Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 28 december 2020

Hög smittspridning även i Grästorps kommun

Läget i samhället är allvarligt, med en hög smittspridning som går fort. Statistiken från Västra Götalands-regionen rapporterar 26 sjukdomsfall bland folkbokförda i Grästorps kommun under vecka 51, en kraftig uppgång från veckan innan.

Just nu kämpar vi mot en osynlig fiende, säger Carina Arvidsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Grästorps kommun. Viruset smittar innan man ser några symptom, vilket gör det närapå omöjligt att hålla borta från våra verksamheter. Just nu upplever vi ett utbrott i kommunens verksamheter, med sjuka chefer, medledare och omsorgstagare. Vi är dock trygga med att vi gjort allt vi kunnat under pandemin för att hålla smittan stången, och vi arbetar enligt regionens hygienrutiner med föreskriven skyddsutrustning och har hela tiden provtagit personal i mycket hög utsträckning.

Vår personal och våra chefer inom social verksamhet har arbetat under hela julen, de har verkligen ställt upp och täckt upp pass för sjuka kollegor, samordnat, smittspårat och rapporterat, berättar Hans Ekensskär, socialchef. Det känns tryggt med sådana fantastiska medledare, fortsätter han, men betonar samtidigt att läget är ansträngt just nu.

Beredda på att vaccinera

Grästorps kommun står beredd när de första doserna av vaccin levereras under början av 2021. Det är kommunens omsorgstagare som kommer att vaccineras först, enligt myndigheternas plan, och medledare i kommunen har redan börjat kolla av intresse för vaccination samt samla in samtycken. Sjuksköterskor som kan bistå vid vaccination är beredda och kan starta arbetet omgående.

Vädjan inför nyår

Den 18 december kom Folkhälsomyndigheten med ytterligare åtgärder för att bromsa smittspridningen i samhället. Där uppmanades kommuner och regioner att stänga ner all verksamhet som inte är absolut nödvändig. Ett stort ansvar ligger även sedan innan på den enskilda för att motverka smittspridning, till exempel genom att begränsa umgänget till en liten krets, framför allt nu under jul och nyår.

Vi har ännu inte sett effekterna av julfirandet i samhället, om folk valde att stanna hemma med ett fåtal personer eller om man samlades många. Inför nyår vill vi verkligen vädja till alla att ta hänsyn till de allmänna råden, hur trist det än känns. Stanna hemma, träffa bara de närmaste och var noga med hygienen. Det gäller att vi håller i och håller ut ytterligare, säger kommundirektör Linda Esseholt-Hermansson.