- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i förskolan
Mat och meny i förskolan
På förskolorna Äventyret och Ambjörnsgården finns varsitt tillagningskök som jobbar med en gemensam lunchmeny. Frukost och mellanmål planeras självständigt i varje kök. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag!
I förskoleåldern växer och utvecklas barnen i snabb takt. De timmar som dagligen läggs på mat och måltider i förskolan ger goda och unika möjligheter att på ett roligt och naturligt sätt påverka såväl matvanor som attityder till mat i positiv riktning. Att som barn erbjudas och exponeras för många olika sorters livsmedel och maträtter är en av de viktigaste faktorerna för hälsosamma matvanor som vuxen.
Vi jobbar med valfrihet för de yngre. Vissa dagar serveras två rätter i förskolan, där barnen får välja den ena eller äta lite av båda. Här finns också månadens grönsak, en grönsak som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Meny förskolan
Samtliga rätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid. Vissa dagar finns två olika rätter att välja mellan. Alla är välkomna att smaka av det ena eller av båda. Observera att vid allergier finns inte alltid två rätter att välja mellan.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
Månadens grönsak i april är sparris!
Vecka 18
Måndag: Spenatsoppa med kokt ägg
Tisdag: Falafeltallrik; falafel, pommes, kebabsås, grönsaker
Onsdag Valborgsmässoafton: Ugnskokt lax med kokt potatis, hollandaisesås och brynt sparris
Torsdag: 1 maj - röd dag
Fredag: Vegschnitzel med klyftpotatis och grönpepparsås
Månadens grönsak i maj är tomat!
Vecka 19 - Ambjörnsgården (Äventyret har önskevecka, se pdf)
Måndag: Cowboysoppa med vegfärs
Tisdag: "Asiatisk taco" på kycklingfärs kryddad med ingefära, lime & chili, serveras med finstrimlade rotfrukter och tortillabröd
Onsdag: Köttfärssås och pasta
Torsdag: Fiskfigurer med potatismos och kall sås
Fredag "Europa-dagen": Vegbiff med pommes och bearnaisesås
Vecka 20 - Äventyret (Ambjörnsgården har önskevecka)
Måndag: Hamburgare och mos
Tisdag: Potatis- och purjolökssoppa
Onsdag: Lax med pressad potatis och kall sås
Torsdag: Quorn nuggets med ris och krämig sweet chilidressing
Fredag: Tacobuffé på blandfärs/kycklingfärs, serveras med tomatsalsa och andra tillbehör
Vecka 21 - Ambjörnsgården (Äventyret har önskevecka)
Måndag: Djungelkyckling med curry, serveras med ris, banan och mango chutney
Tisdag: Tacofisk* med potatismos
Onsdag: Tortelloni ricotta spenat med krämig tomatsås
Torsdag: Vegbiff med ugnsrostad potatis och rotfrukter, nån god sås till
Fredag: Solgul lasagne
Frukost och mellanmål på förskolan
På förskolorna planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
I första hand serveras:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång i bland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.