- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i grundskolan
Mat och meny i grundskolan
I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.
Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.
På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Specialkost
Behöver ditt barn specialkost? Här kan du ansöka om specialkost. Pdf, 146 kB.
Menyer grundskolan
Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
Lunchmenyer
vecka 38
Måndag: Tacobuffé med 3 sorters färs - kycklingfärs, blandfärs och sojafärs
Tisdag: Sprödbakad stillahavsspätta med kokt potatis och dansk remouladsås
Green Corner: Omelett med stuvad spenat
Onsdag: Mexikansk chili med bulgur och gräddfilstopping
Green Corner: Lasagne med tomat och basilika
Torsdag: Flygande Jakob med ris och rostade vita bönor
Green Corner: Tortillarullar med ört- och kesofyllning
Fredag: Pumpasoppa med chili och crème fraiche, mjuk smörgås med pålägg
Green Corner: Krämig tomatsoppa med risoni, mjuk smörgås med pålägg
vecka 39
Måndag, "Äpplets dag": Ugnsgratinerad fisk* med curry och äpple, serveras med kokt potatis
//Hemkokt äpplekräm till mellanmål på fritids
Green Corner: Tortellini med sås på rostad paprika
Tisdag: "Djungelkyckling" med curry, serveras med nudlar och banan
Green Corner: "Grön" Djungelgryta med samma goda smak som Djungelkyckling, serveras med nudlar
Onsdag Lunnevi: Ärtsoppa med & utan rimmat fläsk. Pannkakor och sylt till efterrätt.
Onsdag Central: Ärtsoppa med & utan rimmat fläsk serveras på skolgården av Westra Götalands Militärhistoriska Förening. Pannkakor och sylt till efterrätt! Se särskilt anslag.
Torsdag: Vegschnitzel med klyftpotatis och grönpepparsås
Green Corner: Kikärtsbiffar med vitlök med klyftpotatis och grönpepparsås
Fredag: Pasta carbonara med riven ost
Green Corner: Pasta med broccolisås
Frukost och mellanmål på fritids
På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
Till frukost och mellanmål serveras i första hand:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång i bland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.