Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 14 december 2020

Nya nationella allmänna råd

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i Västra Götaland. De nya råden innebär att vi får fira jul och nyår med en mindre krets av människor.

De nya nationella råden innebär en skärpning kring det personliga ansvaret och att alla är skyldiga att vidta försiktighetsåtgärder. Vi ska bland annat:

  • begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer vi normalt träffar. Det kan till exempel vara de vi bor tillsammans med eller bara några få vänner eller närstående utanför hushållet.
  • undvika att ingå i flera olika grupper.
  • umgås utomhus om det går och hålla så mycket avstånd som möjligt.
  • undvik att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid.
  • undvika platser där det finns trängsel och om möjligt handla ensam.
  • undvika att resa om det inte är nödvändigt. Om det är nödvändigt ska det ske på ett smittskyddsäkert sätt.
  • arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.

Det är viktigt att begränsa antalet personliga möten även under storhelgerna och åtta personer är därför den nya normen för alla sociala situationer.

De nya råden gäller tillsvidare. Restriktionen om maximalt åtta personer vid en allmän sammankomst och offentlig tillställning ligger kvar.

Information från Folkhälsomyndigheten om råden inför storhelgerna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information från Länsstyrelsen Västra Götaland  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SMS till allmänheten den 14 december

På måndag den 14 december kommer det att skickas ett sms till alla mobiltelefoner i landet. Avsändare är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Folkhälsomyndigheten och texten är en uppmaning om att följa de nya skärpta råden som börjar gälla från och med måndag.

Texten i sms:et kommer lyda ”Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation.”

Därför skickas sms:et

Regeringen och myndigheterna vill understryka hur angeläget det är att hela befolkningen får relevant information om vad som gäller för att kunna bidra till att minska smittspridningen av covid-19. Inför stundande helger och ledigheter är detta extra angeläget och genom sms hoppas de kunna nå den största delen av Sveriges befolkning.

Fyra största mobiloperatörerna är med

Telia, Tele2, Telenor och Tre och med och sprider den viktiga information i det allvarliga läge vi befinner oss i.