- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i förskolan
Mat och meny i förskolan
På förskolorna Äventyret och Ambjörnsgården finns varsitt tillagningskök som jobbar med en gemensam lunchmeny. Frukost och mellanmål planeras självständigt i varje kök. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag!
I förskoleåldern växer och utvecklas barnen i snabb takt. De timmar som dagligen läggs på mat och måltider i förskolan ger goda och unika möjligheter att på ett roligt och naturligt sätt påverka såväl matvanor som attityder till mat i positiv riktning. Att som barn erbjudas och exponeras för många olika sorters livsmedel och maträtter är en av de viktigaste faktorerna för hälsosamma matvanor som vuxen.
Vi jobbar med valfrihet för de yngre. De flesta dagar serveras två rätter i förskolan, där barnen får välja den ena eller äta lite av båda. Här finns också månadens grönsak, en grönsak som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Specialkost
Behöver ditt barn specialkost? Här kan du ansöka om specialkost. Pdf, 146 kB.
Meny förskolan
Samtliga rätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid. De flesta dagar finns två olika rätter att välja mellan. Alla är välkomna att smaka av det ena eller av båda. Observera att vid allergier finns inte alltid två rätter att välja mellan.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
Vecka 39
Måndag - Äpplets dag:
- Ugnsgratinerad fisk* med curry och äpple, serveras med kokt potatis
- Kikärtsgryta med curry och äpple, serveras med kokt potatis
Mellanmål: Hemkokt äpplekräm med mjölk
Tisdag:
- Djungelkyckling med curry, serveras med nudlar och banan
- "Grön" Djungelgryta, serveras med nudlar och banan
Onsdag:
Gul ärtoppa med och utan rimmat fläsk
Mellanmål: Pannkakor
Torsdag:
Kökets val av vegbiffar med klyftpotatis och grönpepparsås
Fredag:
- Pasta med broccolisås
- Pasta carbonara med riven ost
Vecka 40
Måndag Internationella barndagen:
- Spaghetti och köttfärssås
- Spaghetti och peasebullar
Tisdag:
- Fiskbullar med hemlagad dillsås och kokt potatis
- Kökets val av grön rätt
Onsdag Stängningsdag
Torsdag: Potatis- och purjolökssoppa, mjuk smörgås med pålägg
Fredag: Kökets val
Vecka 41
Måndag:
- Fisk Jonas (ugnsgratinerad fisk* med chili & crème fraiche), serveras med potatismos
- Sojakorv med potatismos
Tisdag:
- Gulaschsoppa
- Broccolisoppa
Onsdag: Solgul lasagne med Gula Grästorpslinser
Torsdag:
- Oxpytt med stekt ägg och inlagda rödbetor
- Vegpytt med stekt ägg och smörstekt purjolök
Fredag:
- Stekt fiskfilé* med kokt potatis och dillmajonnäs
- Stekt panerad rotselleri med kokt potatis och dillmajonnäs
Frukost och mellanmål på förskolan
På förskolorna planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
I första hand serveras:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång i bland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.