Dela sidan på sociala medier

Ny socialtjänstlag

En ny socialtjänstlag gäller sedan 1 juli 2025, (2025:400). Socialtjänstlagen syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad.

Enligt den nya socialtjänstlagen ska socialtjänsten:

  • Arbeta mer förebyggande: Nå ut till människor innan problem uppstår eller växer. Erbjuda snabbare och enklare insatser utan behovsprövning.
  • Vara lätt tillgänglig: För att socialtjänsten ska kunna arbeta förebyggande och erbjuda tidiga insatser krävs att människor har kunskap om socialtjänsten och att det är enkelt att komma i kontakt med den.
  • Främja jämställda levnadsvillkor: Kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter, till exempel genom att socialtjänsten säkerställer att kvinnor och män bemöts utifrån sina individuella förutsättningar – utan könsstereotypa föreställningar – och att verksamhetens praktiska utformning inte bidrar till att upprätthålla omotiverade skillnader mellan könen.
  • Bedriva verksamheten i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet: Den hjälp som erbjuds ska baseras på bästa tillgängliga kunskap om vad som kan göra mesta möjliga nytta för individen.

Insatser utan individuell behovsprövning

En av nyheterna i socialtjänstlagen är att socialnämnden ges en möjlighet att tillhandahålla insatser för personliga behov till enskilda utan individuell behovsprövning. Den nya möjligheten syftar till att ge socialtjänsten bättre förutsättningar för att erbjuda tidiga och förebyggande insatser.

Genom att kunna tillhandahålla insatser till enskilda på ett förenklat sätt är tanken att socialtjänsten ska nå invånare tidigt och därigenom motverka behov av mer omfattande insatser.

Sociala myndighetsnämnden i Grästorps kommun har beslutat vilka insatser som inledningsvis kan erbjudas utan individuell behovsprövning. Vilka dessa insatser är kommer du kunna du läsa mer om på sidorna nedan. Sidorna är under uppbyggnad och uppdateras löpande.

  • Insatser utan individuell behovsprövning - barn, unga och familj
  • Insatser utan individuell behovsprövning - vuxna

Dokumentation

Dokumentation behövs för att följa upp effekterna av olika insatser. Utan dokumentation blir det svårt att bedöma om en insats bidrar till en positiv utveckling på sikt och för vilka grupper. Detta gäller oavsett om insatser tillhandahålls efter behovsprövning eller utan behovsprövning.

För att dokumentationskraven inte ska bli för omfattande har undantag för dokumentationsreglerna i den nya socialtjänstlagen föreslagits för genomförande av rådgivning och insatser som tillhandahålls utan individuell behovsprövning.

Sociala myndighetsnämnden har beslutat vilka insatser som undantas från skyldigheten att dokumentera.