Dela sidan på sociala medier

Mat och meny i grundskolan

I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.

Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.

På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.

Ansökan specialkost

För att skolor och förskolor inom Skaraborgs kommuner ska kunna servera säker och korrekt medicinskt befogad specialkost har en ny rutin tagits fram i samverkan mellan Skaraborgs kommuner och dess sjukhus.

Här finns blankett för ansökan om specialkost

Medicinsk specialkost

Med medicinsk specialkost menas här kost anpassad efter ett visst fysiskt sjukdomstillstånd såsom allergi eller celiaki. För att säkerhetsställa att skolor och förskolor erbjuder rätt medicinsk specialkost krävs uppvisande av läkarintyg som styrker elevens/barnets behov.

Läkarintyg från specialistvård för barn- och ungdomsmedicin

Intyg för medicinsk specialkost skall skrivas av läkare inom specialistvård för barn- och ungdomsmedicin. Detta för att säkerställa att barnet får ett korrekt omhändertagande med uppföljning för att kontrollera om allergin kvarstår eller har vuxit bort. Undantag är celiaki där dietister inom specialistvård också kan skriva intyg. Intygen ska vara tidsbegränsade undantaget kroniska diagnoser där intygen kan vara giltiga hela skoltiden.

Läkarintyg från primärvård godkänns endast om det på intyget framgår att barnet/eleven är remitterad till specialistvård. I dessa fall godkänns primärvårdens intyg max 6 månader.

Menyer grundskolan

Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.

Till lunchen serveras dessutom:

  • En varierad salladsbuffé
  • Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck

* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.

Månadens grönsak i april är sparris!

vecka 18

Måndag: Ugnspannkaka med lingonsylt/äpplemos
På hörnet: Gratäng med rotfrukter och fetaost

Tisdag: Falafeltallrik; falafel, pommes, kebabsås, grönsaker
På hörnet: Gratinerade tortillarullar med ört- och kesofyllning

Onsdag: Valborgsmässoafton: Ugnskokt lax med kokt potatis, hollandaisesås och brynt sparris
På hörnet: Omelett med sparrisstuvning

Torsdag: 1 maj - röd dag

Fredag: Vegschnitzel med klyftpotatis och grönpepparsås
På hörnet: Panerad fläskschnitzel med klyftpotatis och grönpepparsås

Månadens grönsak i maj är tomat!

Vecka 19

Måndag: Wokade nudlar med edamamebönor och sweetchilisås
På hörnet: Salladsbuffé med inslag från havet

Tisdag: "Asiatisk taco" på kycklingfärs/vegfärs kryddad med ingefära, lime & chili, serveras med finstrimlade rotfrukter och tortillabröd
På hörnet: Tomat- och lökpaj

Onsdag: Köttfärssås och pasta
På hörnet: Potatisbullar med lingonsylt alternativt kesoröra smaksatt med grillad paprika

Torsdag: Fiskfigurer med potatismos och kall sås
På hörnet: Ört- och ostgratinerad blomkål

Fredag "Europadagen"
Pasta med tomat- och fetaostsås smaksatt med lime
På hörnet: Vegetarisk schnitzel med pommes och bearnaisesås

Vecka 20

Måndag: Kökets hemlagade chicken nugget med ris och sötsur sås
På hörnet: Quorn nuggets med ris och sweet chilisås

Tisdag: Lasagne med tomat & basilika
På hörnet: Tortelloni ricotta spenat med tomatsås

Onsdag: Fisk Jonas (ugnsgratinerad fisk* med chili & crème fraiche) serveras med kokt potatis
På hörnet: Kökets "gröna" val för dagen

Torsdag: Hemgjorda ärtbiffar med klyftpotatis, vitlöksdressing och gröna gudinnans sallad
På hörnet: Bakad potatis med skagenröra

Fredag: Tacobuffé på blandfärs/kycklingfärs/sojafärs, serveras med tomatsalsa och andra tillbehör

Vecka 21

Måndag: Djungelkyckling med curry, serveras med ris, banan och mango chutney
På hörnet: Lasagne med grönkål och majrova

Tisdag: Pizzafisk (Ugnsgratinerad fisk* med tomat och oregano), serveras med kokt potatis
På hörnet: Matiga rårakor med pepparrotskräm

Onsdag: Krämig tomatsoppa med pasta. Mjuk smörgås med pålägg
På hörnet: Heta grönsaksmakaroner med svarta bönor

Torsdag: Fläsknoisette med sambal oelekkryddat täcke, serveras med kokt potatis och ugnsrostade rotfrukter
På hörnet: Biff caribbean med ugnsrostade rotfrukter och äppelfraiche

Fredag: Solgul lasagne
På hörnet: Smashed potatoes med vitlökssmör och nån god röra

Frukost och mellanmål på fritids

På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.

Till frukost och mellanmål serveras i första hand:

  • Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
  • Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
  • Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
  • Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
  • Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker

Någon gång ibland/sällan serveras:

  • Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
  • Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
  • Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
  • Korv och bröd
  • Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

EU:s logga med texten "Skolmjölken som serveras här finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruk".

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.