelvägen eller JonJespersgatan / Oskarsgatan? ska det behöva hända en olycka innan det blir några bestämda regler i denna korsning?

Utfart från torget (Oskarsgatan) ut på Torggatan. Det finns ingen skyltning för de som kommer på torget och kör ut eller över Torggatan? man kan tro att det är högerregeln här, men Torggatan är väl huvudled?


Hej

Tack för din synpunkt.

SWECO håller för närvarande på att ta fram en trafikplan för Grästorps kommun, på uppdrag av Miljö- och byggnämnden. En inventering av befintlig skyltning och förslag på förbättrad och förtydligad skyltning och trafikregler tas fram.

Det är många kloka funderingar och synpunkter och vi tar med oss det i vårt fortsatta arbete.

Mvh

Per-Anders Almén, driftschef

210218

Nya GC- vägen, Rönnvägen förbi panncentralen, behöver en hundlatrin. (fanns en innan ombyggnaden). Bäst placerad mitt för p-platsen vid Björkdungen. Går man Rönnvägen från Ågatan, Jon Jespersgatan mot Centralskolan finns endast en vid Granvägen.

Hej,
Tack för din synpunkt. Vi återställer ursprunglig hundlatrin enligt önskemål så fort som möjligt.

Mvh,
Per-Anders Almén, driftschef

210219

Hej, jag läser på Grästorps kommuns hemsida under rubriken Klimat 2030 att ”Våra nya personbilar är miljöbilar”. Hur definierar Grästorps kommun begreppet en miljöbil? Och när ska isåfall dessa miljöbilar börja köpas in alternativt bytas ut successivt?

Hej!

I Grästorps kommuns utvecklingsplan är vår benämning av miljöbil ett fordon som i första hand drivs av fossilfritt bränsle.

Vi arbetar med övergången. Initialt handlar det om elbilar och arbetet kommer löpa vidare under våren och framåt. Våra fordon kommer bytas ut successivt.

Med vänlig hälsning,Tommie Ravn, Digitaliseringschef och Fordonsansvarig

210206

SKUBBET : DÄR FINNS 2 vindskydd det som är mot åkrarna vid den stora fina eken SAKNAR SITT PLATS TYCKER JAG, PÅ BAKSIDAN AV VINDSKYDDET RÄCKER MED 2 ST 5METERS PLANK mot väggen ock tre konsoler så har man sol mins10 timmar från det läget pm dagen när den är framme.

Hej

Tack för din synpunkt.

Vi tar med oss frågan inför utvecklingen av våra motionsspår och promenader. Det är bra att ni tillför specifika tankar och önskemål och det ger oss inom Samhällsbyggnadsverksamheten en bra bild av vilka behov som eftersöks.

Mvh

Per-Anders Almén, driftschef


210223

Hej!

Kommer det att satsas något extra på simundervisningen för de yngre eleverna i Grästorp? Pga av stängning och restriktioner har simskolan helt uteblivit.

I Vara går eleverna klassvis till simlärare på badet. Är det möjligt? Kan simundervisning läggas in på gymnastiklektionerna? Hur ser framtidsplanerna

Tack för din synpunkt.

Badet beräknas öppna igen under våren 2021.

Så snart som badet öppnar så kommer skolan att ge eleverna simundervisning inom ramen för undervisningen i idrott och hälsa.

När det gäller simskola för allmänheten så är vår yttersta önskan att komma igång så fort som möjligt. Här behöver vi dock följa de restriktioner som finns kring pandemin vilket gör att vi i dagsläget inte kan ge besked om datum eller i vilken omfattning vi kan öppna.

Med vänlig hälsning

Eva Dahl

2101023

Cykelväg till Flakeberg

Om markägare till den planerade cykelvägen motsätter sig byggnation av cykelvägen kommer ni då tvångsköpa loss mark?

Hej,

tack för din synpunkt!

I första hand kommer hela projektet att genomföras med frivilliga överenskommelser med samtliga markägare, det har sedan start varit kommunens intention. Vid tidigare dialogmöten och samtal med markägare har det visat sig vara en överlag positiv respons på projektet och därför har kommunen inte börjat fundera i några banor på tvångsvisa alternativ. Kommunen jobbar på att få fram en detaljerad projekteringshandling, som kan ligga till grund för vidare dialog med markägare.

