Dela sidan på sociala medier

Klimat och hållbarhet

Vad gör Grästorps kommun för klimatet - och hur kan du som medborgare leva mer hållbart i Grästorps kommun? Här har vi samlat information du kan ha hjälp av.

Satsning på cykelvägar

Det ska bli enklare och tryggare att cykla i Grästorps kommun! Både inom tätorten och mellan kommunens byar och centralorten. Hör samhällsplanerare Erica Olson berätta mer om satsningen på cykelvägar i filmen nedan.

Återvinningscentralen

En enkel insats du kan göra för miljön och klimatet är att sortera ditt avfall. Det du inte kan sortera i på de vanliga återvinningsstationerna kan du lämna på återvinningscentralen i Forshall. Här kan du lämna möbler, porslin, vitvaror, trädgårdsavfall, brännbart material och mycket annat. Materialet som du lämnar blir till materialåtervinning eller energi.

Öppettider och mer info om Forshalls återvinningscentral hittar du här. Öppnas i nytt fönster.

Har du funderingar kring hur du ska sortera ditt avfall på återvinningscentralen? Prata då med Kevin eller någon av hans kollegor så hjälper de dig!

Energirådgivning

Funderar du på att sätta upp solceller, en laddstation för elbil eller energieffektivisera din bostad? Kontakta Skaraborgs energirådgivare! Här hör du Raéd Alwan, energi- och klimatrådgivare, berätta om vad de kan hjälpa till med.

Här kan du läsa mer om energi- och klimatrådgivning

Handla lokal mat

Lokalproducerat

Vill du minska transportsträckan din mat har från där den produceras tills att den landar på din tallrik? Runt Grästorp finns både flera gårdsbutiker och säsongsvis kan du också handla mat av lokala producenter på Grästorps REKO-ring. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Grästorps gårdsbutiker på turismhemsidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.eller se en film om gårdsbutikerna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hämta din egen miljötratt

Miljötratt

Miljötratten är ett hjälpmedel för att hushåll på ett enkelt sätt ska kunna samla upp överblivet fett och matolja. Matolja och fett inte hör hemma i avloppet. När olja och fett hälls ner i avloppet så stelnar det och orsakar stopp. Förutom det uppenbara - att det är jobbigt och trist med stopp i avloppet - så innebär det en rad tråkiga följder:

 • Dyrt och tidskrävande att få bukt med
 • Kan leda till översvämningar
 • Riskerar att locka till sig oönskade gäster som t ex råttor
 • Fettsyrorna kan dessutom orsaka skador på betongrören

Så missa inte att hämta ut en egen miljötratt till ditt hushåll, helt kostnadsfritt, på Medborgarkontoret i kommunens hus.

Instruktion om använding medföljer tratten.

Kommunens klimatlöften

Grästorps kommun är en av kommunerna i Västra Götaland som antagit klimatlöften för att Västra Götaland ska bli en fossiloberoende region 2030. Det innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med 80 procent från 1990-års nivåer till 2030.

Grästorps kommun antar 8 av de 20 målen 2021.

 1. Vi använder en klimatstyrande resepolicy.
 2. Våra nya personbilar är miljöbilar
 3. Vi ställer krav i upphandling för transportdelen i nya avtal
 4. Vi analyserar inköpens klimatpåverkan och ställer krav i prioriterade upphandlingar
 5. Vi mäter matsvinn i offentlig verksamhet och har mål
 6. Vi beräknar klimatpåverkan från maten i offentlig verksamhet och har mål
 7. Vi har 100 procent förnybar el i kommunens elavtal

I klimatstrategin för Västra Götaland prioriteras 4 områden.

 • Hållbara transporter
 • Klimatsmart och hälsosam mat
 • Förnybara och resurseffektiva produkter och tjänster
 • Sunda och klimatsmarta bostäder

Strategin för att nå målet om fossil oberoende har beslutats av regionfullmäktige och Länsstyrelsen i Västra Götaland. Kommunstyrelsen i Grästorp kommun har beslutat om att anta 7 mål till 2021.

Delaktighet i SMaRT-projektet

En annan av Grästorps kommuns hållbarhetssatsningar är medverkan i turism- och hållbarhetsprojektet SMaRT. Under 2022-2022 undersöker 5 kommuner i Skaraborg (Lidköping, Götene, Skara, Vara och Grästorp) hållbara transportlösningar mellan våra resecentrum och våra besöksmål - som ofta ligger en bit utanför tätorten. Detta för att både tillresta besökare och hemestrande kommuninvånare ska ha möjlighet att välja ett annat färdmedel än den egna bilen på semestern.

Under sommaren 2022 kommer bl.a. elcyklar och elbil finnas tillgängliga för uthyrning vid Grästorps resecentrum. Läs mer om projektet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I filmen ovan hör du landsbygds- och näringslivsutvecklare Sofie Skalstad berätta mer om projektet och testerna som genomfördes 2021.

Rätt från slätt

Rätt från slätt

Grästorps kommun driver under 2020-2022 ett projekt för att undersöka hur mer av den mat som produceras lokalt också kan ätas lokalt. Rätt från slätt tittar på vad man som kommun kan göra för livsmedelsstrategiska insatser från kommunens näringslivsenhet, insatser som riktar sig till en mer storskalig produktion av livsmedel.

Essunga, Götene, Vara och Vänersborg kommun samverkar med Grästorp i projektet. Dessutom finns Hushållningssällskapet Västra, Lokalproducerat i Väst och LRF Västra Götaland med i projektets referensgrupp.

Läs mer om Rätt från slätt här! Öppnas i nytt fönster.