Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 21 april 2023

0514 firar åtta år

I år firar 0514 ungdomsverksamheten åtta år i sin nuvarande form. Ungdomscoacherna Emma Hultqvist och Håkan Torpenberg har varit med från start.

Ungdomsverksamheten 0514 startades upp i samarbete med familjehuset Agera, och hade först sin verksamhet på torget i Nya Centralskolan. För två år sedan flyttade man till sina nuvarande lokaler i Karlavagnen, längst bort på Nya Centralskolans skolgård.

"Det är egentligen ett väldigt bra läge, och vi trivs bra i de här lokalerna. De är stora, vi ligger i anslutning till skolan, till idrottsplatser och bad, och här finns ingen som störs av vår verksamhet," säger Emma Hultqvist, ungdomscoach på 0514.

Aktiviteterna på 0514 styrs främst av vad besökarna vill göra. Här kan man spela pingis, spela spel, jobba i musikstudion, laga mat eller bara prata. Ibland organiseras resor där man åker och bowlar eller åker skidor, allt för en billig peng. Skolavslutningsresorna varje år hör till de mest minnesvärda.

"Förut åkte vi alltid till Skara Sommarland för 'Sista natten med gänget', men nu är det Liseberg som gäller. Det är väldigt roligt, men alltid lite svettigt," säger Emma.

Ungdomsverksamheten har öppet fem kvällar i veckan. Med start förra terminen öppnade man upp för årskurs sex två kvällar i veckan efter ett politiskt beslut på att satsa ytterligare på 0514:s verksamhet, en satsning som fallit väl ut. Tre kvällar i veckan har man öppet för årskurs 7-2 på gymnasiet. Det finns alltid mellan två och tre ungdomscoacher på plats. 0514 är stället som är öppet då skolan stänger, en plats där man kan träffa kompisar, vara kreativ eller bara hänga på.

"Vi blir viktiga vuxna i ungdomarnas liv, lite mer neutrala än en förälder men ändå någon man kan vända sig till. Ibland kommer det gamla elever och hälsar på, och det känns som ett väldigt gott betyg," säger Håkan Torpenberg.

Ytterligare en satsning på ungdomsverksamheten är möjligheten att få ett gratis mellanmål på eftermiddagen efter skolan.

"Det betyder jättemycket. Vi ser att ungdomsverksamheten fyller en viktig funktion där den kompletterar utbudet av fritidsaktiviteter, och vi har jätteduktig och engagerad personal," säger Mona Wesslén, kultur- och fritidschef i Grästorp.

Förutom Emma och Håkan arbetar Hanna, Lydia, Paul och Mustafa på ungdomsverksamheten.

Jubileet firas under hela vecka 17 på 0514.