Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 16 september 2022

Språkcafé på AME

Varje tisdag klockan 10.30 är det språkcafé i AME-huset. Då kan vem som helst komma för att prata svenska, fika, och umgås. Under pandemin har språkcaféet varit stängt, men nu är det öppet som vanligt igen.

"Det är en väldigt förutsättningslös träff", säger Mia Flood, chef över arbetsmarknadsenheten i Grästorp. Alla är välkomna, unga och gamla, om man har en ledig förmiddag - ja, alla får komma. Här samlas grästorpare med många olika nationaliteter, och det gemensamma språket man har är svenska.

För att lära sig och för att prata mycket så spelar man spel, går promenader i samhället, handarbetar, pysslar - allt som sätter fart på konversationer och upptäckarlust.

"Vi pratar på många olika sätt", säger Maria Lindberg som arbetar som språkhandledare på AME. "Vi använder oss såklart av kroppspråket, ibland av appar som hjälper med översättning, vi pekar och förklarar och förstår varandra väldigt väl."

Idag är bland andra Deeqa, Frida, Ina och Mona på språkcaféet, tillsammans med Anastasiia som arbetar som integrationssamordnare. Flera andra som arbetar i AME-huset stannar till och pratar lite med cafégästerna.

"Ett av AME:s uppdrag är integration, och vi ser att språkcaféet kan vara vägen in till ett arbete. Här får man lov att prova och att våga prata, och det är en bra träffpunkt", säger Mia Flood.

Språkcaféet är öppet varje tisdag klockan 10 - 11.30. Plats: AME-huset, Oskarsgatan 9, Grästorp. Ingång från baksidan mot järnvägen.

Vem som helst är välkommen, även de med svenska som modersmål. Kom gärna hit och prata en stund!