- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i grundskolan
Mat och meny i grundskolan
I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.
Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.
På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Menyer grundskolan
Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
Månadens grönsak i april är sparris!
vecka 18
Måndag: Ugnspannkaka med lingonsylt/äpplemos
På hörnet: Gratäng med rotfrukter och fetaost
Tisdag: Falafeltallrik; falafel, pommes, kebabsås, grönsaker
På hörnet: Gratinerade tortillarullar med ört- och kesofyllning
Onsdag: Valborgsmässoafton: Ugnskokt lax med kokt potatis, hollandaisesås och brynt sparris
På hörnet: Omelett med sparrisstuvning
Torsdag: 1 maj - röd dag
Fredag: Vegschnitzel med klyftpotatis och grönpepparsås
På hörnet: Panerad fläskschnitzel med klyftpotatis och grönpepparsås
Månadens grönsak i maj är tomat!
Vecka 19
Måndag: Wokade nudlar med edamamebönor och sweetchilisås
På hörnet: Salladsbuffé med inslag från havet
Tisdag: "Asiatisk taco" på kycklingfärs/vegfärs kryddad med ingefära, lime & chili, serveras med finstrimlade rotfrukter och tortillabröd
På hörnet: Tomat- och lökpaj
Onsdag: Köttfärssås och pasta
På hörnet: Potatisbullar med lingonsylt alternativt kesoröra smaksatt med grillad paprika
Torsdag: Fiskfigurer med potatismos och kall sås
På hörnet: Ört- och ostgratinerad blomkål
Fredag "Europadagen"
Pasta med tomat- och fetaostsås smaksatt med lime
På hörnet: Vegetarisk schnitzel med pommes och bearnaisesås
Vecka 20
Måndag: Kökets hemlagade chicken nugget med ris och sötsur sås
På hörnet: Quorn nuggets med ris och sweet chilisås
Tisdag: Lasagne med tomat & basilika
På hörnet: Tortelloni ricotta spenat med tomatsås
Onsdag: Fisk Jonas (ugnsgratinerad fisk* med chili & crème fraiche) serveras med kokt potatis
På hörnet: Kökets "gröna" val för dagen
Torsdag: Hemgjorda ärtbiffar med klyftpotatis, vitlöksdressing och gröna gudinnans sallad
På hörnet: Bakad potatis med skagenröra
Fredag: Tacobuffé på blandfärs/kycklingfärs/sojafärs, serveras med tomatsalsa och andra tillbehör
Vecka 21
Måndag: Djungelkyckling med curry, serveras med ris, banan och mango chutney
På hörnet: Lasagne med grönkål och majrova
Tisdag: Pizzafisk (Ugnsgratinerad fisk* med tomat och oregano), serveras med kokt potatis
På hörnet: Matiga rårakor med pepparrotskräm
Onsdag: Krämig tomatsoppa med pasta. Mjuk smörgås med pålägg
På hörnet: Heta grönsaksmakaroner med svarta bönor
Torsdag: Fläsknoisette med sambal oelekkryddat täcke, serveras med kokt potatis och ugnsrostade rotfrukter
På hörnet: Biff caribbean med ugnsrostade rotfrukter och äppelfraiche
Fredag: Solgul lasagne
På hörnet: Smashed potatoes med vitlökssmör och nån god röra
Frukost och mellanmål på fritids
På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
Till frukost och mellanmål serveras i första hand:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång ibland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.