- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i grundskolan
Mat och meny i grundskolan
I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.
Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.
På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Menyer grundskolan
Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
Vecka 34 (19-22 augusti)
Tisdag skolstart: Panerade fisknuggets med kokt potatis och remouladsås
På hörnet Tortellini med ricotta och spenat serverade med sås på rostad paprika
Onsdag: Stekt kycklingfilé med kulpotatis och bearnaisesås
På hörnet Vegoschnitzel med kulpotatis och bearnaisesås
Torsdag: Spenat- och mozzarellalasagne
På hörnet Grekisk pastasallad
Fredag: Köttbullar med potatis, brunsås och lingonsylt
På hörnet Vegobullar med potatis, brunsås och lingonsylt
Vecka 35 (25-29 augusti)
Måndag: Spaghetti med köttfärssås
På hörnet: Spaghetti med färssås
Tisdag: Morotssoppa med hembakt bröd och pålägg
På hörnet: Burritos med svarta bönor och jordgubbssalsa
Onsdag: Ugnsgratinerad fisk* med tomat och oregano serveras med kokt potatis
På hörnet: Skördegryta med vitlöksklick
Torsdag: Tacokryddad pastalåda
På hörnet Tomat- och lökpaj
Fredag: Husets chicken nuggets med ris och sötsur sås
På hörnet: Green nuggets serveras med ris och kall vitlökssås
Frukost och mellanmål på fritids
På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
Till frukost och mellanmål serveras i första hand:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång ibland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.