Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 8 november 2021

Grästorps kommun ansluter vid årsskiftet till kommunalförbundet Avfallshantering Östra Skaraborg

När Grästorp, Essunga, Götene och Vara blir medlemmar byter förbundet namn till Avfall & Återvinning Skaraborg.

Kommunfullmäktige i samtliga nya medlemskommuner har under 2021 beslutat att ansöka om medlemskap i AÖS från 1 januari 2022 och därmed föra över det kommunala renhållningsansvaret till förbundet. Det finns fördelar i att driva avfallsverksamheten gemensamt. Framför allt handlar det om att säkra en hållbar avfallshantering för framtiden med lagändringar om skärpta återvinningskrav som en del av EU:s avfallsdirektiv.
Genom att samorganisera avfallsverksamheten kan kommunernas gemensamma resurser bidra till ökad kompetens, service, teknikutveckling, kommunikation och hållbarhetsinsatser. Syftet med kommunalförbundet är att skapa en mer hållbar och kostnadseffektiv avfallshantering i Skaraborg.

Vi ser fram emot att förbundet växer med fyra nya medlemskommuner. Kommande förändringar och krav inom avfallssektorn och den cirkulära ekonomin talar starkt för ett större förbund och det är viktigt att gemensamt kunna möta förändringarna med jämförelsevis rimliga avgifter för invånarna, säger Martin Odenö, ordförande i AÖS.

Fakta:

Avfallshantering Östra Skaraborg (AÖS) är ett kommunalförbund med ansvar för insamling och behandling av hushållsavfall. AÖS bildades den 1 januari 2000 av Hjo, Skövde och Tibro. Karlsborg anslöt sig till förbundet 2001, Töreboda 2005, Falköping 2008 och Skara 2014. De senaste medlemmarna är Gullspång och Mariestad som anslöt sig till AÖS den 1 januari 2016. Med Essunga, Grästorp, Götene och Vara kommer kommunalförbundet att bestå av 13 medlemskommuner.