Dela sidan på sociala medier

Mat och meny i förskolan

På förskolorna Äventyret och Ambjörnsgården finns varsitt tillagningskök som jobbar med en gemensam lunchmeny. Frukost och mellanmål planeras självständigt i varje kök. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag!

I förskoleåldern växer och utvecklas barnen i snabb takt. De timmar som dagligen läggs på mat och måltider i förskolan ger goda och unika möjligheter att på ett roligt och naturligt sätt påverka såväl matvanor som attityder till mat i positiv riktning. Att som barn erbjudas och exponeras för många olika sorters livsmedel och maträtter är en av de viktigaste faktorerna för hälsosamma matvanor som vuxen.

Vi jobbar med valfrihet för de yngre. De flesta dagar serveras två rätter i förskolan, där barnen får välja den ena eller äta lite av båda. Här finns också månadens grönsak, en grönsak som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.

Specialkost

Behöver ditt barn specialkost? Här kan du ansöka om specialkost. Pdf, 146 kB.

Meny förskolan

Samtliga rätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid. De flesta dagar finns två olika rätter att välja mellan. Alla är välkomna att smaka av det ena eller av båda. Observera att vid allergier finns inte alltid två rätter att välja mellan.

Till lunchen serveras dessutom:

  • En varierad salladsbuffé
  • Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck

* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.

Vecka 39

Måndag - Äpplets dag:
- Ugnsgratinerad fisk* med curry och äpple, serveras med kokt potatis
- Kikärtsgryta med curry och äpple, serveras med kokt potatis
Mellanmål: Hemkokt äpplekräm med mjölk

Tisdag:
- Djungelkyckling med curry, serveras med nudlar och banan
- "Grön" Djungelgryta, serveras med nudlar och banan

Onsdag:
Gul ärtoppa med och utan rimmat fläsk
Mellanmål: Pannkakor

Torsdag:
Kökets val av vegbiffar med klyftpotatis och grönpepparsås

Fredag:
- Pasta med broccolisås
- Pasta carbonara med riven ost

Vecka 40

Måndag Internationella barndagen:
- Spaghetti och köttfärssås
- Spaghetti och peasebullar

Tisdag:

- Fiskbullar med hemlagad dillsås och kokt potatis
- Kökets val av grön rätt

Onsdag Stängningsdag


Torsdag:
Potatis- och purjolökssoppa, mjuk smörgås med pålägg

Fredag:
Kökets val

Vecka 41

Måndag:
- Fisk Jonas (ugnsgratinerad fisk* med chili & crème fraiche), serveras med potatismos
- Sojakorv med potatismos

Tisdag:
- Gulaschsoppa
- Broccolisoppa

Onsdag: Solgul lasagne med Gula Grästorpslinser

Torsdag:
- Oxpytt med stekt ägg och inlagda rödbetor
- Vegpytt med stekt ägg och smörstekt purjolök

Fredag:
- Stekt fiskfilé* med kokt potatis och dillmajonnäs
- Stekt panerad rotselleri med kokt potatis och dillmajonnäs

 

Frukost och mellanmål på förskolan

På förskolorna planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.

I första hand serveras:

  • Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
  • Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
  • Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
  • Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
  • Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker

Någon gång i bland/sällan serveras:

  • Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
  • Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
  • Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
  • Korv och bröd
  • Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor
EU:s logga med texten "Skolmjölken som serveras här finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruk".

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.