Dela sidan på sociala medier

Mat och meny i grundskolan

I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.

Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.

På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.

Ansökan specialkost

För att skolor och förskolor inom Skaraborgs kommuner ska kunna servera säker och korrekt medicinskt befogad specialkost har en ny rutin tagits fram i samverkan mellan Skaraborgs kommuner och dess sjukhus.

Här finns blankett för ansökan om specialkost

Medicinsk specialkost

Med medicinsk specialkost menas här kost anpassad efter ett visst fysiskt sjukdomstillstånd såsom allergi eller celiaki. För att säkerhetsställa att skolor och förskolor erbjuder rätt medicinsk specialkost krävs uppvisande av läkarintyg som styrker elevens/barnets behov.

Läkarintyg från specialistvård för barn- och ungdomsmedicin

Intyg för medicinsk specialkost skall skrivas av läkare inom specialistvård för barn- och ungdomsmedicin. Detta för att säkerställa att barnet får ett korrekt omhändertagande med uppföljning för att kontrollera om allergin kvarstår eller har vuxit bort. Undantag är celiaki där dietister inom specialistvård också kan skriva intyg. Intygen ska vara tidsbegränsade undantaget kroniska diagnoser där intygen kan vara giltiga hela skoltiden.

Läkarintyg från primärvård godkänns endast om det på intyget framgår att barnet/eleven är remitterad till specialistvård. I dessa fall godkänns primärvårdens intyg max 6 månader.

Menyer grundskolan

Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.

Till lunchen serveras dessutom:

  • En varierad salladsbuffé
  • Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck

* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.

OBS! Den här terminen byter vi namn på "green corner" till "På hörnet" eftersom det inte alltid kommer att vara "green". Så kom ihåg att kolla vad som gömmer sig här!

vecka 7 - sportlov!

vecka 8

Måndag: Vegschnitzel med potatis och bearnaisesås
På hörnet: Stekt fläsk med löksås och kokt potatis

Tisdag: Tacokryddad fisk* med kokt potatis
På hörnet: Grönkålspaj

Onsdag: Morotslasagne
På hörnet: Vegpytt med kebabdressing

Torsdag: Krämig tomatsoppa med pasta (serveras bredvid). Mjuk smörgås med pålägg
På hörnet: Potatis- och purjolökssoppa

Fredag: Pizzabuffe

vecka 9

Måndag:
Crispy fish nuggets med couscous, fruktig sallad, picklad gurka och limemajonnäs
På hörnet: Morot- och zucchinibiffar, kokt potatis och varm citronsås

Tisdag: Morotssoppa med mjuk smörgås och pålägg
På hörnet: Tortelloni ricotta spenat med tomatsås

Onsdag: Lasagne med tomat & basilika
På hörnet: Pannbiff med kokt potatis, brunsås, pressgurka och lingonsylt

Torsdag: Flygande jakob med ris och rostade kikärter
På hörnet: Vårrullar och stekt grönsaksris

Fredag: Falafel med potatismos och kebabsås
På hörnet: Pocherad fisk* med potatismos och dill- och citronsmör

vecka10

Måndag: Potatis- och purjolökssoppa, mjuk smörgås med pålägg
På hörnet: Citronpasta med edamamebönor

Tisdag: Vi firar "pannkakans dag"! Hemkokt jordgubbssylt serveras till.

Onsdag: Ugnsbakad juliennepotatis serveras med goa' röror. Välj mellan tonfisk och kyckling eller ta lite av varje.
På hörnet: Wokade nudlar med asiatiska smaker

Torsdag: Djungelkyckling med curry serveras med ris, banan och mango chutney
På hörnet: Svamprisotto

Fredag: Tacofrestelse
På hörnet: Lasagne med köttfärs och ostsås

vecka 11

Måndag: Pasta med räkgryta
På hörnet: Potatisbullar med lingonsylt - keso salladsbordet!

Tisdag: Rostad majssoppa med chili
På hörnet: Pasta med ost- och broccolisås

Onsdag: Korvbuffé med potatismos och stuvad vitkål

Torsdag: Persilje- och polentapanerad fiskfilé* och sås smaksatt med äpple och dill, serveras med kokt potatis
På hörnet: Tortillarullar med ört- och kesofyllning

Fredag:
Lunnevi:
Välj mellan 3 pajer: Tacopaj på vegfärs, Ostpaj & Paj med brie och mango chutney - eller ta lite av varje!
Central:
På Pi-dagen 14/3 serverar vi pajbuffé med 3 pajer & 14 tillbehör (inklusive drycker, bröd, sallader mm)
Välj mellan Tacopaj på vegfärs, Ostpaj & Paj med brie och mango chutney - eller ta lite av varje!

Frukost och mellanmål på fritids

På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.

Till frukost och mellanmål serveras i första hand:

  • Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
  • Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
  • Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
  • Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
  • Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker

Någon gång ibland/sällan serveras:

  • Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
  • Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
  • Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
  • Korv och bröd
  • Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

EU:s logga med texten "Skolmjölken som serveras här finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruk".

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.