- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i förskolan
Mat och meny i förskolan
På förskolorna Äventyret och Ambjörnsgården finns varsitt tillagningskök som jobbar med en gemensam lunchmeny. Frukost och mellanmål planeras självständigt i varje kök. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag!
I förskoleåldern växer och utvecklas barnen i snabb takt. De timmar som dagligen läggs på mat och måltider i förskolan ger goda och unika möjligheter att på ett roligt och naturligt sätt påverka såväl matvanor som attityder till mat i positiv riktning. Att som barn erbjudas och exponeras för många olika sorters livsmedel och maträtter är en av de viktigaste faktorerna för hälsosamma matvanor som vuxen.
Vi jobbar med valfrihet för de yngre. De flesta dagar serveras två rätter i förskolan, där barnen får välja den ena eller äta lite av båda. Här finns också månadens grönsak, en grönsak som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Specialkost
Behöver ditt barn specialkost? Här kan du ansöka om specialkost. Pdf, 146 kB.
Meny förskolan
Samtliga rätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid. De flesta dagar finns två olika rätter att välja mellan. Alla är välkomna att smaka av det ena eller av båda. Observera att vid allergier finns inte alltid två rätter att välja mellan.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
November månads grönsak i fokus är Vitkål!
Vecka 48
Måndag: Förskolekockarnas linslasagne
Tisdag: Stängningsdag
Onsdag:
- "Asiatisk taco" på kycklingfärs alternativt vegfärs kryddad med ingefära, lime & chili, serveras med finstrimlad kål av olika slag och tortillabröd
Torsdag:
- Kåldolmar med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt
- Fräsig kålfärs (vegfärs) med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt
Fredag:
- Grillad laxfilé med kokt potatis och romsås
- Morotsbiff med kokt potatis och romsås
Vecka 49
Måndag:
- Kycklinginnerfilé alternativt quornbitar med sambal oelek, serveras med svenskt havreris och vinbärsgelé
Tisdag: Tomatsoppa med pasta. Pannkakor till mellanmål.
Onsdag:
- Köttfärs- och potatisgratäng
- Potatisbullar med keso och lingonsylt
Torsdag:
- Pocherad fisk* med kokt potatis och äggsås
- Omelett med svampstuvning
Fredag: Vegschnitzel med råstekt juliennepotatis och sweetchilisås
Vecka 50
Måndag:
- Cowboysoppa
- Potatis- och sellerisoppa
Tisdag: Fiskfigurer alternativt Crispy nuggets med potatismos och gurkmajonnäs
Onsdag Luciadagen: Risgrynsgröt, mjuk smörgås med skinka. Clementin."
Torsdag: *** JULBORD ***
Fredag: Kökets val
Vecka 51-1 2024
Från den 18 december till och med den 8 januari 2024 planerar kockarna i respektive kök dagens meny. Fråga gärna om du undrar vad som serveras. OBS! Ambjörnsgården stängd 27/12-8/1.
En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År önskar alla glada kockar!
Frukost och mellanmål på förskolan
På förskolorna planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
I första hand serveras:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång i bland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.