Dela sidan på sociala medier

Budget och skuldrådgivning

Av Budget- och skuldrådgivaren får du råd, stöd och idéer för att få ordning på din ekonomi. Det är du själv som bestämmer om och hur du vill gå vidare. Det kostar inget att träffa en budget- och skuldrådgivare och vi har sekretess.

Budget- och skuldrådgivaren hjälper dig

Budget- och skuldrådgivaren kan bland annat hjälpa dig med att göra en budget, få en översikt över dina skulder och vara behjälplig inför och under en skuldsanering.

Om du har skulder kan du även få hjälp med att tillsammans med budget- och skuldrådgivaren göra en sammanställning av dina skulder, till exempel hur mycket skulder du har, till vilka företag du har skulder och vilka räntenivåer du har på dina skulder. Utifrån skuldsammanställningen kan vi tillsammans planera olika alternativ till exempel ansöka om skuldsanering.

Budget och skuldrådgivning kan se ut på många olika sätt. Det kan handla om att du vill få en överblick över var pengarna tar vägen, eller råd om hur du ska få pengarna att räcka till.

Kontaktuppgifter

Du når budget - och skuldrådgivningen genom att ringa 0510-77 03 16 på onsdagar mellan klockan 09.00 - 12.00.

E-post: budgetradgivning-skuldradgivning@lidkoping.se

Att göra en budget

En budget ger dig möjlighet att planera, prioritera och göra eventuella förändringar. Syftet är att få en bättre balans i vardagsekonomin.

De största utgifterna för en privatperson är vanligen boendekostnader och utgifter för mat, kläder och andra förbrukningsvaror eller resor. De största inkomsterna är t. ex lön, arbetslöshetsersättning, ersättning från sjukförsäkringssystemet eller pension.

Om du har svårt att få pengarna att räcka och vill ha koll på vad pengarna gått till under en månad kan du göra en budget. Genom att göra en budget kan du få lite bättre överblick över din ekonomi. I budgeten skriver du upp alla inkomster och bidrag du och ditt hushåll får så du vet hur mycket pengar det finns den kommande månaden. Sedan gör du en sammanställning över månadens räkningar. Det viktigaste att prioritera är mat, hyra, el och hemförsäkring. I budgeten kan du se hur mycket pengar du har kvar till övriga utgifter när alla räkningar är betalda.

Vi på budget- och skuldrådgivningen kan vara behjälpliga i att upprätta en budget.

Budgetkalkylen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett verktyg för att göra en budget.

Konsumentverket gör beräkningar för vad bl. a mat, kläder och hygienartiklar kostar via Beräknade hushållskostander på Konsumentverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Skuldsanering

Ansökan om skuldsanering görs hos Kronofogden men du kan få stöd i processen av en budget- och skuldrådgivare.

Vad är skuldsanering – film Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skuldsanering innebär att du som är svårt skuldsatt kan slippa betala hela eller delar av dina skulder. Ett av grundkraven är att du inte kan betala dina skulder på många år. Det ska också vara skäligt att du får skuldsanering.

Du som är svårt skuldsatt kan få skuldsanering under vissa förutsättningar. Kronofogden bedömer varje fall för sig, men det finns vissa krav som du måste uppfylla.

Du kan få skuldsanering om:

  • du är så skuldsatt att du inte på något sätt kan betala dina skulder på många år.
  • det är skäligt med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden.

Kronofogden bedömer dina skulder, din betalningsförmåga och skäligheten.
Först tittar de på dina möjligheter att betala dina skulder i framtiden. Det finns ingen gräns för hur liten eller stor skulden behöver vara. I stället tittar de på din totala skuld i relation till vad du kan betala. De gör alltså en prognos över dina möjligheter att betala skulderna.

För att de ska kunna avgöra om en skuldsanering är skälig tittar de också på dina personliga och ekonomiska förhållanden. De tittar på helheten och särskilt på tre områden:

  • hur och varför dina skulder har uppkommit.
  • att du har gjort vad du kan för att betala dina skulder.
  • att du är aktiv och svarar på de frågor som ställs för att kunna pröva din ansökan. Det är också viktigt att de uppgifter du lämnar är fullständiga och korrekta