Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 21 september 2021

Lättade restriktioner – vad gäller framöver?

Den 29 september lättar restriktionerna ytterligare. Läs om vad som gäller för testning, utlandsresa och hushållsnära kontakter framöver.

Ska jag testa mig vid förkylningssymtom?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är vuxen och har symtom på covid-19 testar dig för att se om du har en pågående infektion. Samma rekommendation gäller barn från förskoleklass, det vill säga från cirka 6 års ålder. Detta gäller även om du är vaccinerad mot covid-19.

Hur länge jag ska vara hemma vid sjukdom?

Testning och testsvar:

Gäller:

Gör så här:

Om test har tagits och det visar att du har covid-19. (Positivt testsvar)

Alla

Stanna hemma minst 7 dygn efter att du fått symtom. De två sista dygnen ska du inte ha feber och ditt allmäntillstånd ska var gott.

Detta gäller om du har tagit ett PCR-test eller ett antigentest (snabbtest).

Om test har tagits och det visar att du inte har covid-19. (Negativt testsvar)

Alla

Om du har tagit ett PCR-test stanna hemma tills du är pigg och frisk. Följ rutinerna för sjukfrånvaro på din arbetsplats.

Om du har tagit ett antigentest (snabbtest) kan du behöva ta ett till test innan du kan gå tillbaka till arbetet, skolan eller annan verksamhet. Du får information om hur du ska göra när du fått ditt testresultat.

Om inget test har tagits.

Barn i förskola och grundskola.

Observera att för barn i förskoleklass och grundskola rekommenderas i första hand testning.

Stanna hemma tills barnet är helt symtomfritt plus 2 extra dygn.

Om 7 dygn har gått sedan insjuknandet och de två sista dygnen varit utan feber och med gott allmäntillstånd, kan barnet återgå till förskola och annan skolverksamhet även om det har kvar lindriga symtom (exempelvis lätt hosta eller lätt snuva).

Om inget test har tagits.

(På webbplatsen 1177.se kan du se vad som gäller för provtagning för covid-19 i den region där du bor.)

Alla från och med gymnasieålder

Stanna hemma minst 7 dygn.

Om 7 dygn har gått sedan insjuknandet och de två sista dygnen varit utan feber och med gott allmäntillstånd, kan du återgå till arbete eller annan verksamhet även om du har kvar lindriga symtom (exempelvis lätt hosta eller lätt snuva).

Källa:Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad gäller om jag har en familjemedlem som är hemma med förkylningssymtom?

Så länge du själv inte har några symtom ska du gå till jobbet som vanligt. Är familjemedlemmen däremot bekräftad smittad av covid-19 gäller andra regler. Folkhälsomyndighetens information om du eller någon i familjen blir sjuk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad gäller om jag har en familjemedlem som är hemma med bekräftad covid-19?

I Västra Götaland rekommenderas att du som är hushållskontakt (från 6 år) men inte får symtom under tiden du är hemma, ändå provtar dig för covid-19. Provtagning sker 5-7 dagar efter att den som har covid-19 i hushållet tog sitt prov. Kontakta din vårdcentral för provtagning. Stanna hemma tills du har fått ditt provsvar.

Det här gäller för dig som är vaccinerad

Om du är vaccinerad med två doser vaccin och det har gått två veckor sedan sista dosen, gäller det här när någon i ditt hushåll eller en nära kontakt är sjuk i covid-19:

  • Om du själv får symtom på covid-19 ska du stanna hemma och testa dig. Det finns en viss risk att du kan bli sjuk i covid-19, trots vaccinationen, och därmed smitta andra.
  • Om du inte har några symtom på covid-19 behöver du oftast inte stanna hemma. Du kan till exempel gå till ditt arbete om du inte kan arbeta hemifrån. Följ alltid instruktionerna du får från vården.
  • Om du arbetar inom vård och omsorg kan du behöva testa dig för covid-19 trots att du är vaccinerad och symtomfri. Du får information från din arbetsplats och via smittspårningen om vad som gäller för dig.

Jag har varit utomlands, vad gäller vid inresa i Sverige?

Folkhälsomyndigheten har förlängt rekommendationen om att alla som varit utanför Norden bör PCR-testa sig vid hemkost. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den förlängda rekommendationen gäller till den 31 oktober.

Restriktioner kvarstår

Efter den 29 september kvarstår de allmänna nationella råden om att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma vid symtom.

Förhindra spridning av covid-19

Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.

Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt:

  1. Hålla avstånd till andra människor, och
  2. Särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Ska jag fortsätta arbeta hemifrån?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att så många som möjligt arbetar hemifrån till och med den 30 september. Därefter tas rekommendationen bort. Hör med din arbetsplats om vad som gäller därefter.