Dela sidan på sociala medier

Kris i livet

De flesta hamnar i någon slags personlig kris någon eller några gånger i livet.

Krisen kan bero på en hemsk eller sorglig händelse, men kan också vara en period i livet då man utvecklas och förändras mycket. Det kan ”skaka om en” ordentligt, och kännas i både tankarna och kroppen.

Hur man reagerar och hur lång krisen blir är olika beroende på vad det är för sorts kris, vad man har varit med om tidigare och vilket stöd man får.

Olika sorters kriser

En kris är en förlust eller en sorg, att något förändras ordentligt i ens liv. Utvecklingskriser handlar om att man förändras i sin identitet och personlighet genom olika perioder i livet. Tonårstiden kan vara en sån utvecklingskris.

När man utvecklas från barn till vuxen brukar man förändras mycket som människa. Man kan känna sig både stor och liten på samma gång och kanske vilsen kring vem man är eller vad man vill i livet. Det handlar om att komma på vem man är och vad man vill göra.

Läs mer om stöd till barn och unga

Att vara förberedd

Krisen kan bli mindre jobbig om man är lite förberedd när förändringen kommer. Att vara förberedd betyder att barnet eller den unge har kunskap om vad som kommer att hända.

Till exempel, det kan vara lättare att barnet eller den unge i god tid får veta att en närstående är svårt sjuk och kommer att dö eller att mamma och pappa ska skiljas.

Källa: www.umo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster