Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 6 september 2022

Skolval på Nya Centralskolan

Idag går högstadiet på Nya Centralskolan till val och röstar, precis som övriga Sverige gör på söndag. Skolval 2022 anordnas i samband med riksdagsvalet, och ett sätt att förbereda elever på att rösta i ett demokratiskt val.

Genom att anmäla skolan till Skolval 2022 får man ta del av utbildnings- och demokratipaket som används på lektioner, och där demokrati diskuteras i undervisningen.

Alexandra Wirgart, SO-lärare på Nya Centralskolan

- Inför skolvalet har vi pratat mycket om vad det finns för olika partier, vad de står för samt vikten av att gå och rösta oavsett om man röstar blankt, berättar SO-läraren Alexandra Wirgart.

Ungas delaktighet och kunskap om demokratin är viktigt för demokratins överlevnad, skriver myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, på sin hemsida. Ett sätt att öka ungas intresse och engagmang för demokratin och samhällsfrågor är just genom Skolval 2022. Då får man lära sig om demokrati och man får prova på att rösta.

Lisa Wulkan, elev och Farouk Alyafeei, elev

I klass 9C på Nya Centralskolan går eleverna Lisa Wulkan och Farouk Alyafeei som idag har fått känna på att rösta i skolvalet och båda tycker att det är en spännande känsla.

- Jag tycker det är bra att barn får möjlighet att delta i ett skolval och lära sig hur det fungerar, säger Lisa. Farouk håller med och tillägger att det känns bra att få göra sin röst hörd.

Själva skolvalet går till som ett riktigt val, med valsedlar, valkuvert och skärmar för att bevara valhemligheten. Rösterna räknas av skolans valsamordnare, och resultatet rapporteras in till MUCF. Först efter att riksdagsvalet är klart kommer resultatet från hur Sveriges högstadie- och gymnaiseelever röstat att avslöjas. Resultatet anses nämligen ha så stor inverkan på riksdagsvalet att man väntar till den 12 september, då MCUF anordnar en digital valvaka mellan 13-14.