Hälsningar

Erica Olson

samhällsplanerare

210202

Det sägs att kommunen utdömt lekplatsen på österlånggatan på innegården mellan österlånggatan 5 och oskarsskolan. Varför står denna då kvar och inte rivs eller restaureras. Som det är nu är det en fara att leka vid denna lekplats.

Hej,

Tack för din synpunkt.

Jag får hänvisa dig till Fastighetsägaren då denna lekplats ej ligger under kommunens ansvar. Det är viktigt att dom är besiktigade och är i bra skick så att inte barnen kommer till skada.

Hälsningar

Per-Anders Almén,

driftschef

210107

Finns det någon karta på var hundbajspåsarna finns i samhället?

Hej,

tack för din synpunkt.

I dagsläget finns ingen karta på kommunens hemsida över vart hundbajspåsarna sitter men jag tycker det är ett mycket bra förslag. Jag ska försöka få till detta med hjälp av våra kommunikatörer.

Hälsningar

Malin Lexberg,

enhetschef social verksamhet

210129

Nu är det äntligen tjäle i marken och rejält kallt! Kan då kommunen ta av på österbergskulle? Vi har varit lovade detta i flera år och nu är det tillräckligt kallt samt att barkborren och breddandet är klart på skubbet. Snälla, det är hög tid

Hej,

Tack för din synpunkt.

Beställningen på att gallra Österbergskulle ligger hos Sydved. Vi påminner dom om att det är viktigt att få detta gjort. Angående granbarkborren så är det fortfarande ett stort problem för avverkningen, då stora delar död och skadad granskog fortfarande inte är nedtagen. Mindre uppröjning av Österbergskulle har vi lejt ut på annan entreprenör, men det gäller redan fällda träd.

Jag lovar att ligga på Sydved igen om ett besked. Kommunen vill inget hellre än att detta kommer till skott!

Hälsningar

Per-Anders Almén,

driftschef

210127

Den nya fina skubbetpromenaden är färdig.

Tyvärr så saknas dränering på ett 15 tal ställen.

Detta har resulterat i vattensamlingar som nu frusit till livsfarliga blankisar.

När det som nu kommit lite snö över ser man inte dessa vilket kan resultera i fall med svåra skador som följd

Hej,

Tack för din synpunkt.

Vi kollar över just dessa passager där det rinner vatten över spåret. Vi kommer göra en 1-gångsinsats under morgondagen och grusa upp dessa partier.

Hälsningar

Per-Anders Almén,

driftschef

210127

Omledning av trafiken till återvinnings-anläggningen!

Hade varit önskvärt med en skylt vid den östra infarten på Lilla Bergsvägen där man informerade om att det inte gick att köra till återvinningsanläggning den vägen. Att man var tvungen att köra runt via 44:an. Som det nu är var det flertal bilar med lass som fick vända borta vid Forshall.

Hej,

Tack för din synpunkt.

Det är Trafikverket som håller på med Trumbyten bl a vid Forshall och det är olyckligt om dom inte har en klar skyltning angående detta. Dock är det inget som Grästorps Kommun kan göra något åt, mer än att framföra att medborgare har åsikter angående hur vägomledningarna har skötts. Det bästa är om alla som upplever detta problem upplyser Trafikverket om detta. Jag framför en åsikt från Kommunens sida angående detta då det är fler som upplevt skyltningen oklar. Trafikverkets ärendenummer 1093698.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftchef

210126

Skubbet är väldigt halt på sina ställen. Det är rena blankisen. Det behöver halkbekämpning. Tänker på de slingorna runt tippen och Tengenevägen.

Nu i covid-19 tider används skubbet mer än någonsin så åtgärd hade uppskattats av väldigt många medborgare.

Det sitter ju skyltar om ej vinterväghållning uppe, men nya tider kräver nya åtgärder.

Tack på förhand.

Hej,

Tack för din synpunkt.

