Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 23 oktober 2023

Läsveckan 2023

Vecka 43 är det läsvecka i Grästorps skolor. Då pågår aktiviteter i alla årskurser för att väcka nyfikenhet och främja läsningen inför det stundande läslovet. Marie Böngren är Grästorps kommuns skolbibliotekarie. Hon guidar barn och elever bland böckerna på biblioteket, och finns också på plats i skolan för att inspirera, tipsa och för att underlätta läsningen för eleverna.

"Jag tipsar eleverna om böcker, vi har högläsning, och så plockar jag ihop bokkassar till klasserna efter beställningar", berättar Marie.

Populärast om eleverna själva får välja är böcker om monster och spöken, läskiga berättelser och spökhistorier. Det är enklast att fånga de yngsta barnen, men att läsa en bok tillsammans med barnen - både de allra minsta och de som redan kan läsa - blir ofta en fin stund.

Och läsningen är viktig att få med sig från början.

Att försjunka i en bok innebär hjärngymnastik i en värld av komplexa tankar, logik och humor. Att läsa är det bästa sättet att ta reda på saker, i synnerhet saker man behöver veta eller som man vill veta. Ordförrådet utökas samtidigt som man inhämtar ny kunskap och nya idéer. Dessutom blir man som läsare skickligare på att använda språket, och kan bättre kommunicera med andra. Böcker överbryggar avstånd i tid och rum genom att låta oss läsa om människor, platser och händelser som vi annars inte skulle komma i kontakt med.

"Det är många föräldrar som kommer hit med sina yngre barn och sitter här hos oss och läser eller tittar i böcker tillsammans, det tycker vi är jätteroligt och något vi verkligen välkomnar", säger Marie.

Välkommen till Grästorps bibliotek

Vill du ha tips eller hjälp eller letar du efter något särskilt? Våra duktiga bibliotekarier hjälper dig att finna det du söker!

Ett lånekort på biblioteket är gratis, och med det får du förutom möjligheten att låna böcker dessutom tillgång till massa tidningar och magasin via verktyget Pressreader. Du kan också fjärrlåna böcker från Skaraborgs alla bibliotek via Grästorps bibliotek. Det finns också ljudböcker, e-böcker, filmer och musik.

Biblioteket finns i Kulturhuset på torget, Oskarsgatan 25 i Grästorp.