- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i förskolan
Mat och meny i förskolan
På förskolorna Äventyret och Ambjörnsgården finns varsitt tillagningskök som jobbar med en gemensam lunchmeny. Frukost och mellanmål planeras självständigt i varje kök. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag!
I förskoleåldern växer och utvecklas barnen i snabb takt. De timmar som dagligen läggs på mat och måltider i förskolan ger goda och unika möjligheter att på ett roligt och naturligt sätt påverka såväl matvanor som attityder till mat i positiv riktning. Att som barn erbjudas och exponeras för många olika sorters livsmedel och maträtter är en av de viktigaste faktorerna för hälsosamma matvanor som vuxen.
Vi jobbar med valfrihet för de yngre. De flesta dagar serveras två rätter i förskolan, där barnen får välja den ena eller äta lite av båda. Här finns också månadens grönsak, en grönsak som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Meny förskolan
Samtliga rätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid. De flesta dagar finns två olika rätter att välja mellan. Alla är välkomna att smaka av det ena eller av båda. Observera att vid allergier finns inte alltid två rätter att välja mellan.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
Månadens frukt och grönt i oktober: äpple & champinjoner
Vecka 42
Måndag:
- Pasta med tomat- och basilikasås
Tisdag:
- Stekt fiskfilé* med kokt potatis och dillmajonnäs
- Ost- och purjolökspaj
Onsdag:
- Pumpasoppa med chili och crème fraiche
Torsdag "Grynkorvens dag" firas främst här i Skaraborg:
- Grynkorv med senapssås, potatismos och gröna ärter
- det finns även falukorv, sojakorv och kycklingkorv att välja på
Fredag:
- Biff caribbean med stekt potatis och kall sås
Vecka 43
Måndag:
- Köttfärslimpa med potatis och champinjonsås/brunsås
- Vegfärslimpa med samma tillbehör
Tisdag:
- Pocherad fisk* med kokt potatis och äggsås
- Kökets val av "grön" rätt
Onsdag:
- Vegnuggets med ugnsrostade rotfrukter och vitlöksås
Torsdag FN-dagen:
- Kycklingsoppa med äpple och curry
-Kökets val av "grön" rätt
Fredag:
- Kökets väljer en smarrig pastarätt att servera idag på Världspastadagen!
Vecka 44
är det Läslov i skolan och förskolekockarna planerar själva sina menyer. Fråga dem gärna vad som serveras!
Frukost och mellanmål på förskolan
På förskolorna planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
I första hand serveras:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång i bland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor
Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.