Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 26 januari 2021

Vaccination av medledare inleds i Grästorp

Under vecka 4 inleds vaccinationen av medledare i Grästorps kommun. Det är personal i priogrupp 1 som vaccineras först, det vill säga medledare inom vård och omsorg samt socialtjänst som arbetar med riskgrupper där det är svårt att hålla avstånd, enligt en prioritering från Västra Götalands-regionen.

Personalen kommer att vaccineras i samlingssalen i kommunens hus, där det finns gott om utrymme och där medledarna kan slussas in och ut genom separata in- och utgångar, och där man också övervakas femton minuter efter vaccinationen.

Det är fortfarande mycket viktigt att hålla avstånd, att vara noga med hygienen och att stanna hemma vid minsta symptom, poängterar Carina Arvidsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Grästorp. Rutinerna om hygien och om skyddsutrustning kommer att kvarstå, och det är viktigt att vara medveten om att man kan vara smittbärare även om man vaccinerat sig. Vi har fortfarande en resa framför oss, innan vi kommer tillrätta med virusets framfart och kan börja slappna av.

Stort intresse

Drygt 85% av medledarna i priogrupp 1 har tackat ja till vaccinet, och Carina Arvidsson som tillsammans med enhetschef Jessica Boderos samordnat vaccinationerna i Grästorps kommun, är mycket nöjda med utfallet. Dessutom har leveranserna med vaccindoserna kommit fram, vilket varit ett orosmoment.

Samordningen har fungerat bra, intygar både representanter från kommunen och från Doktor24, som är den externa aktören som sköter vaccinationen på uppdrag av Västra Götalandsregionen.

Hemsjukvården får också vaccin

Hittills har samtliga på särskilt boende och patienter som har hemsjukvård fått sin första dos vaccin, och i veckan fortsätter omsorgstagare som har dagverksamhet samt deras hushållskontakter som är skrivna på samma adress att vaccineras.

Vaccination inom hemtjänsten är planerad, och så fort leveransen av vaccin kommer, så är Capio beredda att starta upp med den.

På det stora hela, så har vi kommit en bra bit på vägen, avslutar Carina Arvidsson.