Dela sidan på sociala medier

Mat och meny i grundskolan

I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.

Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.

På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.

Ansökan specialkost

För att skolor och förskolor inom Skaraborgs kommuner ska kunna servera säker och korrekt medicinskt befogad specialkost har en ny rutin tagits fram i samverkan mellan Skaraborgs kommuner och dess sjukhus.

Här finns blankett för ansökan om specialkost

Medicinsk specialkost

Med medicinsk specialkost menas här kost anpassad efter ett visst fysiskt sjukdomstillstånd såsom allergi eller celiaki. För att säkerhetsställa att skolor och förskolor erbjuder rätt medicinsk specialkost krävs uppvisande av läkarintyg som styrker elevens/barnets behov.

Läkarintyg från specialistvård för barn- och ungdomsmedicin

Intyg för medicinsk specialkost skall skrivas av läkare inom specialistvård för barn- och ungdomsmedicin. Detta för att säkerställa att barnet får ett korrekt omhändertagande med uppföljning för att kontrollera om allergin kvarstår eller har vuxit bort. Undantag är celiaki där dietister inom specialistvård också kan skriva intyg. Intygen ska vara tidsbegränsade undantaget kroniska diagnoser där intygen kan vara giltiga hela skoltiden.

Läkarintyg från primärvård godkänns endast om det på intyget framgår att barnet/eleven är remitterad till specialistvård. I dessa fall godkänns primärvårdens intyg max 6 månader.

Menyer grundskolan

Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.

Till lunchen serveras dessutom:

  • En varierad salladsbuffé
  • Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck

* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.

Månadens frukt och grönt i oktober: äpple & champinjoner

vecka 41

Måndag "Internationella barndagen":
Spaghetti och köttfärssås
Green Corner: Flora Bolognese med spaghetti och riven ost
Tisdag:
Husets pizza
Green Corner: Husets soppa
Onsdag:
Italiensk kycklingpasta med soltorkad tomat, bladspenat och vitlök
Green Corner: Potatisbullar med lingonsylt alternativt kesoröra
Torsdag:
Fisk Jonas (ugnsgratinerad fisk* med chili & crème fraiche) serveras med potatis
Green Corner: Stekt panerad rotselleri, serveras med kokt potatis och äppelfraiche
Fredag:
Oxpytt med stekt ägg och inlagda rödbetor
Green Corner: Omelett med champinjonstuvning

vecka 42

Måndag:
Pasta med tomat- och basilikasås
Green Corner: Grekisk potatisgratäng med linser
Tisdag:
Stekt fiskfilé* med kokt potatis och dillmajonnäs
Green Corner: Ost- och purjolökspaj
Onsdag:
Pumpasoppa med chili och crème fraiche, smörgås med pålägg
Green Corner: Quesadillas med bön- och paprikafyllning
Torsdag "Grynkorvens dag" firas främst här i Skaraborg:
Grynkorv med senapssås, potatismos och gröna ärter - det finns även falukorv, sojakorv och kycklingkorv att välja på
Green Corner serverar Västergötlands nya moderna Landskapsrätt:
Risotto på kornris, bakad och picklad kålrot, toppat med smör och ost
Fredag:
Ugnspannkaka med morötter, serveras med lingonsylt/äpplemos
Green Corner: Biff caribbean med stekt potatis och kall sås

vecka 43

Måndag:
Köttfärslimpa med potatis och champinjonsås/brunsås
Green Corner: Vegfärslimpa med samma tillbehör
Tisdag:
Pocherad fisk* med kokt potatis och äggsås
Green Corner: Spenatsoppa med ägghalva
Onsdag:
Vegnuggets med ugnsrostade rotfrukter och vitlöksås
Green Corner: Krämig svamprisotto med parmesanost
Torsdag FN-dagen:
Kycklingsoppa med äpple och curry, mjuk smörgås med pålägg
Green Corner: Persikodoftande gryta med svenskt havreris
Fredag:
Lasagne med tomat och basilika
Green Corner: Pasta med hemgjord pesto (på solros- och pumpafrön)

Vecka 44 är det Läslov!

 

Frukost och mellanmål på fritids

På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.

Till frukost och mellanmål serveras i första hand:

  • Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
  • Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
  • Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
  • Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
  • Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker

Någon gång ibland/sällan serveras:

  • Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
  • Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
  • Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
  • Korv och bröd
  • Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

EU:s logga med texten "Skolmjölken som serveras här finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruk".

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.