Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 23 januari 2017

De är redo för utmaning av stor vikt

De fyra utvalda till utmaningen tillsammans med Kent Larsson.

Grästorps kommun är bland de första i landet att starta ett stort hälsoprojekt via sin Webb-TV och digitala medier. Under 18 veckor ska kommuninvånarna få följa fyra utvalda personer från kommunen i projektet Utmaningen som på olika sätt vill förbättra sin hälsa.

- Det här är ett unikt projekt vars upplägg vi förmodligen är först i landet med. Jag har inte hört någon annan kommun som gjort den här typen av hälsosatsning tidigare, säger Mona Wesslen, folkhälsoplanerare.

Hälsa är ett av kommunens mest prioriterade områden i Grästorp. Därför prövas nu ett helt nytt grepp för att nå ut med hälsobudskap via digitala medier.

Resultatet blev Utmaningen dit tretton personer sökt men endast fyra blivit utvalda till. Gemensamt för samtliga deltagare är att de behöver hjälp med att gå ner i vikt och förändra sin kost. Något som ofta nedprioriteras för att få ihop sitt övriga livspussel.

- Vi ville välja personer med lite olika behov för att få en bredd. Det handlar framförallt om att de vill hitta ett hållbart sätt att leva och det tycker vi är viktigt. Inga kvick fix, säger Mona Wesslen, folkhälsoplanerare.

Projektet Utmaningen startade under måndagskvällen i samband med en gratis föreläsning för allmänheten om kost och hälsa med diplomerade kost- och hälsocoachen Jenny Johansson. Det är också hon som under de arton kommande veckorna ska coacha de fyra utvalda deltagarna på olika sätt till bättre hälsa.

- Jag har redan träffat deltagarna och vi har en spännande resa framför oss, säger Jenny Johansson.

Deltagarna kommer få träffa sin coach separat en gång i veckan men även träffas i grupp varannan vecka. Samtidigt kommer deras hälsoresa filmas och visas i Grästorps kommuns Webb-TV.

Deltagarna är:

Charlotte Sandgren: 44 år, Kjell Johansson, 51 år, Henrik Martinsson, 43 år och Fredrik Fransson, 43 år.

Moderata kommunalrådet Kent Larsson, 52 år, ingår också i gruppen. Men mer som ett ”wildcard”.

- Som politiker har jag ett väldigt stillasittande jobb. Att få göra den här hälsoresan privat tillsammans med de andra hoppas jag skall göra mig 10 kilo lättare, säger Kent Larsson.

Deltagarinformation:

Charlotte Sandgren, 44 år, 100 kg.

- Jag anmälde mig till detta eftersom jag vill gå ner i vikt och komma igång och träna igen. Har tidigare spelat fotboll och bandy och tränat mycket tidigare. Men har inte tränat under de senaste tio åren. Mitt största mål är att gå ner 40 kilo i Utmaningen.

Kjell Johansson. 51 år, 100 kg.

- Min målsättning är att få väga 85 kilo och komma igång att träna igen. Framförallt vill jag komma igång med mina kost och matrutiner. Ibland kan det gå en hel dag innan jag äter.

Henrik Martinsson, 43 år, 142 kilo.

- Jag fick nyligen reda på att jag hade diabetes. Sökte därför till Utmaningen för att gå ner i vikt och komma i form. Jag har dåliga matvanor. Jag vägde 83 kilo när jag var 23. Min plan är att gå ner 50 kilo.

- Fredrik Fransson, 35 år, 92 kg.
- Jag har länge haft svårt att få ihop livspusslet med familj, barn och jobb. Har ett stillasittande jobb som tjänsteperson. Försöker kompensera detta med att både ta ridlektioner och spela hockey. Vill nu få hjälp att få tiden att räcka till och samtidigt gå ner tio kilo under de kommande 18 veckorna.

Målet med Utmaningen är att sprida deltagarnas erfarenheter till kommuninvånarna via Webb-TV. Grästorp kommuns invånare erbjuds kurser med samma coach till superbra subventionerade priser.

-Är man dessutom kommunanställd så är det snudd på gratis, säger Mona Wesslen.