Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 23 oktober 2017

Rapportera dina synpunkter via app

Har du frågor eller andra synpunkter till kommunen? Skicka dessa via en gratis mobilapp som heter Medborgarappen.

Medborgarappen är en ny tjänst för att med mobilens hjälp snabbt och enkelt rapportera problem i utemiljön så att de automatiskt skickas till rätt kommun. Vart man än befinner sig i Sverige.

Den kan användas för att rapportera alla typer av problem som exempelvis nedskräpning, trasig gatubelysning eller gropar i cykelbanan.

Medborgarappen är gratis och fri från reklam. I Medborgarappen väljer användaren först vilken typ av ärende det handlar om och tar sedan ett foto med mobilen. Om det behövs kan man komplettera med några få ord för att beskriva problemet. Tjänsten använder mobilens position för att med automatik skicka ärendet till rätt kommun. Ärendet skickas i användarens namn så att kommunen sedan kan följa upp och återkoppla.

Bakom idén står privatpersonen Göran Masman

– Jag fick idén när vi nyss hade flyttat in i vårt hus, säger Göran Masman. Det fanns några saker i grannskapet som jag gärna ville att kommunen skulle fixa, bland annat ett nedklottrat elskåp precis utanför huset och en trasig gungställning i barnens lekpark. Problemet var att jag saknade ett smidigt verktyg för att rapportera dessa saker direkt på plats med mobilen. Helst ett verktyg som också gick att använda i grannkommunen där jag jobbade och i Dalarna där familjen tillbringar somrarna.

Trots att tjänsten är ny har det redan hunnit skickas in ärenden i över tjugo kommuner, och där återkopplar man till dem som skickat in ärenden. I enstaka fall skickas ärendet vidare till någon annan ansvarig, som ett trafikbolag, men i de flesta fall kan problemet prioriteras och åtgärdas i kommunens skötselplan.


– Ett ökat engagemang i vårt närområde ligger i tiden. En svårighet har varit att sätten att rapportera problem i utemiljön har skilt sig åt från kommun till kommun, så nu har vi tagit fram en enkel tjänst som fungerar i hela Sverige. Jag har testat Medborgarappen på flera orter, och det har känts väldigt bra att se hur mitt engagemang har gett resultat. Nu hoppas vi att många får glädje av det här smidiga verktyget, säger Göran Masman.

Som kommuninvånare kan du även skicka in dina synpunkter via vårt kontaktformulär.