- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i grundskolan
Mat och meny i grundskolan
I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.
Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.
På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Menyer grundskolan
Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
vecka 18
Måndag: Italiensk kycklingpasta med soltorkad tomat och spenat
Green Corner: Gratinerade tortillarullar med ört- och kesofyllning
Tisdag Valborgsmässoafton:
Ugnsbakad lax med kokt potatis och tångromsås - önskat av 10A
Exotisk fruktsallad till dessert - önskat av 4A
Green Corner: Marinerad quornfilé med kokt potatis och bearnaisesås
Onsdag 1 maj röd dag
Torsdag: Oxpytt med stekt ägg och inlagda rödbetor - önskat av 08B
Green Corner: Ängamat - redd soppa med morot, blomkål och ärter. Smörgås med pålägg.
Fredag: Panerad fläskschnitzel och potatisgratäng - önskat av 12A
Green Corner: Vegschnitzel med kokt potatis och grönpepparsås
Grönsaker i fokus i maj är Majrova och Pepparrot
vecka 19
Måndag: Pastasalladsbuffé med kebabsås & Rhode Islandsås - önskat av 11A
Tisdag: Ugnsgratinerad fisk* med curry och äpple
Green Corner: Smashed potatoes med vitlökssmör och nån god röra
Onsdag: Stekt kyckling med ugnsrotad potatis och majrova
Green Corner: Spenatpinnar med gratäng på majrovor, persiljerot och västerbottensost
Torsdag: Kristi himmelsfärdsdag - röd dag
Fredag: Lovdag i skolan - Kockarna gör något gott till alla fritidselever!
vecka 20
Måndag: Stekt falukorv/sojakorv och stuvade makaroner - önskat av 08B
Green Corner: Biff caribbean, råstekt vitlökspotatis och äppelfraiche
Tisdag: Tortelloni ricotta spenat med tomatsås
Green Corner: Matiga rårakor med pepparrotskräm
Onsdag: Ugnskokt fisk* med kokt potatis och dill- och pepparrotsås
Green Corner: Pasta med tomat- och fetaostsås smaksatt med lime
Torsdag: Falafeltallrik - falafel, pommes, kebabsås och grönsaker
Green Corner: Wokade nudlar med asiatiska smaker
Fredag: Husets chicken nuggets med ris och currydressing - önskat av 10A
Green Corner Quorn nuggets med ris och sweet chilisås
vecka 21
Måndag: Panerad stekt rödspätta med kokt potatis och dansk remouladsås - önskat av 10A
Green Corner: Tomat- och lökpaj
Tisdag: Rabarberkyckling med kokt potatis
Green Corner: Lasagne med grönkål och majrova
Onsdag: Grästorps gula linswok med créme fraiche och tortillabröd
Green Corner: Sparrisrisotto med parmesanost
Torsdag: Fläsknoisette med sambal oelekkryddat täcke, serveras med ugnsrostad potatis och rotfrukter
Green Corner: Vegscnitzel med ugnsrostad potatis och rotfrukter
Fredag: Salladsbuffé med inslag från havet (vi kör lite enkelt idag pga medledardag för personalen)
vecka 22
Måndag: Pasta med ost- och broccolisås
Green Corner: Spenat- & mozzarellalasagne
Tisdag: Hamburgare med pommes - önskat av 10A
Päron & Gröna äppleklyftor på buffén - önskat av 4A
Green Corner: Vegburgare "Southern style"
Onsdag: Krämig tomatsoppa med pasta. Mjuk smörgås med pålägg.
Green Corner: Heta grönsaksmakaroner med svarta bönor
Torsdag: Fisk* Jonas med kokt potatis
Green Corner: Ört- och ostgratinerad blomkål med rostad potatis och fetaostkräm
Fredag: Stekt kyckling med ugnsrostad potatis, bearnaisesås och glaserade majrovor
Green Corner: Solrosbollar med samma tillbehör som ovan
Frukost och mellanmål på fritids
På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
Till frukost och mellanmål serveras i första hand:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång i bland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor
Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.