Dela sidan på sociala medier

Feriepraktik

Feriepraktikanter som sopar en väg och klipper en häck.

Feriepraktik är ett bra sätt att prova på hur det är att arbeta i Grästorp. Du får arbetslivserfarenhet och en möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden.

Exempel på arbetsområden

 • Förskola/fritids
  Här får du tillfälle att prova på att arbeta med barn i olika åldrar.
 • Parkarbete
  Här arbetar du ute med olika uppgifter, exempelvis som att rensa ogräs, klippa gräs och göra Grästorps närmiljö renare och trevligare!
 • Lokalvård
  Här får du möjlighet att pröva på arbetet som lokalvårdare och vara delaktig i att göra kommunens lokaler fina.
 • Biblioteket och Kulturcaféet
  Här är du med och får prova på arbetsuppgifter i både Biblioteket och Kulturcaféet. Halva dagen på var ställe.
 • Måltidsenheten
  Här är du med och provar på arbetet inom kök.
 • Lunnevibadet och campingen
  Här får du möjlighet att prova på att arbeta på badet och campingen. Viktigt att du kan simma och trivs i vattnet då vi bedriver simskola under perioden.
 • Daglig verksamhet, Paletten
  Du får du prova på att arbeta och att ge stöd till våra brukare tillsammans med ordinarie personal i daglig verksamhet på Paletten.
 • Vård/omsorg(3 veckor)
  Väljer du vård & omsorg så får du 3 veckors sammanhängande feriepraktik. Du får prova på att arbeta med de äldre medborgarna som behöver lite extra hjälp.
 • Föreningsliv
  Här finns platser i några ideella föreningar i kommunen: IK Gauthiod (period1) och Särestads Landsbygdsmuseum. (period 2, 3).

Du kan göra upp till tio val

När du ansöker om plats kan du göra upp till tio val i prioriterad ordning. Systemet försöker i första hand matcha dig mot en arbetsplats inom något av de arbetsområden som du har valt samt den arbetsperiod du önskat. Ju fler arbetsområden och perioder du väljer desto större är chansen att du får något av dina val.

Perioder

Feriearbetet sker mellan vecka 25-33. Inom vård och omsorg kommer feriepraktiken att ske under 3 sammanhängande veckor där man praktiserar 90 timmar totalt. På resterande arbetsområden är praktiken 2 sammanhängande veckor där man praktiserar 60 timmar totalt.

Mer information finns i ansökan. Länk till annan webbplats.

Arbetstid

Arbetstiden är 6 timmar per dag. På vissa arbetsplatser kan variationer förekomma. Omfattningen på feriepraktiken är dock alltid 75% av en heltid.

Lön

Lönen är 75 kronor per timme inklusive semesterersättning.

Tidsrapportering

Länk till e-tjänst för tidsrapportering Länk till annan webbplats..

Skicka bara in tidrapporten en gång, efter att du jobbat klart hela din period.

Instruktion för tidsrapportering via e-tjänst Pdf, 327.2 kB..

Du behöver ha mobilt bankID för att kunna göra tidsrapportering via e-tjänst. Om du inte har mobilt bankID, skicka ett mail till feriepraktik@grastorp.se så får du en blankett att fylla i.

Informationstillfälle inför feriearbete

Informationsträffen kommer att ske efter att man tackat "ja" till sin plats och kommer att vara obligatorisk att gå på.

På informationsträffen kommer du att skriva på ditt anställningsavtal samt bli informerad om tidsrapportering, lön samt information om utbetalning av lön. Det kommer även finnas tid för frågor.

Informationsträff 2024

Informationsträffen hålls den 28 maj klockan 17.00 i Samlingssalen, Kommunens hus. Samlingssalen ligger bredvid kiosken. På informationsträffen kommer samtliga handledare att finnas på plats.

För dig som inte kan komma den 28 maj finns möjlighet att komma och skriva på sitt anställningsavtal på en kortare träff den 30 maj, 17.00 i Bellmanssalen, Kulturhuset. På den här träffen finns inte handledarna med.

Att göra inför feriepraktik 2024

Registrera bankkonto för utbetalning av lön

Du registrerar bankonto för utbetalning av lön på Swedbanks hemsida Länk till annan webbplats.. Inloggning görs med eller utan e-legitimation. Du kan även besöka närmaste Swedbank- eller Sparbankskontor där de hjälper dig med registrering av kontonumret.

Meddela kontonunmmer senast fem bankdagar före löneutbetalningsdagen

Meddelande om vilket kontonummer du vill få din lön insatt på ska lämnas till Swedbank eller Sparbank senast fem bankdagar före löneutbetalningsdagen.

För att kontoanslutningen ska fungera måste du vara ägare av kontot eller minst medkontohavare. Om kontot du anmäler inte är i ditt namn och du är osäker på om du är medkontohavare så kontrollerar du detta genom att kontakta din bank.

Om inget kontonummer registreras skickas lönen på en kontantavi

Om du glömmer eller inte hinner meddela banken ditt kontonummer kommer du att få lönen på en kontantavi skickad till din hemadress alternativt till ett konto som kan finnas registrerat hos Swedbanken eller Sparbank sedan tidigare. Kontantavin löser du in på närmaste Swedbank- eller Sparbankskontor. Vid inlösen meddelar du det kontonummer du vill att lönen ska sättas in på i fortsättningen.

Information till dig som tjänar mindre än 24 238 kr under 2024

Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag hittar du på Skatteverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Skicka efter utdrag från belastningsregistret

Beställ ett utdrag från belastningsregistret från Polisens hemsida direkt efter att du fått tilldelat din ferepraktikplats. Detta brev ska visas upp för din handledare på arbetsplatsen senast din första arbetsdag.

Beställ utdrag via den här länken. Länk till annan webbplats.

Om du inte har uppvisat utdraget innan din feriepraktik startar så får du inte lov att starta din praktik. Du måste då vänta tills att du fått ditt utdrag och visat upp den för din handledare innan du får börja jobba.

Observera att det är bara du som har praktik i en verksamhet med barn och ungdomar som behöver visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. Har du praktik inom förskola/ fritids ska du välja utdrag för ”skola eller förskola”. Har du praktik på Lunnevibadet, lokalvård, i våra skolkök eller i en förening med barn, till exempel Gauthiod, ska du välja utdrag för "annan verksamhet än skola och barnomsorg" när du beställer utdraget.

Kontakt

Har du frågor och funderingar - kika först in på vår sida för frågor och svar om feriepraktik. Där finns svar på de vanligaste frågorna. Annars är du välkommen att kontakta oss via e-postadressen nedan:

E-post: feriepraktik@grastorp.se