Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 16 april 2024

Rapport från medborgarrådet

Det var fullt hus på gårdagens medborgarråd! Ett stort tack till alla som kom och som ställde frågor och som engagerar sig i vad som händer i Grästorp!

Punkterna på dagordningen var bland annat information om lokaliseringsutredningen för räddningsstationen, och om fallstudien kring området Skubbet som studenter från Högskolan Väst gjort i samarbete med Grästorps kommun.

Frågor om kommunens olika projekt inom samhällsbyggnad engagerade, då det är många projekt på gång i kommunen samtidigt och där en del projekt tar lång tid.

”Så måste vi arbeta”, säger Robert Fransson, kommunalråd. ”En del projekt kräver exempelvis en utredning och kanske en ändring av detaljplan, och sedan återstår projektering, upphandling och slutligen byggnation och det här är processer som tar flera år. Det är till exempel därför vi pratar räddningsstation nu, även fast inget akut behov finns idag. Dessutom kan varje steg i processen överklagas, för sådan är lagen. Vårt mål är att jobba långsiktigt och strategiskt för kommunens bästa – men ibland får vi givetvis ta snabba beslut.”

Ytterligare en aktuell fråga på medborgarrådet var frågan om fastigheten Snipan 1, som nu åter ligger ute till försäljning efter att Trygga Hem köpte den för två år sedan.

”Köpet av Snipan gjordes då vi såg möjligheten att snabbt få en lösning på behovet av fler trygghetslägenheter. Genom att flytta verksamheter till Snipan skulle vi kunna frigöra utrymme i Kommunens hus som sedan kunde byggas om till trygghetslägenheter,” säger Svante Classon, ordförande för den kooperativa hyresrättsföreningen Trygga Hem.

”Vid köpet av fastigheten Snipan gick det tyvärr för snabbt. Här var förarbetet otillräckligt och det visade sig att det skulle bli alldeles för komplicerat och dyrt att flytta verksamheter så som det var tänkt när köpet genomfördes. Det var en bra idé för att lösa ett akut behov som kommunfullmäktige ställde sig bakom men som vi tyvärr får backa från nu.” säger Robert Fransson, kommunalråd. ”Nu har vi ett eget fastighetsbolag som har fått i uppdrag att bygga trygghetslägenheter på fastigheten Lärkfalken 9 och kan på så sätt tillgodose behovet av fler trygghetslägenheter i kommunen.”

Planerna för verksamheter på Snipan 1 blev dessutom snabbt överklagade av grannar vilket ytterligare skulle försenat processen, eller kanske helt stoppat den.

”Sett till begränsningarna i hur vi faktiskt kan nyttja fastigheten så har Trygga Hem valt att det helt enkelt blir bäst att lägga ut fastigheten till försäljning, om än med en ekonomisk förlust. Att fortsätta arbetet med de här förutsättningarna hade tyvärr kostat mer. När vi har en köpare får kommunfullmäktige ta beslut om att verkställa försäljningen, avslutar Svante Classon, ordförande för Trygga Hem.