Dela sidan på sociala medier

Ekonomiskt bistånd

Det kan hända att du och din familj råkar ut för ekonomiska problem av någon anledning. Då kan du vända dig till socialtjänsten för att göra en ansökan om ekonomiskt bistånd.

Rätten till ekonomiskt bistånd

Rätten till bistånd (försörjningsstöd och bistånd i övrigt) förutsätter att man inte själv kan tillgodose sina behov eller att de kan tillgodoses på annat sätt.

Att behovet kan tillgodoses på annat sätt innebär att i första hand använda sig av andra generella förmåner och ersättningar som finns.

Det kan även vara så att behovet kan tillgodoses på annat sätt bland annat genom föräldrars underhållsskyldighet eller genom att använda egna tillgångar som kan omvandlas till pengar.

Vilka skyldigheter har den som söker?

  • Den som kan arbeta är skyldig att aktivt söka jobb och även tacka ja till ett lämpligt anvisat heltidsarbete.
  • Skyldigheten att söka och tacka ja till ett lämpligt jobb innebär också att man ska delta i verksamhet som ordnas för arbetslösa.
  • Skyldigheten gällande aktivt arbetssökande gäller inte den som är sjukskriven med läkarintyg.

Hur stort stöd?

Hur stort stöd du har rätt till beror på familjens storlek, ålder på eventuella barn som fortfarande bor hemma, och på vad du har för inkomster.

För beräkning av vilket belopp som kan bli aktuellt används en riksnorm som grundas på beräkningar från Konsumentverket.

Kostnadsberäkningarna ska spegla en skälig konsumtionsnivå.

Frågor

Kontakta Grästorps kommun om du har frågor om ekonomiskt bistånd så hjälper vi dig vidare.

Här kan du läsa mer om frågor och svar om ekonomiskt bistånd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.