Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 8 maj 2023

Samverkan med Försvarsmakten för höjd försvarsförmåga

Foto: Försvarsmakten

Grästorps kommun har tillsammans med grannkommunerna Essunga, Lidköping och Vara genomfört en totalförsvarsövning i samverkan med Försvarsmakten.

Valda funktioner från Essunga, Vara, Grästorp och Lidköpings kommun deltog under fredagen den 5 maj i en samverkansövning med F7 (Skaraborgs flygflottilj). Kommunerna och Försvarsmakten ingår i ett gemensamt krisberedskapsråd och har satt en gedigen övningsplan som sträcker sig över de kommande åren, 2023-2026. Övningarna ingår i den pågående övningen som heter Aurora 23 och därefter kommer fler mindre övningar innan det är återigen dags för en större övning 2026.

- Fredagens övning handlade bland annat om inkvarteringsfrågor, inrymning och utrymning, vilket bland annat är frågor som berör exempelvis de sociala sektorerna i och med förflyttningar av invånare, säger Carl Paegle, säkhetssamordnare i Essunga, Vara och Grästorp. Det berör också utbildningsområden och även dessa funktioner är därför representerade i övningen. Höjd beredskap innebär många olika sorters förberedelser, vilket dagens övning ger en inblick i.

- Tanken med dagens övning är inte att vi ska ha svar på allting, utan nu ska vi titta på vad vi behöver göra åren framåt för att kunna vara med i övningen på ett ordentligt sätt under 2026. Vi ska sätta en målbild och se vad som kommer att bli en utmaning för kommunen framöver.