Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 7 januari 2021

Vaccinationer mot covid-19 inleds i Grästorp

Torsdag den 7 januari inleder Grästorp vaccinationer mot covid-19 på kommunens särskilda boenden.

Vi har varit beredda och bara inväntat leveransen med vaccin, berättar Carina Arvidsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Grästorps kommun.

De omsorgstagare som tackat ja till vaccinet kommer att få första dosen i veckan, och sedan nästa dos efter tre till fyra veckor.

Samarbetar med vårdcentralen

Det är kommunen som administrerar vaccinet till hyresgästerna på särskilt boende och till de som är inskrivna i hemsjukvård. De som har hemtjänst kommer att få vaccin av Capio, vårdcentralen i Grästorp.

"Kommunen har ett mycket bra samarbete med Capio, både till vardags och nu under pandemin. Det är vårdcentralen som har ansvar för provtagning och smittspårning av våra omsorgstagare, och vi har fått individuella bedömningar och ronder av läkare under helgdagar - en helt fantastisk back up för oss i en tuff situation. Tillsammans har vi kunnat ta fram löpande, lokala rutiner så att omsorgstagarna får just den bästa omsorgen." fortsätter Carina Arvidsson.

Folkhälsomyndigheten varnar för bedragare

Folkhälsomyndigheten varnar för att bedragare ringer upp äldre och uppger sig vara från Folkhälsomyndigheten. I flera fall har man bett personer logga in med mobilt bank-id på 1177 för att boka tid för vaccination. Vaccinet är gratis så det är viktigt att inte betala om någon ringer och säger att det kostar pengar att få vaccin

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Folkhälsomyndigheten vänder sig aldrig till allmänheten med uppmaningar om att logga in med bank-id eller med förfrågningar om bokningar, registreringar eller pengar. Den som får en sådan förfrågan uppmanas att inte logga in eller lämna ut några uppgifter om sig själv eller om sina konton.

Den som utsätts för ett bedrägeri eller bedrägeriförsök på detta sätt uppmanas att göra en polisanmälan."

Vård- och omsorgspersonal

Personal inom vård och omsorg kommer att vaccineras av externa utförare.