Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 4 mars 2021

Konst i skyltfönster bryter kulturellt dödläge

Konsthantverkaren Bittan Kron och konstnären Bengt Johansson visar just nu sina alster i ett skyltfönster vid järnvägsövergången i centrala Grästorp.
- Något måste ju göras för att bryta det kulturella dödläge vi befinner oss i, menar Bengt.

Det var under en promenad som Bengt fick se Bittan Krons silversmide och makramé i skyltfönstret på Storgatan. Han kontaktade fastighetsägaren Kent Jacobsson för att höra om han kunde få möjlighet att utöka skyltningen med sina verk. Det var inga problem, utan bara trevligt ansåg Kent, och lovade att konstskyltningen får vara kvar ända tills det kommer en ny hyresgäst.
Bilister, fotgängare och cyklister som tidigare frustrerat väntat på att tåget ska rulla förbi kan alltså numera sänka axlarna, varva ner och njuta av konst under den tid bommarna är nere.

Filmvisning på kvällar
- Det här är ett mycket passande och centralt ställe att visa konst på. Och det känns roligt att kunna erbjuda någon form av upplevelse i samhället nu när i princip allt ligger nere och är stängt, säger Bengt.
Bengt ställer ut framförallt akvareller men visar också filmer och bilder på tv-skärmar i fönstren, bland annat från Ljus-och Grästorpsfestivaler genom åren.
- Men jag visar även material från verksamheten i våra respektive ateljéer berättar han. Kruxet är att det är för ljust för filmvisning dagtid, så jag går hit vid tre-tiden på eftermiddagarna och sätter på skärmarna, som sedan får stå på hela kvällarna.
Bittan Kron ägnar sig åt makramé och smycken i smide. I sommar kommer hon också att ställa ut på Spikens fiskeläge tillsammans med några andra hantverkare.