- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i förskolan
Mat och meny i förskolan
På förskolorna Äventyret och Ambjörnsgården finns varsitt tillagningskök som jobbar med en gemensam lunchmeny. Frukost och mellanmål planeras självständigt i varje kök. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag!
I förskoleåldern växer och utvecklas barnen i snabb takt. De timmar som dagligen läggs på mat och måltider i förskolan ger goda och unika möjligheter att på ett roligt och naturligt sätt påverka såväl matvanor som attityder till mat i positiv riktning. Att som barn erbjudas och exponeras för många olika sorters livsmedel och maträtter är en av de viktigaste faktorerna för hälsosamma matvanor som vuxen.
Vi jobbar med valfrihet för de yngre. De flesta dagar serveras två rätter i förskolan, där barnen får välja den ena eller äta lite av båda. Här finns också månadens grönsak, en grönsak som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Meny förskolan
Samtliga rätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid. De flesta dagar finns två olika rätter att välja mellan. Alla är välkomna att smaka av det ena eller av båda. Observera att vid allergier finns inte alltid två rätter att välja mellan.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
Vecka 4
Måndag:
- Kalops men kokt potatis och inlagda rödbetor
- Morotsbiff med kokt potatis och brunsås
Tisdag:
- Fisk Bonjour (ost- och gräslöksgratinerad fisk*)
- Veggie Tikka med ris och mango chutney
Onsdag:
- Tortelloni ricotta spenat med tomatsås
- Kycklinggryta med dragon serveras med kokt potatis
Torsdag:
- Gul ärtsoppa med rimmat fläsk
- Broccolisoppa
Fredag: Tacokryddad pastalåda med vitlöksdressing
Vecka 5
Måndag:
- Hamburgare med tillbehör
- Vegburgare med tillbehör
Tisdag:
- Panerad fisk med potatismos
- Spenatpinnar med potatismos
Onsdag: Green nuggets med ris och sötsur sås
Torsdag: Cowboysoppa på sojafärs
Fredag:
- Kycklingkebab med pommes, grönsaker och kebabsås
- Vegkebab
Frukost och mellanmål på förskolan
På förskolorna planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
I första hand serveras:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång i bland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor
![EU:s logga med texten "Skolmjölken som serveras här finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruk".](/images/200.722aa3e31865bf63949112eb/1678047195546/EU-logotyp_Skolmjolksstod.jpg.jpg)
Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.
Text