Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 15 september 2016

Landsbygdsdagar i Grästorp

Den 29 september till 1 oktober blir det fokus på en levande landsbygd i Grästorp, med massor av aktiviteter.

Hushållningssällskapet, LRF Näringslivssamverkan Grästorp och Grästorps Kommun inbjuder till landsbygdsdagar den29 september till 1 oktober.

Temat är en levande landsbygd, hållbarhet och närproducerad mat.

Program

Plats: Alla aktiviteter sker på torget och i Kulturhuset i Grästorp.

Torsdag 29 september
18.00 anordnas kostnadsfria föreläsningar med inriktning produktion av närodlad mat. Alla som är intresserade av att utveckla sin verksamhet eller starta nytt inom området är välkomna!

Mer information om föreläsningarna och hur du anmäler dig finns här.

Klockan 18.15 blir det utlämning av REKO-ringen på torget. (Läs mer om REKO-ringen längre ner på sidan.)

Fredag 30 september
Hemköp i Grästorp har producenter på plats för att informera om deras närproducerade produkter.

Lördag 1 oktober
11.00-14.00 är det skördefest på torget i Grästorp. Marknad, servering av närproducerad lunch, minimässa med föreningar, loppis, konst och barnaktiviteter med bland annat Ridklubben i Grästorp.

LRF, Hushållningssällskapet och Westgötarna ställer ut. Det finns också möjlighet att beställa köttlådor från närproducerat nötkött i demoprojektet Dela en ko.

Grästorps Museum och Konstföreningen har öppet sina lokaler.

Varför landsbygdsdagar?

  • Målet med dagarna är att uppmärksamma alla de möjligheter som finns i vår landsbygd och visa exempel på vad den har att erbjuda.
  • Närproducerad mat är intressant för många, och efterfrågan är stor på denna typ av produkter. Det finns stora möjligheter att utveckla befintlig jordbruksverksamhet eller att starta ny verksamhet inom lokalproducerat.
  • Målet är också att ge alla invånare en trevlig lördag med extra mycket liv och rörelse i Grästorp. Att erbjuda möjligheten att handla från lokala producenter på torget och att träffa representanter för de olika föreningar som är så viktiga för vår levande landsbygd.

Reko-ring

I Finland är mer än 160 000 konsumenter anslutna till Reko-ringar. Det innebär att man via en sluten grupp i Facebook kan handla närproducerat direkt från producenter.

Utlämning av varor sker normalt en kväll i veckan på en central plats och innebär en enkel och återkommande distribution av närproducerad mat.

Grästorp är en av de första som provar detta koncept i Sverige. På torsdagen den 29 september sker utdelning på torget av beställda varor. Vill du vara med? Välkommen att läsa mer eller att ansluta dig till gruppen REKO-ring Grästorp på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Dela en ko

Detta är ett koncept som redan framgångsrikt etablerats i Skåne. Genom delägarskap, som innebär att man tecknar upp sig på en köttlåda från det specifika djuret, får man som konsument en unik insyn i varifrån köttet på tallriken kommer.

Under lördagen den 1 oktober finns möjlighet att testa detta och köpa andelar av ett nötdjur från trakten.

Kontaktpersoner

Sofia Jessen, näringslivsutvecklare i Grästorp
Telefon: 0514-58076

Charlotte Backman, Hushållningssällskapet
Telefon: 0511-248 72