Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 12 januari 2024

Naturen runt knuten - även centralt!

Grästorps kommun finns i en utpräglad landsbygdsmiljö, vilket märks av oavsett om du bor inne i samhället eller någon annanstans i kommunen. Tack vare statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt "LONA" så finns nu fler möjligheter att upptäcka naturen även nära Grästorps centrum.

Lilla Bergaparken

Lilla Bergaparken 1

Lilla Bergaparken är en aktivitetspark för hela familjen, mitt i centrala Grästorp. Här kan du lära dig mer om geologi, polinering och biolgisk mångfald, klättra på Hallberg, gunga tillsammans och mycket mer!

Lilla Bergaparkens tema är givetvis kopplat till Platåbergens Geopark, Sveriges första UNESCO Globala Geopark, som Grästorp är en del av. I Lilla Bergaparken finns geoparkens berg representerade, helt klättervänliga för små ben fulla av spring och lek! Här kan besökare enkelt bestiga Halleberg, ta sig till utkiksplatsen på Hunneberg eller åka rutschkana ner för Kinnekulle. Lugnås qvarnstensgruva, Mösseberg, Ålleberg samt Billingen finns även de konstnärligt uppbyggda i parken.

Lilla Bergaparken drönarbild ingång

Runt om i Lilla Bergaparken finns blommor, buskar och boplatser för just bin, humlor och andra insekter. Vi vill gärna hjälpa dem lite på traven. Exempelvis är stenmuren runt parken både ett jättestort insektshotell och växterna på toppen fungerar som vattenreserv och skafferi. Mer tips om hur du kan hjälpa pollinerare här vi samlat här! Pdf, 3.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta projekt.

Forshalls naturpark

Forshall 2

Vill du ha en plats att grilla korv på i helgen eller ett mål med kvällspromenaden? Missa då inte det iordningställda området i Forshall - Forshalls naturpark. Här finns både grillplatser, vindskydd och picknickbord och tackvare den nybyggda och tillgänglighetsanpassade spången Ytterhöljabron kan du ta dig ända ner till vattnet och få en fin vy över forsarna. Oavsett om du går eller rullar fram!

Forshall 2

Naturparken i sin helhet med den färdigställda Ytterhöljabron invigdes i september 2023 och har gjorts möjlig av ideella krafter i Grästorps Framtidsförening.

Projektet finansierades av Grästorps kommun och statliga bidrag till lokala naturvårdssatningar.

LONA