Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 9 januari 2024

Grästorps kommun stöder Grannsamverkan

På kommunstyrelsens sammanträde i november togs beslutet att fortsätta stöda Grannsamverkan.

"Grannsamverkan fungerar verkligen, det är en enkel och effektiv metod för att minska inbrott och stöld i ett bostadsområde med så mycket som 30 procent", säger Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Grästorp, Vara och Essunga.

Metoden bygger på ökad uppmärksamhet bland de boende samt kunskap om vilka åtgärder de kan vidta för att minska risken för att bli utsatt för inbrott. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i bostadsområden och i grannskap.

Den som vill starta Grannsamverkan i sitt bostadsområde kontaktar först sina grannar och stämmer av intresset. Därefter kontaktas den lokala polisen eller kommunen för uppstart av Grannsamverkansområdet. De boende utbildas av polisen och får då en fördjupad kunskap om hur Grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast i det fortsatta arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott. Via polisen erhålls sedan skyltar och dekaler att använda för att visa att området är aktiva inom Grannsamverkan.

"När någon hör av sig och är intresserad så anordnar vi informationsträffar. Senast vi hade möte i Grästorp i Hyringa deltog ett femtiotal intresserade, tre nya grupper startades och ett flertal slumrande grupper blev aktiva igen - det är mycket glädjande." avslutar Kristoffer Hjelm.

Är du intresserad av att starta upp Grannsamverkan där du bor?

Kontakta kristoffer.hjelm@polisen.se