Jag är tacksam för att denna fråga kom in som en synpunkt. Det är mycket halt på skubbet just nu och den lösning som har varit tidigare är ju att vi inte har utfört någon snöröjning eller halkbekämpning. Detta upplyses via skyltar vid Skubbet.

Sen har ju Skubbet genomgått en rejäl ansiktslyftning under hösten och blivit en attraktiv motionsmöjlighet även vintertid. Det som krävs för att hålla en hög "året-runt" standard, är mer insatser av både personal och maskiner. Det finns inte just nu men det går alltid att förändra efter nya förutsättningar.

Jag plockar synpunkten vidare och hoppas på en snabb och övertid bra lösning.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftschef

210117

Hej jag undrar var den soptunnan tog vägen på Rönnvägen när det gjordes iordning skulle vara bra om det fanns en på den nya gång o cykelvägen .

Hej,

tack för din synpunkt.

En papperskorg / tunna kommer att återställas av park/gatuenheten så snart vädret blir lämpligt

Med vänliga hälsningar

Stefan Tobiasson

Projektledare Teknisk verksamhet

210113

Jag har gått Forshallspromenaden idag som är mycket halt. Det är risk för brutna kroppsdelar.Tror inte sjukhusen vill ha mer patienter som är onödiga i dagsläget. Har pratat med fler Grästorpsbor som halkat ochramlat och slagit sig, som även fått uppsöka Vårdcentralen. Det behövs någon slags åtgärd.

Hej,

Tack för din synpunkt.

Här kommer en summering på hur våra fina promenader sköts i samband med snö och halka.

Forshallspromenaden: Snöröjs och halkbekämpas i mån av tid. Övriga samhället har förtur.

Tengenepromenaden: Snöröjs och halkbekämpas ej

Skubbet: Snöröjs och halkbekämpas ej

För att uppmärksamma detta finns det skyltar uppsatta vid varje promenadspår. Just för att vi ska vara extra försiktiga vid halt underlag.

Som övrig information så har vi grusat Forshallspromenaden under onsdagen. Vi vill ju inte att våra användare av spåren skadar sig, men i väderlägen som nu har varit med blandat plus och minusgrader så blir det extra halt, tyvärr.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftschef

201229

Hej angående cykelväg Grästorp-Tre Älgar.Finns det möjligtvis ngn annan typ av vinterunderhåll för denna sträcka då det grus som ligger nu mer än gärna äter sej in och punkterar cykeldäck.Sträckan är dessutom populär hos rullskidåkare, det omöjligjörs med det grus som ligger nu.Kan ev sopsaltning vara ett alternativ?Om detta ev är för dyrt eller omöjligt att genomföra så kanske tumlat grus på ena halvan av asfalten vore ett alternativ,möjliggör för både fotgängare,cyklister och rullskidåkare att använda cykelvägen.

Hej!

Tack för din synpunkt!

Vi använder ett kalkgrus som inte är av det vassaste slaget, för att inte skapa onödiga punkteringar men samtidigt få bästa halkbekämpning. Men jag tar med mig frågan angående vilket material vi köper in.

Sen förstår jag din fråga angående rullskidsåkning och att det är en väldigt bra väg för detta men vi måste halkbekämpa alla gång- och cykelvägar. Vi har just nu bara en metod och det är att vi grusar med en sorts grus. Hoppas det är OK ändå.

Vi håller tummarna för mer snö så att det kan bli riktiga skidspår istället.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftschef

210118

Jag har sagt det förut och jag säger det IGEN: vi har VÄLDIGT konstiga ”bussar” i den här hålan. En del registreringsnummer räknar jag kallt med får en saftig böteslapp till ägaren av denna ”buss”. Alla som långtidsparkerar på 30 minutersparkeringen borde också få saftiga böter.

Hej. Vi är tacksamma över synpunkter kring parkeringar i samhället, det underlättar parkeringsarbetet. Vi har meddelat våra parkeringsvakter om detta och de kommer hålla särskild uppsikt på parkeringar i anslutning till busshållplatser.

