Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 12 juni 2017

11,4 miljoner till gröna näringar och nyanlända

För att skapa bryggor mellan nyanlända och arbetsgivare inom de gröna näringarna har Europeiska socialfonden (ESF) beslutat att medfinansiera projektet ”Framtidens arbetsplats” med 7,6 miljoner kronor till kommunerna i Västra Skaraborg.

Totalt uppgår budgeten för det tvååriga projektet till 11,4 miljoner där övrig finansiering fördelas mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna.

-Verkligen jätteroligt. Detta blir ett bra projekt som kommer att göra skillnad för de människor som får möjlighet att delta. Riktigt bra att vi får hem utvecklingspengar från EU. Denna Leaderansökan som blev beviljad för några veckor sedan är ytterligare ett exempel på hur vi utvecklar på hemmaplan med hjälp av extern finansiering, säger Linda Esseholt, kommunchef.

Kulturlotsar ska skapa matchning

Bakgrunden till projektet är att arbetsgivare inom de gröna näringarna efterfrågar arbetskraft. Samtidigt känner många personer en utmaning att komma ut på arbetsmarknaden.

I projektet ska kulturlotsar stötta och matcha nyanlända och arbetsgivare. De gröna näringarna har en stor potential då de erbjuder en stor variation av yrken i hela livsmedelskedjan. Med rätt utbildning och möjlighet till praktik på arbetsplatser får de arbetssökande en väg in i den lokala arbetsmarknaden. Cirka 90 nyanlända kommer att delta i projektet.

Samarbete inom Västra Skaraborg

Lidköpings kommun är projektägare och kommer tillsammans med de övriga kommunerna i västra Skaraborg; Götene, Grästorp, Essunga, Vara och Skara kommuner samt andra samarbetspartner såsom lokala företag, LRFs kommungrupper, Västra Götalandsregionen och Arbetsförmedlingen att arbeta i projektet.