Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 15 oktober 2021

Grästorp blir följekommun i SKR:s modellkommunsprojekt

""

I sin roll som en av tio modellkommuner för digitalisering av äldreomsorgen, har Grästorp utsetts till följekommun av SKR. Detta inom ramen för arbetet med RPA och automatisering. Framför allt gäller det processer som är repetitiva och tidsödande, och ofta handlar det om enkla administrativa uppgifter som kan lämnas över till en digital medarbetare. RPA står för Robotics Process Automation. 

Johanna Linde är digitaliseringscoach i Grästorp, och arbetar med att inventera kommunens verksamheter på jakt efter processer som kan inventeras och digitaliseras. 

Det mest intressanta är när man går igenom processerna, när man tror att man har en självklar lösning, men så hamnar man någon helt annanstans. Processerna är som ett plockepinn, och i en såhär liten kommun så får man jobba lite på alla fronter samtidigt - men när man väl har börjat så klarnar bilden, både för mig och för chefer och medledare i kommunen, och vi kan snabbt identifiera flera processer att titta närmare på.

I början av oktober genomförde SKR ett seminarium om automatisering tillsammans med Grästorp, där Johanna Linde berättade om kommunens arbete. Seminariet finns att se på SKR:s hemsida. Länk till annan webbplats.

Bakgrund

Under 2020 blev Grästorp utsedd till en av tio modellkommuner av SKR, ett projekt som sträcker sig till 2022. Modellkommunerna ska fungera som föregångare för digitalisering inom äldreomsorgen, och ska tillsammans med SKR stötta andra kommuner med kunskap om digitala tjänster och välfärdsteknik.

Exempel på digital välfärdsteknik som redan används i Grästorps kommun är digitala signeringslistor, digitala lås, interaktiv spelplattform, digitalt stöd för välbefinnande och virtuella redskap för upplevelse och motion.