Dela sidan på sociala medier

Platåbergens Geopark - en tidsresa genom 1700 miljoner år

Projektet Platåbergens Geopark jobbar för att etablera en Unesco Global Geopark i platåbergslandskapet i Västergötland. Den tänkta geoparken sträcker sig över nio kommuner; Trollhättan, Vänersborg, Grästorp, Lidköping, Götene, Skara, Mariestad, Skövde och Falköping. Grästorps kommun är projektägare.

Platåbergens Geoparks logga

Den 28 november 2019 skickades ansökan in om att bli Sveriges första Unesco Global Geopark.

Denna status blir en kvalitetsstämpel och ett bevis på att naturmiljöerna runt om oss är värda att uppmärksammas internationellt.

Förhoppningen är att platåbergen ska bidra till en gemensam identitet i området och ge lokalbefolkningen en ökad stolthet över sin bygd.

En geopark är ett område med en geologi som är av internationell betydelse - något som är unikt i världen. Det menar vi att vi har i platåbergslandskapet. Både platåbergen i sig, men även peneplanet, alltså urbergsytan som platåbergen vilar på, och de kvartärgeologiska istidsavsättningarna är speciella och borde uppmärksammas mer.

I en geopark berättar man om sambanden mellan geologi, biologi, människor och kulturhistoria. En geopark ger ökad förståelse för hur vi bäst förvaltar våra naturresurser och vår planet. Men den ger också möjligheter till en positiv landsbygdsutveckling. Bland annat genom utvecklad turism och genom aktiviteter och skolprogram för barn och unga.

Som besökare och boende i Platåbergens Geopark ska du kunna lära dig mer om bergen och dess omgivningar och uppleva vindlande historiska berättelser och skeenden genom vandringsleder, utställningar, dramatiseringar, guidade visningar och med hjälp av spännande virtual reality-teknik och animeringar.

Här kan du läsa mer om platåbergens geopark Länk till annan webbplats.och Unesco globala Geopark Länk till annan webbplats.. Du kan även följa projektet via facebook. Länk till annan webbplats.

Projektledare Anna Bergengren 073-910 89 51.