Vänliga hälsningar

Oskar Lindgren

Nämndsekreterare Miljö- och byggnämnden

210109

Gatlyktan utanför Södergatan 67 är trasig. Lyser ibland eller blinkar.

Hej

Tack för din synpunkt

Jag noterar detta och den kommer att lagas i samband med nästa översyn av gatubelysningen.

Hälsningar

Per-Anders Almén

driftschef

210107

När planeras bygget av cykelvägen till Flakeberg att starta?

Hej, tack för din synpunkt!

I nuläget står vi inför att göra en projektering över sträckningen mer i detalj, som kan ligga till grund för de nyttjanderättsavtal som behöver tecknas med berörda markägare.

Beroende på hur processen med projekteringen löper på, samt hur lång tid det tar att teckna samtliga avtal, så är det svårt att säga när byggstart kan bli. Efter att vi har dessa delar färdiga är det lättare att säga hur tidsplanen ser ut och när byggstart kan ske.

Hälsningar

Erica Olson,

samhällsplanerare

210106

Cykelvägen längs östravägen jag tycker inte att jag fick svar på min fråga hur man ska cykla på ett mindre trafikerat grusvägsnät till flakeberg som Kent Larsson sa i NLT jag ville se på en karta hur Kent menade för nu verkar det som om han inte talade sanning så det vore trevligt med ett förtydligande av vad han menar

Hej, tack för din synpunkt!

Vid Nlt:s intervju uppstod nog ett litet missförstånd angående denna cykelväg.

Cykelvägen över Mjölån är en första etapp som genomförs samtidigt som Östra vägen då det blir lite billigare att göra det i samband med åtgärderna som ska göras kring Östra vägen.

Nästa etapp på den cykelvägen är en fortsatt utbyggnad till väg 44 och ytterligare någon kilometer mot Lidköping för att knyta ihop den med det mindre vägnätet som löper ut mot Särestad och vägen mellan Flakeberg och Håle. Dock ligger denna etapp några år framåt i tiden.

Med Vänlig Hälsning

Kent Larsson

KSO/Kommunalråd

210105

Önskar öppna gymmet på Åsevi för personalen. I dessa tider behövs fysisk aktivitet. Man tränar nästan alltid helt själv så att hålla avstånd är inga som helst problem!

Hejsan!

Tack för din synpunkt!

Vi är positiva till att vår personal tränar men så som situationen har sett ut fram tills nu så har det inte varit möjligt att öppna upp våra gym. Vi kommer att göra en ny helhetsbedömning den 11:e januari och om smittspridningen i stort går neråt så kommer vi att överväga att öppna gymmen igen. Vi är som sagt positiva till att vår personal tränar men vi har också ett övergripande ansvar att minska smittspridningen. Vi återkommer med mer information efter den 11:e januari.

Med vänlig hälsning,

Linda Esseholt Hermansson

Kommundirektör

210103

Hej, jag tycker att det borde vara bra att anordna belysning på den fina gångsträckan som är mellan Grästorp och Tengene. Hade varit både riktigt bra och mysigt att ha den belyst. Sen är det en säkerhets sak i fråga för att gå ensam i mörkret är både farligt och osäkert!!!

Hej,

Tack för din synpunkt.

En bra ide som vi ska titta vidare på, både ur aspekten säkerhet som alltid är en viktig samhällsfaktor, men även att det kan vara fint och praktiskt när vi utnyttjar våra motionsspår och promenader mer i dessa tider.

Hälsningar

Per-Anders Almén

Driftschef

210103

Fin och stämningsfull nyårshälsning. Tack för fin musik, och tänkvärda ord från varma människor.

Tack för din synpunkt!

Roligt att du uppskattade nyårshälsningen. Det gjorde jag med :)

God fortsättning!

Med vänlig hälsning,

Linda Esseholt Hermansson

Kommundirektör

201231

Så jättefin nyårshälsning! Fantastisk musik och sång! Dem vill jag höra mer av!

Hejsan!

Tack för din synpunkt!

Roligt att du uppskattade nyårshälsningen. Det gjorde jag med :)

God fortsättning!

Med vänlig hälsning,

Linda Esseholt Hermansson

Kommundirektör