Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 20 september 2016

Grästorp fortsätter att rankas högt bland företagare

Nu har Svenskt Näringsliv släppt årets företagsrankning, där Grästorp fortsätter att ligga på en mycket bra placering – plats 26 av landets 290 kommuner och bäst i Skaraborg.

– Vi har tappat några få placeringar, men jag tycker ändå att vi ska vara stolta över resultatet. Grästorp har många drivna och duktiga företagare, och det är väldigt viktigt att stödja dem, lyssna av och verkligen förstå behoven, säger Sofia Jessen, näringslivsutvecklare i Grästorps kommun.

Rankningen bygger på svar från 31 400 företagare i Sverige och undersökningen genomfördes under våren 2016.

Servicen får bra betyg

Områden där Grästorp utmärker sig extra väl är till exempel service till de lokala företagen, där Grästorps kommun rankas som nummer tre i landet. Tillämpning av lagar och regler upplevs också mycket positiv, här rankas Grästorp som nummer fyra. Medias attityder till företagande och tillgång till kompetens får även det mycket höga betyg.

– Ett mycket bra resultat, särskilt då Grästorp är en så liten kommun. En tydlig trend i Sverige just nu är att de större städerna tappar i rankingen. Jag tror att det är dialog och nätverk och som ger det här resultatet för vår kommun. Det är lättare att ha ett nära och personligt samarbete på mindre orter och det ska vi självklart fortsätta att värna om, säger Sofia Jessen.

Infrastrukturen tappar

Områden där Grästorp har tappat placeringar gäller bland annat infrastrukturen – där företagarna beskriver hur de uppfattar vägnätet samt tåg- och flygförbindelserna i kommunen. Tjänstemännens attityd till företagande, konkurrensen från kommunen och kommunpolitikernas attityd till företagare har också backat några placeringar.

– Vi är självklart nöjda ändå, att hamna på plats 26 av 290 kommuner är fantastiskt bra. Det handlar om så små marginaler här, men givetvis ska man alltid sträva uppåt och det fortsätter vi med, säger Kent Larsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

"En spännande utmaning"

Grästorp har klättrat 120 placeringar sedan 2009 då kommunen rankades på plats 146, men det tar inte stopp här, förklarar Sofia Jessen:

– Undersökningen ger en fingervisning av vad vi bör arbeta ännu hårdare med framöver, vilket är väldigt bra att veta. Förutom infrastrukturen, som är ett långsiktigt arbete, så är nyföretagsamheten intressant att titta närmare på. Här tappar vi totalt sett i antal nyföretagare – dock ser vi glädjande nog att fler unga och fler kvinnor startar företag. Jag ser det som en spännande utmaning att ytterligare försöka förbättra förutsättningarna för Grästorps nya och befintliga företagare.

Kontaktperson företagsrankningen: Sofia Jessen, näringslivsutvecklare, e-post: sofia.jessen@grastorp.se, telefon: 0514-580 76

Grästorps kommuns placeringar i Svenskt Näringslivs företagsrankning

Skriv tabellbeskrivning här

År

Placering

2016

26

2015

21

2014

42

2013

43

2012

79

2011

87

2010

89

2009

146

Här hittar du hela företagsrankningen hos Svenskt Näringsliv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grästorps siffror i rankningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Prata företagsklimat i Grästorp

Svenskt Näringsliv bjuder in till ett rundabordssamtal om företagsklimatet i Grästorps kommun.

Datum: 17 november

Tid: 11.30–13.00

Plats: Café Nordstan, Storgatan 6 i Grästorp

Kontaktperson: Helena Stoopendahl, Svenskt Näringsliv, e-post: helena.stoopendahl@svensktnaringsliv.se, telefon: 031-62 94 77