- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i grundskolan
Mat och meny i grundskolan
I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.
Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.
På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Menyer grundskolan
Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
Månadens grönsak i maj är tomat!
Vecka 22
Måndag : Pasta med ost- och broccolisås
På hörnet: Omelett med räkstuvning
Tisdag: Ost- och ruccolapaj
På hörnet: Kycklingsallad med tillbehör
Onsdag: Kökets val
Torsdag: Kristi Himmelsfärds dag - röd dag
Fredag: LOVDAG - kökets val på fritids
Vecka 23
Måndag: Kycklingkebab med pommes, grönsaker och kebabsås
På hörnet: Vegkebab med pommes, grönsaker och kebabsås
Tisdag: Pannkaksbuffé med hemkokt sylt
Onsdag: Pastagratäng med pasta penne
På hörnet: Linsfritters med dipp
Torsdag: Vi inspireras av grannlandets Nationaldag: Panerad stekt fisk* med kokt potatis och dansk remouladsås
På hörnet: Sojakorv med potatismos, bröd, bostongurka och rostad lök
Fredag 6 juni: Sveriges nationaldag - ingen skola/fritids
Vecka 24
Måndag : Oxpytt med stekt ägg och inlagda rödbetor
På hörnet: Vegopytt med stekt ägg och dressing
Tisdag: Pizzabuffe
Onsdag: Vegoburgare med bröd och tillbehör
På hörnet: Krämig räkpaj med pepparrotssting
Torsdag: Korvkiosk!
Fredag: Sista skoldagen!
Vecka 25-33 Sommarlov!
Fritidskockarna planerar menyerna löpande. Fråga dem gärna vad som serveras!
Frukost och mellanmål på fritids
På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
Till frukost och mellanmål serveras i första hand:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång ibland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.