Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 21 maj 2024

Förtidsröstning EU-valet

Den 9 juni 2024 är det EU-val. Då går miljontals européer till valurnorna för att forma den europeiska demokratins framtid. Det är ett unikt ögonblick där vi tillsammans bestämmer hur Europeiska unionens framtid ska se ut. Att rösta är alltid viktigt – i kommunvalet, regionvalet, riksdagsvalet och EU-valet. Det är en möjlighet att göra din röst hörd i frågor som du bryr dig om.

Det kan vara lätt att glömma hur många människor som påverkas av hur det går i EU-valet. Europaparlamentet stiftar lagar som påverkar oss alla: de största länderna och de minsta byarna, den mäktiga koncernen och den ensamma egenföretagaren, det globala och det lokala.

EU:s lagar handlar om det som angår människor – miljö, trygghet, invandring, socialpolitik, konsumenträttigheter, ekonomi, rättsstaten och mycket mer. I dag har varje viktig nationell fråga också en europeisk infallsvinkel.

Din röst avgör vilka ledamöter av Europaparlamentet som ska företräda dig när nya lagar blir till, den påverkar valet av Europeiska kommissionen. Det är beslut som formar din och många andras vardag.

På Europaparlamentets hemsida kan du läsa mer om EU-valet Länk till annan webbplats..

Förtidsröstning

Du kan förtidsrösta mellan 22 maj - 9 juni. Röstningslokal vid förtidsröstning är Röda rummet i kommunens hus, Jon Jespersgatan 28 i Grästorp.

Röda rummet ligger bredvid medborgarkontoret.

Om du inte har ditt röstkort med dig hjälper vi dig att skriva ut ett dublettröstkort. Kontakta gärna kommunen innan via mail eller telefonnummer, så har vi ditt dublettröstkort utskrivet och klart till dig när du kommer.

För att förtidsrösta behöver du ta med ditt röstkort och id-handling. Saknar du id-handling kan en annan person intyga din identitet. Den personen måste i så fall visa sin id-handling eller vara känd av röstmottagaren.

Öppettider förtidsröstning

Förtidsröstningen är öppen 22 maj - 9 juni

  • måndag - fredag 9-12
  • lördag - söndag 11-14

Dessutom:

  • 5-6 juni (onsdag och torsdag, nationaldagen) 9-12 samt 13-19
  • 8 juni (lördag) 9-14
  • 9 juni (valdagen) 8-21 i Jon Jespers restaurang, Kommunens hus