Dela sidan på sociala medier

Släktforskning

Om du är intresserad av din släkts historia kan du släktforska på biblioteket i Grästorp.

Bibliotekets har två bokningsbara bärbara datorer för släktforskare. Ta kontakt med personalen så hjälper de dig vidare.

För att underlätta för dig som släktforskar finns det många olika verktyg:

Arkiv Digital

Arkiv Digital Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillgängliggör de unika svenska kyrkoböckerna. De senaste 100 åren har det skett ett antal steg för att öka tillgängligheten för de svenska kyrkoböckerna.

Man organiserar i slutet av 1800-talet arkivväsendet i Sverige för att skapa bra förutsättningar för de gamla handlingarna. Vårda, bevara och tillgängliggöra är ledorden arkiven lever och verkar efter.

Strax efter andra världskriget börjar mormonerna att mikrofilma handlingarna. Man vill kunna forska utanför arkiven och man vill kunna göra kopior. Tillgängligheten av materialet ökar.
I slutet av 1980-talet konverterar man mikrofilmerna till mer lätthanterliga mikrokort. Tillgängligheten av materialet ökar.

I slutet av 1990-talet börjar SVAR och Genline att digitalisera de gamla mikrofilmerna. Man kan nu forska hemifrån via Internet. Tillgängligheten av materialet ökar.
Nu nyfotograferar vi handlingarna med modern teknik i färg vilket gör att kvaliteten blir betydligt bättre. Tillgängligheten av materialet ökar.

Besök Arkiv Digitals webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Begravda i Sverige 2

Biblioteket har två bärbara datorer med Begravda i Sverige 2.

Begravda i Sverige 2 är framtagen i ett samarbetsprojekt mellan Sveriges kyrkogårdsförvaltningar och Sveriges Släktforskarförbund. Skivan innehåller sammanlagt drygt 6,4 miljoner begravda från cirka 3000 kyrkogårdar, eller 95 procent av alla digitalt registrerade i Sverige.

Materialets tidsspann sträcker sig från någon enstaka grav från 14- och 1500-talet, ett drygt 100-tal från 1600-talet, något fler från 1700-talet och majoriteten av posterna från 18- till 2000-talet.

Cirka 80 procent av de avlidna efter 2009 finns med på skivan.

Besök Riksarkivets webbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digitala forskarsalen SVAR

SCB (statistiska centralbyrån)
Innehåller SCB folkräkning 1930, SCB födda, vigda, döda 1860-1940, kortfattade folkmängdsredogörelser 1861-1940 och SCB husförhörslängdutdrag.

Folkräkning
En folkräkning är den officiella räkning av ett lands eller orts befolkning.
En återfunnen person i en folkräkning ger grunddata (hemförsamling, by, namn, yrke, födelseår och födelseförsamling) för att gå vidare in i andra arkivhandlingar.
Komplett för 1880, 1890 och 1900, registrering pågår för 1910.

Kyrkoarkiv
En folkräkning är den officiella räkning av ett lands eller orts befolkning.
En återfunnen person i en folkräkning ger grunddata (hemförsamling, by, namn, yrke, födelseår och födelseförsamling) för att gå vidare in i andra arkivhandlingar.
Komplett för 1880, 1890 och 1900, registrering pågår för 1910

Läs mer om SVAR här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Historiska kartor

Vi har en av världens största kartskatter och vi vill gärna dela den med dig. I våra digitala arkiv finns mer än en miljon historiska kartor och de sträcker sig så långt bak i tiden som 1628.

Sveriges dödbok nr 9, 1815-2022

Biblioteket har Sveriges dödbok nr. 9 inlagd på två datorer.
Den nionde utgåvan innehåller namn, födelseort, dödsort, adress, civilstånd samt datum för födelse, död och civilståndsändring för cirka 16,5 miljoner döda åren 1815–2022.
Cirka 1,1 miljoner poster lagts till, och tiotusentals rättats av frivilliga inom projektet "Namn åt de döda" . Utseendet på databasen har uppdaterats

Till Riksarkivets webbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges befolkning 2000

Sveriges befolkning 2000 innehåller uppgifter om alla som var folkbokförda i en svensk församling i slutet av år 2000 (nästan 8,9 miljoner personer). Fakta som redovisas är för- och efternamn, födelseförsamling, födelsedatum, civilstånd, civilståndsdatum, boendeadress och fastighetsbeteckning. Fungerar på Windows 7 eller senare. Fungerar ej på MAC