Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 9 augusti 2022

Fältvandring i linsodlingar med Rätt från Slätt

Rätt från Slätt är ett projekt som undersöker hur mer mat som odlas lokalt också kan ätas lokalt. Den 28 juli arrangerades en fältvandring för intresserade, hemma hos lantbrukare som demo-odlar linser för projektet Rätt från Slätt.

Det var en fin blandning av kockar, odlare och andra kunniga som ägnade en helkväll åt att åka runt till 4 av 5 lantbrukare som demo-odlar linsen Flora.

En spännande helkväll med linser odlade på olika jordarter, olika såtider och med olika maskiner och brukningsmetoder.
Resan startade på Logården och för intresserade visades även linsodlingar från projektet.

Linser.

Resan gick sedan till demo-odlare Elin Nilsson i Brålanda. Här är det verkligen intressant då det ser så bra ut! Linser ska nämligen inte trivas så bra på mullrik lera, men här ser det toppenfint ut!

Adam Gannholm från Flakeberg demo-odlar linser på lättlera och har testat att så med radavstånd på både 16 och 32 cm. Här diskuterades om olika alternativ och varför det gulnat på vissa ställen. Är det i hjulspåren efter såmaskin?

Det intressanta med demo-odling på olika platser är ju just att lära av varandra och på det sättet öka kunskapen kring linsodling i vårt område. Lite ogräs i form av spillsäd av raps från förra året, men inget som direkt borde påverka skörden.

Skörden ja. Det börjar närma sig. Mellan 85 och 110 dagar tar det normalt för linserna att mogna. Hos Adam var det denna dag exakt 3 månader sedan sådd. Skörd närmar sig och livliga samtal om bästa tidpunkt, metod och risker avhandlades. De kommande veckorna blir spännande!

Resan gick vidare till Gunnar Everhag i Vedum. Här fick vi se skillnaden som ogräsbearbetningen gjort. Skillnaden i "0-rutan", alltså där ingen bearbetning gjorts, mot fältet i övrigt var märkbar. Hos Gunnar är det den enda demo-odlingen där linserna inte lagt sig utan fortfarande står upp. De har klättrat på ogräset åkersenap, som ställde till stora problem i odlingen i ett tidigare skede. Ska bli spännande att se vad som egentligen gav bästa resultat i slutändan!

Sent på kvällen kom vi fram till Pelle Gidstedt i Norra Vånga.
Här var det intressant att se ett problemfält i styv mellanlera. Det såddes av olika skäl sent på en träda och det var torrt. Det kom inte tillräckligt med regn efter sådd, så linserna etablerade sig dåligt. Det har kommit absolut minst regn här på hela tiden.
Sammantaget har det gynnat ogräset baldersbrå. Linserna har klarat sig bäst längs dräneringen, där det varit mest fukt.


En så spännande kväll! Vi tackar alla odlare och deltagare under kvällen för ert stora intresse, engagemang och delande av erfarenheter!