Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 9 juni 2022

Hållbara färdsätt testas i besöksnäringen - boka elcykel online

Foto: Lena Frick

Under vecka 23-25 kan du som befinner dig i Grästorp hyra en elcykel för att ta dig till besöksmålen - eller bara ta dig en tur!

Grästorps kommun deltar tillsammans med flera andra kommuner i Sverige och Danmark i ett EU-finansierat Interreg-projekt för att utveckla affärsmodeller för hållbara resor i besöksnäringen. I dag färdas närmare 95% av besökarna med bil till besöksmålen i vårt område. Det finns bra allmänna kommunikationer till området men att ta sig den sista sträckan till besöksmålen på ett mer hållbart sätt kan vara en utmaning. I det pågående projektet Sustainable Mobility Rural and urban Tourism, förkortat SMaRT, tittar man på tänkbara lösningar. Bland annat testas nu ett nytt system för uthyrning av elcyklar. 

Nossans hotell och vandrarhem

Besöksnäringen har informerats om projektet och i Grästorps kommun nappade Nossans Hotell & Vandrarhem på förslaget att delta i cykeltesterna. Under vecka 23, 24 och 25 kommer Nossans Hotell & Vandrarhem att hyra ut elcyklar via ett onlinebokningssystem. Cyklarna är tillgängliga dygnet runt och kan bokas smidigt via telefonen.

Det känns jätteroligt att testa detta i praktiken och jag hoppas att vi får positiva erfarenheter från testerna så att det kan bli en återkommande service som både boende och besökare kan ta del av, säger Viktor Salfjord, samhällsplanerare i Grästorps kommun.

Servicen med uthyrning kompletteras med förslag på en rutt som är lagom lång för turer på elcykel och tar cyklisterna förbi flera av besöksmålen. Rutten går bland annat förbi Särestads landsbygdsmuseum, Mäjens glass & maräng och Mossängens gård. Rutten är förstås tillgänglig under hela sommaren och kan tjäna som inspiration även för boende i området.

Testerna pågår under vår och sommar på olika orter i Skaraborg. Projektet ingår i Interreg-programmet Öresund-Kattegat-Skagerrak och medfinansieras av Västra Götalandsregionen, kommunerna i området och samt Sparbanksstiftelsen Lidköping och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.