Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 6 september 2022

Kulturskolan erbjuder två nya ämnen i höst, teater och musikstudio

Håkan Torpenberg, musiklärare, Johanna Gregorc, dramapedagog och Inger Nordström, verksamhetsledare

Varje år kan Kulturskolan söka kulturskolebidrag från Kulturrådet som ger möjlighet till att utveckla verksamheten och erbjuda eleverna nya ämnen att välja på. I höst kan Kulturskolan med glädje presentera de två nya ämnena teater och musikstudio, dessutom är avgiften helt gratis för eleverna.

Kulturskolan välkomnar nytillskottet Johanna Gregorc, dramapedagog, till lärarteamet i Grästorp. Trollhättebon Johanna har arbetat som dramapedagog sedan 1999 och har utbildat elever i teater både inom gymnasieskolan och kulturskolan. Hon har varit med och skapat många olika produktioner som blandar både teater och musik. Från och med i höst kommer Johanna att erbjuda teaterlektioner en dag i veckan för elever från årskurs 4 till slutet på gymnasiet.

- Som elev kan du förvänta dig att få prova på att spela teater som innebär allt ifrån att öva på improvisation, scenisk närvaro, samarbete, kreativitet och kommunikation. Drömmer du om att stå på teaterscenen eller få testa på att skådespela, då är detta rätt plats för dig. Inga förkunskaper krävs och du kommer att få utvecklas där du är samt få chans att utmana dig själv, säger Johanna Gregorc, dramapedagog.

Välkommen att prova på teater
Torsdagen den 15/9 kl. 18.00-19.00 i Kulturskolans lokaler är Johanna på plats och träffar alla som är nyfikna på teater. Kom och se om det är något för dig! Veckan därpå, torsdag 22/9, drar teaterlektionerna igång för de som anmäler sig.

Är du istället intresserad av studioproduktion och arbetet bakom att ta fram musik? Från och med i höst på måndagar kan du träffa musikläraren Håkan Torpenberg och öva studioproduktion. Håkan är ett välbekant ansikte för många elever då han arbetar både inom Kulturskolan och 0514 Ungdomsverksamheten.

- Gillar man textskrivning, bygga upp låtar, lära sig teknik och program som behövs för att spela in musik, då passar ämnet dig. Här får du varva teori med praktik, arbeta enskilt och i grupp, prova nyinköpt teknik som är mer avancerad och som klarar audio och film. Ämnet erbjuds till elever från årskurs 6 och inga förkunskaper krävs. Att erbjuda musikstudio i dagens Kulturskola är tidsenligt, säger Håkan Torpenberg, musiklärare.

Verksamhetsledaren Inger Nordström tycker att det ska bli kul att se utvecklingsmöjligheterna i de nya ämnena för hela Kulturskolan och hur de kan väva samman de olika ämnena i en helhet.

Kulturskolan i Grästorp är en plats för gemenskap, kreativitet och glädje. I Kulturskolan erbjuds sång- och musikundervisning för grundskole- och gymnasieelever. I Nya Centralskolan ligger Kulturskolans lokaler och närheten till eleverna är en fördel för verksamheten. Större delen av Kulturskolans lärarteam har arbetat i verksamheten under en längre tid och har utbildat syskon och bekanta till blivande elever, vilket gör det lättare för många att ta klivet in i en musikalisk gemenskap.

Kulturskolans dörrar står öppna för alla som är nyfikna på musik och vi vill uppmuntra fler att våga komma och testa, eftersom vi har så kul ihop, avslutar Inger Nordström.