Dela sidan på sociala medier

Mat och meny i förskolan

På förskolorna Äventyret och Ambjörnsgården finns varsitt tillagningskök som jobbar med en gemensam lunchmeny. Frukost och mellanmål planeras självständigt i varje kök. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag!

I förskoleåldern växer och utvecklas barnen i snabb takt. De timmar som dagligen läggs på mat och måltider i förskolan ger goda och unika möjligheter att på ett roligt och naturligt sätt påverka såväl matvanor som attityder till mat i positiv riktning. Att som barn erbjudas och exponeras för många olika sorters livsmedel och maträtter är en av de viktigaste faktorerna för hälsosamma matvanor som vuxen.

Vi jobbar med valfrihet för de yngre. De flesta dagar serveras två rätter i förskolan, där barnen får välja den ena eller äta lite av båda. Här finns också månadens grönsak, en grönsak som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.

Ansökan specialkost

För att skolor och förskolor inom Skaraborgs kommuner ska kunna servera säker och korrekt medicinskt befogad specialkost har en ny rutin tagits fram i samverkan mellan Skaraborgs kommuner och dess sjukhus.

Här finns blankett för ansökan om specialkost

Medicinsk specialkost

Med medicinsk specialkost menas här kost anpassad efter ett visst fysiskt sjukdomstillstånd såsom allergi eller celiaki. För att säkerhetsställa att skolor och förskolor erbjuder rätt medicinsk specialkost krävs uppvisande av läkarintyg som styrker elevens/barnets behov.

Läkarintyg från specialistvård för barn- och ungdomsmedicin

Intyg för medicinsk specialkost skall skrivas av läkare inom specialistvård för barn- och ungdomsmedicin. Detta för att säkerställa att barnet får ett korrekt omhändertagande med uppföljning för att kontrollera om allergin kvarstår eller har vuxit bort. Undantag är celiaki där dietister inom specialistvård också kan skriva intyg. Intygen ska vara tidsbegränsade undantaget kroniska diagnoser där intygen kan vara giltiga hela skoltiden.

Läkarintyg från primärvård godkänns endast om det på intyget framgår att barnet/eleven är remitterad till specialistvård. I dessa fall godkänns primärvårdens intyg max 6 månader.

Meny förskolan

Samtliga rätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid. De flesta dagar finns två olika rätter att välja mellan. Alla är välkomna att smaka av det ena eller av båda. Observera att vid allergier finns inte alltid två rätter att välja mellan.

Till lunchen serveras dessutom:

  • En varierad salladsbuffé
  • Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck

* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.

Vecka 18

Måndag:
- Italiensk kycklingpasta med soltorkad tomat och spenat
- Kökets vegetariska variant
Tisdag Valborgsmässoafton:
- Ugnsbakad lax med kokt potatis och romsås
- Marinerad quornfilé med kokt potatis och bearnaisesås
- Fruktsallad till mellanmål
Onsdag 1 maj - röd dag
Torsdag:
- Oxpytt med stekt ägg och inlagda rödbetor
- vegpytt med dressing
Fredag:
- Panerad fläskschnitzel med kokt potatis och grönpepparsås
- Vegschnitzel med kokt potatis och grönpepparsås

Grönsaker i fokus i maj är Majrova och Pepparrot

Vecka 19

Måndag:
- Pastasalladsbuffé med dressing
Tisdag:
- Ugnsgratinerad fisk* med curry och äpple, serveras med potatis
- Kökets "gröna" val
Onsdag:
- Stekt kyckling med ugnsrotad potatis och majrova
- Spenatpinnar med gratäng på majrovor, persiljerot och västerbottensost
Torsdag: Kristi himmelsfärdsdag - röd dag
Fredag:
- Kökets val

Vecka 20 Ambjörnsgården

Den här veckan har Äventyret (grön sida) gjort en egen önskemeny som finns på förskolan.

Måndag:
- Stekt falukorv med stuvade makaroner
- Sojakorv stuvade makaroner
Tisdag:
- Tortelloni ricotta spenat med tomatsås
- Matiga rårakor med pepparrotskräm
Onsdag:
- Ugnskokt fisk* med kokt potatis och dill- och pepparrotsås
- Kökets gröna val
Torsdag:
- Falafeltallrik - falafel, pommes, kebabsås och grönsaker
Fredag:
- Husets chicken nuggets, serveras med ris och currydressing
- Quorn nuggets med ris och sweet chilisås

Vecka 21 Ambjörnsgården

Den här veckan har Äventyret (röd sida) gjort en egen önskemeny som finns på förskolan.

Måndag:
- Panerad stekt rödspätta med kokt potatis och dansk remouladsås
- Kökets gröna val
Tisdag:
- Rabarberkyckling med kokt potatis
- Lasagne med grönkål och majrova
Onsdag:
- Grästorps gula linswok med créme fraiche och klyftpotatis
Torsdag:
- Vegscnitzel med ugnsrostad potatis och rotfrukter
Fredag:
- Salladsbuffé med inslag från havet

Vecka 22 Äventyret

Den här veckan har Ambjörnsgården gjort en egen önskemeny som finns på förskolan.

Måndag:
- Spenat- & mozzarellalasagne
Tisdag:
- Vegburgare "Southern style" med pommes
- Nötköttsburgare med pommes
Onsdag:
- Tomatsoppa med pasta
Torsdag:
- Fisk* Jonas med kokt potatis
- Kökets gröna val
Fredag:
- Stekt kyckling med ugnsrostad potatis, bearnaisesås och glaserade majrovor
- Solrosbollar med samma tillbehör som ovan

 

Frukost och mellanmål på förskolan

På förskolorna planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.

I första hand serveras:

  • Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
  • Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
  • Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
  • Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
  • Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker

Någon gång i bland/sällan serveras:

  • Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
  • Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
  • Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
  • Korv och bröd
  • Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor




EU:s logga med texten "Skolmjölken som serveras här finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruk".

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.