Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 29 februari 2024

Sommarlovskortet införs i Grästorp

Anton Gårdner, Karin Gibson-Nyqvist, lärare, Robert Fransson, kommunalråd, Nhiilo Bernhardsson, Moa Svensson

I sommar kan grästorpsungdomar i årskurs 7-9 åka gratis i Västtrafiks zon A, B och C med hjälp av sommarlovskortet, det beslutade kommunfullmäktige på sammanträdet i måndags.

Medborgarförslaget startade som en övning i att skriva formella brev, berättar Karin Nyqvist Gibson som undervisar i svenska på Nya Centralskolan. Kommunen såg positivt på förslaget, och skrivövningen utvecklade sig till en lektion i den politiska processen i en kommun:

Först lämnades förslaget in som ett medborgarförslag under våren 2023 av elever som då gick i årskurs 7. Kommunfullmäktige skickade vidare förslaget till kommunstyrelsen för beredning, och kommunstyrelsen i sin tur gav förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för förslaget. Då undersöker man till exempel hur mycket förslaget skulle kosta, om det kräver personella resurser, med mera. Utredningen presenterades på samhällsutvecklingsutskottet för att sedan skickas vidare till kommunstyrelsen och så slutligen till kommunfullmäktige till beslut.

Information om sommarlovskortet

  • Ungdomar som under vårterminen går i årskurs 7-9 och som är folkbokförda i Grästorps kommun kan få sommarlovskortet kostnadsfritt.
  • Sommarlovskortet gäller i Västtrafiks zoner A, B och C (inklusive Koster). Det gäller inte på linjer som går över länsgräns eller för vidare resa i respektive grannlän.​
  • Du kan resa dygnet runt med kortet från 1 juni till och med 31 augusti 2024.
  • Vårdnadshavare ansöker om kortet via Grästorps kommuns självservice senast den 30 april, sedan skickas kortet ut under våren.