Dela sidan på sociala medier

Mat och meny i grundskolan

I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.

Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.

På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.

Ansökan specialkost

För att skolor och förskolor inom Skaraborgs kommuner ska kunna servera säker och korrekt medicinskt befogad specialkost har en ny rutin tagits fram i samverkan mellan Skaraborgs kommuner och dess sjukhus.

Här finns blankett för ansökan om specialkost

Medicinsk specialkost

Med medicinsk specialkost menas här kost anpassad efter ett visst fysiskt sjukdomstillstånd såsom allergi eller celiaki. För att säkerhetsställa att skolor och förskolor erbjuder rätt medicinsk specialkost krävs uppvisande av läkarintyg som styrker elevens/barnets behov.

Läkarintyg från specialistvård för barn- och ungdomsmedicin

Intyg för medicinsk specialkost skall skrivas av läkare inom specialistvård för barn- och ungdomsmedicin. Detta för att säkerställa att barnet får ett korrekt omhändertagande med uppföljning för att kontrollera om allergin kvarstår eller har vuxit bort. Undantag är celiaki där dietister inom specialistvård också kan skriva intyg. Intygen ska vara tidsbegränsade undantaget kroniska diagnoser där intygen kan vara giltiga hela skoltiden.

Läkarintyg från primärvård godkänns endast om det på intyget framgår att barnet/eleven är remitterad till specialistvård. I dessa fall godkänns primärvårdens intyg max 6 månader.

Menyer grundskolan

Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.

Till lunchen serveras dessutom:

  • En varierad salladsbuffé
  • Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck

* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.

vecka 25-33

Sommarens menyer på fritids bestämmer kockarna som är på plats i köken allteftersom. Fråga dem gärna vad som serveras!

Måltidsenheten önskar alla en riktigt skön sommar!

____________________________________________________________________

vecka 34 - välkomna tillbaka till skolan!

Måndag: Fortfarande sommarlov…
Tisdag skolstart:
Panerade fiskfigurer med kokt potatis och remouladsås
Green Corner: Tortellini ricotta spenat med sås på rostad paprika
Onsdag:
Stekt kycklingfilé med kulpotatis och bearnaisesås
Green Corner: Vegschnitzel med kulpotatis och bearnaisesås
Torsdag:
Spenat- och mozzarellalasagne
Green Corner: Grekisk pastasallad
Fredag:
Köttbullar med potatis, brunsås och lingonsylt
Green Corner: Vegobullar med potatis, brunsås och lingonsylt

vecka 35

Måndag:
Korv stroganoff med havreris/potatis
Green Corner: Soja stroganoff med havreris/potatis
Tisdag:
Tacokryddad pastalåda
Green Corner: Tomat- och lökpaj
Onsdag:
Ugnsgratinerad fisk* med tomat och oregano ("pizzatäcke"), serveras med kokt potatis
Green Corner: Skördegryta med vitlöksklick
Torsdag:
Morotssoppa och hembakt bröd med pålägg
Green Corner: Burritos med svarta bönor och jordgubbssalsa
Fredag:
Husets chicken nuggets med ris och sötsur sås
Green Corner: Green nuggets med ris och kall vitlökssås

vecka 36

Måndag:
Fiskburgare av sej och guldlax, serveras med goda tillbehör
Green Corner: Vegburgare "southern style" med goda tillbehör
Tisdag:
Spaghetti och köttfärssås
Green Corner: Spaghetti och färssås
Onsdag:
Zucchinisoppa med curry
Green Corner: Toscansk gratinerad purjolök med oliver och tomat
Torsdag:
Flygande Jakob med ris och rostade vita bönor
Green Corner: Tortillarullar med ört- och kesofyllning
Fredag:
Chili sin carne med baguette/potatis
Green Corner: Ost- och broccolisoppa. Mjuk smörgås med pålägg

Frukost och mellanmål på fritids

På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.

Till frukost och mellanmål serveras i första hand:

  • Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
  • Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
  • Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
  • Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
  • Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker

Någon gång i bland/sällan serveras:

  • Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
  • Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
  • Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
  • Korv och bröd
  • Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

EU:s logga med texten "Skolmjölken som serveras här finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruk".

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.