Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 9 december 2020

System för sms-aviseringar till invånare i Grästorps kommun färdigt att använda

I augusti 2020 drabbades Grästorps kommun av en vattenläcka, som ledde till att en kokningsrekommendation gick ut till vattenabonnenter i samhället. Flera kritiska röster höjdes om brister gällande informationskanaler, och kommunen lovade att se över möjligheterna till bättre och snabbare information i extraordinära situationer.

Med det här systemet kommer vi att kunna skicka ett sms till de medborgare vi önskar nå, och de som inte har en mobiltelefon blir uppringda på sitt fasta nummer med samma meddelande, berättar kommundirektör Linda Esseholt-Hermansson.

I somras var det många som undrade varför kommunen inte skickade ut ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) angående rekommendationerna om att koka vattnet, men ett VMA kan inte bara beställas; varje händelse bedöms utifrån olika parametrar. Händelsen i Grästorp resulterade i ett myndighetsmeddelande, som sändes under dagen i P4 Skaraborg. Många missade dock meddelandet på radion och på hemsidan, och kommunens krisledningsgrupp såg över möjligheten att köpa in ett system där kommunen kan nå medborgarna via sms.

Vi hade redan börjat titta på det här systemet, och därför gick det snabbt att köpa in och implementera. Dessutom finns det flera andra kommuner och regioner som använder sig av Everbridge, fortsätter Linda Esseholt-Hermansson.

Grästorps kommun kommer att skicka sms till medborgarna med exempelvis information om avbrott i vattenleveransen, om avstängda gator eller om andra händelser som påverkar samhället, där det är viktigt att informationen når fram.

Hur fungerar det?

Everbridge Mass Notification System bygger på öppen data, vilket innebär att många medborgares telefonnummer redan finns i systemet. Här finns det mer information, samt länk till Grästorps invånarportal där medborgare kan registrera sig.