Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 16 november 2023

En vecka fri från våld

Under vecka 47 deltar Grästorps kommun i det nationella initiativet En vecka fri från våld, med syfte att uppmärksamma det viktiga förebyggande arbetet som pågår kring våld i nära relationer.

En vecka fri från våld, även kallad Orange week, infaller under vecka 47 och arrangeras i samband med lördagen den 25/11 när det är FNs internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Veckans syfte är att öka kunskapen kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer där budskapet är att våld går att förebygga.

Vad händer i Grästorp under En vecka fri från våld?

  • Vi belyser Kulturhuset med orange under veckan.
  • Under veckan kommer vi att ha en informationskampanj i våra sociala medier kring våld i nära relation.
  • I bibliotekets utställning hittar du både skönlitteratur och facklitteratur som belyser ämnet. Välkommen in och låna!
  • Tisdag den 21/11 kommer föreläsare från Kvinnohuset Tranan och Kvinnojouren Linnean till Grästorp för att föreläsa för det lokala näringslivet.
  • Onsdag den 22/11 genomför Grästorps kommun ENOUGH IS ENOUGH som är en lokal aktivitet under En vecka fri från våld. Oavsett var du vänder blicken under onsdagen i Grästorp så möts du av det gul/svarta budskapet ENOUGH IS ENOUGH. Det är då Grästorps kommun, näringsliv och föreningsliv hissar flaggor, tar på t-shirts och mössor, sätter upp affischer och publicerar på hemsidor och sociala kanaler att ENOUGH IS ENOUGH.
  • Torsdag den 23/11 kl. 14-16 kan du lyssna på en digital föreläsning om våld i nära relationer med Linn Moser Hällen, socionom, handledare och författare specialiserad på våld. Föreläsningen ger grundläggande kunskaper om olika våldstyper, våldets konsekvenser, hur du kan uppmärksamma att våld sker och vilket stöd som finns att få. Föreläsningen är gratis och genomförs digitalt via Teams. Anmälan krävs ej.
    Länk till föreläsningen Våld i nära relationer på Teams Länk till annan webbplats.
  • Lördag den 25 november är det den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, internationellt känt som Orange day. Denna dag uppmanar FN hela världen att uppmärksamma våld mot kvinnor genom att sprida och använda den orangea färgen, som representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.
  • Ämnet Våld i nära relationer kommer innan, under och efter veckan att uppmärksammas bland kommunens personal genom att samtala och reflektera tillsammans utifrån ett framtaget arbetsmaterial.

Är du eller någon närstående utsatt för våld?

Om du misstänker att någon i din omgivning utsätts för våld är det viktigast att du vågar fråga och vågar bry dig. Det är vanligt att personer som lever med våld väljer att fortsätta relationen med sin partner, därför ska du våga fråga flera gånger.

Om du är orolig för någon annan eller att du själv är utsatt så finns det flera verksamheter du kan vända dig till. Under Våld i nära relation och Stöd till våldsutövare kan du kunna läsa mer och få reda på vart du kan vända dig om du behöver stöd och hjälp.